“A suliban töltött két évet össze tudnám sűríteni két napba” – Személyes beszámolók az OKJ képzésről

Rovat

Megosztás

Az első, iskolarendszerű képzésben szerzett OKJ képzés mindenki számára ingyenes. Ha nem múltál még el 21 éves, nappali tagozatra jelentkezhetsz. Amennyiben betöltötted a 21. életévedet, levelező vagy esti tagozatra járhatsz. Sokan közületek élnek a lehetőséggel, és a felsőoktatás helyett középfokú szakképesítést választják.

Akik most szeretnének képzésre jelentkezni

Frissen érettségizőket kérdeztünk a továbbtanulási terveikről, és úgy tapasztalatuk, sokan jelentkeznek OKJ képzésre. A motivációk vegyesek. Vannak, akik nem találták még meg a hivatásukat, és kísérleteznének,  néhány diáknak talán az önbizalmával vannak problémái, másoknak a középiskolai tanulmányi eredményei teszik bizonytalanná, hogy be tud-e kerülni álmai egyetemi képzésére és szép számmal akadnak olyanok is, akik nem az egyetem helyett választják a képzést, hanem kifejezetten az OKJ szerepel a terveikben. A legtöbben gyakorlatorientált képzésre számítanak. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy a Magyar Ifjúság kutatás szerint minél magasabb valakinek a végzettsége, annál kisebb eséllyel lesz munkanélküli.

“Az Óbudai Egyetemre Szeretnék menni, informatikai karra. Ha az nem jönne össze, az OKJ egy jó menekülőútvonal lehetne nekem. OKJ képzések közül műszaki informatikai vonalon szeretnék továbbtanulni. Az érettségitől nem tartok, a próbavizsgáim nem sikerültek rosszul.”

” Turisztikai OKJ-ra fogok jelentkezni. Ha szeretnék mégis továbbtanulni, akkor még mindig megtehetem.”

” Az OKTÁV Szakközépiskolába szeretnék menni továbbtanulni. OKJ papírt fogok kapni, 4 szakmáról. 3 évig fogok tanulni.”

 

Akik már túl vannak a képzésen

A fentebb megszólaló diákok még előtte állnak a képzés megkezdésének, ám milyen tapasztalatai lehetnek azoknak a fiataloknak, akik már túl vannak egy-egy tanfolyamon.

 

long-island-pet-veterinary-animal-hospital-27

 

Maja (25)

A  magas, barna hajú lány igazi útkereső. Az ő története is jó példa arra, hogyan próbálja ki magát sok fiatal több területen is, mire rátalál arra a szakmára, mi igazán neki való.

Milyen OKJ képzésre jártál?

Protokoll szakügyintéző képzésre jártam. Rendezvényszervezést is tanultunk. Esti tagozatra jártam, de heti 2-3 alkalommal. 4-5 órásak voltak az egyes tanítási napok. Én egyetemre jártam mellette, úgyhogy nekem már nem volt ingyenes a képzés.

Azt kaptad a képzéstől, amire számítottál?

Jó tanáraink voltak, és a képzés minősége sem volt rossz. Mint már említettem, nem volt gyakorlatorientált a képzésünk, noha ezt ígérte az iskola. Durva dolog az is, hogy megvetetik veled a tankönyveket, amelyeket nem nagyon nyitsz ki a képzés 2 éve alatt egyszer sem. Aki tényleg a szakmában szeretne dolgozni, nem tudom mennyire tudja majd hasznosítani a művészettörténeti tudását, de engem ez érdekelt, így szerettem. A cég egyetemi képzést is hirdetett, de azt nem érdemes választani.

Milyen képzést végeztél még el az OKJ-n kívül?

Én az érettségi évében jöttem rá arra, hogy állatorvos szeretnék lenni, de mivel “későn” kapcsoltam, nem vettek fel. Így állattenyésztő mérnöki képzésre jártam Gödöllőre, és reméltem, ha felvesznek az állatorvosira, elismertethetem a tantárgyaimat. Másodjára két pont híján nem vettek fel. Később dolgoztam egy állatorvos mellett, és ott jöttem rá, hogy nekem nem való ez a szakma, mert nagyon a négy fal közé zár, nem elég dinamikus az életem. Végül az ELTE biosz szakon végeztem el két évet, de ott is rájöttem, hogy nem ez az én utam. Úgy éreztem, kipróbálom magam más irányban is, mint a természettudomány Ezután végeztem el a protokollképzést, és közben egy konferencia-szervező cégnél dolgoztam. A sok keresés után mostanában érzem azt, hogy megtaláltam az utamat, de a részleteket egyelőre szeretném titokban tartani.

 

Eszter (23)

A szőke lány szerencsés, mert újságíróképzést végzett, szereti a szakmát és el is tudott helyezkedni. Ha újrakezdhetné, talán már a középsuli első éveiben tudatosabban készülne a jövőjére, és akkor választott szakmáját egyetemi szinten is tanulhatná. Ezt az álmát még nem adta fel.

 

újságírás

 

Milyen OKJ képzésre jártál?

Én egy két éves újságírói képzést választottam. Nálam ez úgy indult, mint szerintem sok más fiatalnál is, hogy nem tudtam eldönteni az érettségi után, hogy merre induljak tovább. Megragadtam egy olyan pontot, amihez talán értek egy kicsit – ez lett végül az újságírás. Gondolkoztam azon, hogy  környzetvédelmi – egészségügyi képzésre járjak, de végül arra a tanfolyamra nem volt elég jelentkező.  Az újságírósuliban két osztály indult, 30-40 fővel, de végül a jelentkezőknek kevesebb, mint a negyede nem viszgázott le. Sokan otthagyták a sulit, vagy visszabuktak.

Miért végeztetek végül kevesen? Mi lehet ennek az oka!

Sokan tanácstalanok mostanában, tizenévesen, merre szeretnének elindulni. Aztán mégis gonsolnak egyet, és beiratkoznak egy szakra, aztán pár hét vagy hónap után rájönnek, hogy mégis mást szeretnének csinálni. A másik fele lusta, nem akar tanulni – ők megbuknak. Van, aki inkább elmegy dolgozni. Vagy mert tényleg szüksége van a pénzre, vagy mert inkább az önállóságot választja.

Milyen tapasztalatokat szereztél a sulival kapcsolatban?

A suliban töltött két évet össze tudnám sűríteni két napba, ha azt nézzük, mi hasznosat tanultam ott. Az oktatás színvonala nem volt megfelelő. A tanárokat  – akik közül többen neves médiumoknál dolgoznak – nem igazán érdekelte a mi előmenetelünk. Leadtak valami tananyagot, de hogy az hasznunkra válik-e, nem is volt fontos. Nem igazán veszik azt figyelembe sokszor, ki megy be órára és ki nem. Sokkal engedékenyebbek, mint középiskolában vagy akár az egyetemen. Gond volt az is, hogy semmilyen eszközt nem adtak a kezünkbe. Elvárták, hogy mindent – fényképezőgépet, kamerát – mi szerezzünk be. Noha kötelező volt gyakorlati képzést biztosítani, nem az iskola kereste meg a gyakorlóhelyünket, hanem ezt nekünk kellett megtenni. Mivel mindenhol szeretnek ingyen dolgoztatni, ezzel nem volt problémánk. Az egésznek olyan a hangulata, hogy csak végezzük el a sulit, legyen papír. Az, hogy milyen képzést kapunk, kevésbé tűnt fontosnak. Egy tanárom elmondta, hogy a nyolcvan jelentkező negyede végzi el a képzést, közülük pedig 2-3 ember lesz ténylegesen újságíró.

Te végül azt a szakmát választottad, amit szeretsz, és abban is dolgozol. Könnyű volt elhelyezkedni?

Sokszor mondják azt, hogy mindenki válassza azt a szakmát, amit igazán szeret. Az én nővérem például fotósnak tanult, elvégezte, amit tényleg szeret, de nem talál munkát, mert túltelített a szakma, vagy csak  protekcióval lehet bejutni mindenhova. Nekem is mázlim volt, hogy elhelyezkedhettem újságíróként, protekció nélkül. Ez nagyon jó dolog, mert nagyon szeretem ezt a szakmát. Egy emlékezetes pillanatom van az OKJ képzésról. Egy másfél perces televíziós híranyagot kellett összeállítani, és én oldottam meg a legjobban a feladatot. Van önkritikám, de akkor én is éreztem, hogy ez jól sikerült. Akkor szembesültem azzal, hogy milyen sok kreativitás van a szakmában, és egészen élvezhető dolgok is vannak itt. Akkor elkezdett bennem körvonalazódni, mit szeretnék csinálni, és amióta újságíróként dolgozom, egyre jobban megszeretem a szakmát. Vannak, akik nem maradnak benne a választott szakmában. Van egy ismerősöm, aki masszőrként végzett – ez nagyon divatos foglalkozás volt egy időben – és egy darabig csinálta is, aztán fölhagyott a dologgal. Ő más munka mellett, otthon, félállásban dolgozott masszőrként, ami valószínűleg nehezebb, mint teljes munkaidőben azt csinálni, amit szeretsz.

Gondolkoztál azon, hogy továbbtanulsz, egyetemre mész?

Állmilag támogatott képzésre nagyon nehéz bekerülni. Én szerettem volna felsőoktatási intézménybe menni, jelentkeztem is, csak nem terveztem meg a jövőmet. Nagy probléma, hogy általános dolog az, hogy a fiatalok nem terveznek előre. Tudom, hogy senki sem szeret korábban ezzel foglalkozni, de már nulladikban érdemes eldönteni, ki merre szeretne továbbtanulni, és kezdje el építeni a jövőjét. Tegyen le nyelvvizsgát, emelt szintű érettségit, és utána tuti biztos, hogy bejut a felsőoktatásba, ami egy nagyon jó dolog. Az OKJ után én is jártam törifakultációra, le szerettem volna tenni az emeltet, de úgy jött ki a dolog, hogy muszáj volt dolgoznom. Én a mai napig szívesen mennék egyetemre. Hasznos lehetne, főleg a gyakorlati része. Gyakorlatban tanulj meg azt az ember, hogy miről szól egy munka, mit kell pontosan csinálni. A másik az, hogy vannak azok a sztereotípiák, hogy az egyetemisták tanultabbak, talán felsőrendűbbnek is érzik magukat. Saját magamon is tapasztaltam, hogy kínos az, ha valakinek el kellett mondanom, hogy “csak” OKJ képzést végeztem. De ez lehet, hogy már csak a saját önérzetem mondatja velem.

Kép forrása: www.smurfitschoolblog.com

 

 

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta