Ezt nézed:  / Hírek / Pszicho, szex / Szabályok, melyeket minden tininek ismernie kell

Szabályok, melyeket minden tininek ismernie kell

Te illedelmes kamasz vagy?

Sok dolog akad, amiről téves információi vannak  a fiataloknak. Mint például a helyes viselkedés, az illem. Ki köszönjön előre kinek? Kinek illik fizetni a számlát az első randin? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre adunk most választ.

Fiúké az elsőbbség?

“Lány vagyok, tehát nekem mindenki előre köszön” – gondolhatják a gyengébbik nem tagjai. Abban igazuk van, hogy a fiúnak előbb kell üdvözölnie őket, mint fordítva. Ezen kívül azonban még három szabály vonatkozik a köszönésekre. Az köszönjön előre, aki

  • fiatalabb
  • belép valahová
  • előbb megpillantja  a másikat.

Persze ha megszeged valamelyik szabályt, és te köszönsz előbb ismerősödnek, akkor sem történik tragédia. A legfőbb, hogy a köszönés semmiképp se maradjon el.

“Jó napot, Margit!”

A fiataloknak sokszor gondot okoz, kit hogyan köszöntsenek. Nem gyerekek már, nevetséges lenne mindenkit csókolommal üdvözölni, ugyanakkor a tegezés még nem illő ebben a korban. Idősebb embereknek, tanároknak mondd azt, hogy “Jó reggelt/napot/estét kívánok!”, ezzel nem hozhatod kellemetlen helyzetbe magadat. (A ‘kívánok’ ne maradjon el!) Fiúk a nőknek, nők a náluk idősebb nőknek köszönhetnek “Kezét csókolom!”-mal is, ha a viszony szorosabb kettejük közt. A tényleges kézcsókra persze csak akkor kerülhet sor, ha a másik félről tudjuk, nem lenne ellenére a dolog.

girly-makeup-fashiongoals-girls-Favim.com-4226013

Olivér és Paula randizni mennek

Sikerült megszólítanod a lányt, és elkérted a telefonszámát, másnap pedig randizni mentek! Csodás dolog a szerelem! Azonban egy szerelmes is elkövethet baklövéseket. A találka előtt aggodalmat okozhat az a bizonyos számla, amiről nem tudják eldönteni, kinek a feladata kifizetni. Udvarias az a fiú, aki állja az egészet, de az sem törvénysértés, ha csupán a maga részét fizeti – mert nem dúskál a pénzben. Véleményem szerint az első randi egyébként is még csak az ismerkedésről szól. Lehetséges, hogy nem is lesz folytatás. Ez esetben pláne nem gond, ha a két fél felez. (Később persze, amikor már egy párt alkotnak a szerelmesek, jól esik a lánynak, ha barátja olykor kimutatja lovagias énjét, meglepi valamivel.) Akármelyik forgatókönyv is valósul meg a randin, még a fizetés előtt beszéljétek meg ezt, mert illetlenség a pincér előtt ezen vitatkozni.

boyfriend-girlfriend-Favim.com-4228914

Úúúgy szeretlek, majd’ megeszlek!

Ha jól sikerült a randi, garantált a folytatás. A kézfogás, szájra puszi, visszafogott csók ellen senkinek sem lehet kifogása. (Bár, meg kell jegyezzem, Ázsiában például még a csók sem ildomos nyilvános helyeken.) Ennél több azonban csak a szerelmesekre tartozik. A virtuális térben, közösségi oldalakon ez különösen igaz. Ha az utcán elkapja az embert a hév, inkább megbocsátható, mint ha boldogsága fitogtatása végett ágyban ölelkezős fotót töltene fel a Facebookra. (Apropó, Facebook: mindenki kedvenc közösségi oldalának etikettjéről itt olvashatsz.)

H elég érett vagy hozzá, azzal is tisztában kell lenned, a szexualitás magánügy, és ez adja meg a varázsát.

pár. csak az ernyő alatt!

“Lázadok!”

A kamaszkor az az időszak az ember életében, amikor büntetlenül megtehet bizonyos dolgokat: kékre festheti a haját, a legkülönfélébb színű ruhadarabokat válogathatja össze, vagy épp Hello Kitty-s csatokat tűzhet két copfjába, senki sem szólja meg érte, hiszen “keresi önmagát”.

Azt viszont ne feledd: csak olyan ruhát ölts magadra, melyben tényleg jól érzed magad, emellett jól is áll! Továbbá, ne az legyen a célod, hogy megbotránkoztass másokat! A botránykeltés  ugyanis nem egyenlő azzal, ha rád terelődik a figyelem feltűnő öltözeted miatt, és esetleg elégedett pillantások kísérik léptedet.

A XXI. századi kamasz legfőbb szabálya

Ülök a metrón. Telefonozó emberek. Betérek egy étterembe. A mobil képernyőjére meredő fiatalok. Találkozok egy barátnőmmel. A telefonját nyomkodja. Körbetekintek a cukrászdában. Az emberek még mindig a képernyőt lesik megbabonázva. Akaratlanul én is a telefonomért nyúlok.

És milyen rosszul teszem! Ha magamban vagyok, természetesen nem probléma, ha viszont elviekben mással beszélgetek, a lehető legnagyobb illetlenség! Amikor csörög a telefon, sem veszed fel ebben a helyzetben, ugye? No látod – ugyanilyen gorombaság Facebookon üzengetni valakinek, miközben az asztal túlsó oldalán a másik a válaszodra vár. Ha illetlenségfaktor mérné az értékét, ez bizony 10/10 lenne – ne akaszd ki a mérőt!

Szöveg: Fekete Fanni

Forrás: Halák László: Illemkocka. Kossuth Könyvkiadó.

Fotók: Weheartit

Törvény
Te ismerted a felsorolt szabályokat?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share