Számoljunk! Hogyan számíthat bele az érettségi a felvételi összpontszámba?

Rovat

Megosztás

Lassacskán hozzáférhetővé válnak az írásbeli érettségi eredményei. Noha a szóbeli még hátra van, lehet, hogy már elkezdtetek gondolkozni azon, mekkora pontszámotok lesz a felvételin. Ebben nyújtunk nektek segítséget.

Az alap- és az osztatlan mesterképzésen a felvételi összpontszáma kétféle módon számítható. Figyelembe vehetjük a tanulmányi pontok (200 pont maximum), az érettségi pontok (200 pont maximum), és a többletpontok (100 pont max)összegét. A másik lehetőség az, hogy az érettségi összpontszám kétszeresét, és a többletpontokat számoljuk. Nem nektek kell kitalálni, melyik számítási stratégia szerencsésebb a számotokra, mivel a rendszer automatikusan a nektek kedvezőbbet fogja figyelembe venni.

Az érettségin elért eredményetek beleszámít a tanulmányi pontszámotokba is:

A magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv és egy választott természettudományos tárgyból az utolsó két tanult évben elért osztályzatok kétszerese + négy kötelező és egy szabadon választott érettségi vizsgatárgy százalékos eredményeinek átlaga egész számra kerekítve

 

Az érettségi pontok kiszámítása:

Az érettségi pontszámot csak két vizsgatárgy százalékos eredményei alapján kell kiszámítani. A pontszám egyenlő az érettségin elért százalékos eredménnyel. Annak a két érettségi tárgynak az eredményei számítanak, amelyeket a felvételiző által megjelelölt szakon meghatározták mint vizsgakövetelményt. Amennyiben több tárgy érettségi eredménye is választható a pontszámítás során  – azaz például vagy a fizikából, vagy a kémiából elért eredmény számít bele az összpontszámba -, a rendszer automatikusan a jelentkezőnek kedvezőbb lehetőséget veszi figyelembe.

 

Érettségi pontok
Hogy érzed, összejön annyi pont, amennyire szükséged lesz a felvételiez?

 

Képek forrása: plus.google.com

 

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta