A szaxofon nemzetközi sztárjától tanulhattak pécsi diákok

Rovat

Megosztás

Van annál klasszabb lehetőség, mint amikor egy szakma tanulójaként a legkiválóbb mesterektől lesheted el hivatásod fortélyait? A pécsi Művészeti Gimnázium tanulóinak most megadatott, hogy a szaxofon virtuózától, Arno Bornkamptól tanulhassanak. A mester a Pécsi Filharmonikusokkal koncertet adott a Zene világnapján, és az ezt megelőző napon foglalkozott az iskola diákjaival is.

Arno Borkamp a hangszerének koronázatlan királya, a modern virtuóz archetípusa, akinek a művészete és páratlan hangzásvilága előtt világszerte adóznak. 1982-es debütálása óta több mint 250 koncerten játszotta a számára komponált versenyműveket. Bornkamp idén a Zene világnapján a Pécsi Filharmonikusokkal adott koncertet, és az ezt megelőző napon a zenekar tehetséggondozó programjának keretében a pécsi Művészeti Gimnázium hat diákjának lesz alkalma a szaxofon legendától tanulni egy külön a számukra szervezett kurzus során.  Arno Bornkamp számára rendkívül fontos, hogy a művészet és a klasszikus zene a fiatal generációt is elérje és magával ragadja. Utazásai során örömmel támogatja azokat a kezdeményezéseket, mely az ifjúság zenei képzését segíti elő. A Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola hat szaxofonon tanuló diákjával – Baczkó Bence, Notheisz Krisztián, Pataki Dávid, Somogyvári Arnold, Tóth Kristóf, Tresch Balázs – külön-külön foglalkozott a kurzus keretében. Pataki Dáviddal beszélgettünk a Bornkamp által tartott tréningen szerzett élményeiről, kedves hangszeréről és terveiről is.

Dávid zenész családba született, és sok hangszert kipróbált, mire a zeneiskolában meghallotta a szaxofon hangját, és azonnal beleszeretett. Bornkamppal már találkozott Dávid 2015-ben, Debrecenben, ahol szintén egy konzultáción vett részt a hangszer mesterénél, így “ismerős volt a stílus” számára. A holland zenész akkor segített Dávidnak tökéletesíteni azt a darabot, amellyel egy országos versenyre készült. “Pécsett is nagyon aprólékosan, figyelmesen korrigált Bornkamp, intenzív volt vele dolgozni. Azt szokták mondani, ha van valaki, aki tudja, mitől szól jól a szaxofon, akkor ő az. Ez valóban így van, tapasztalatból tudom” – mondta Dávid. Nem csupán a zenére figyelt Bornkamp, hanem diákjára is ráhangolódott:

“Még azt is észrevette, hogy érzem magam. Nagyon jó tanár és nagyon jó ember” – emelte ki Dávid.

 

Dávid klasszikusokat tanul elsősorban játszani, de a könnyű műfajok közelebb állnak a szívéhez, egy jazz-zenekar tagja. A csapat mai slágerek átiratait adja elő. Dávid jelenleg Pécsett végzi a Művészeti Iskola iskola ötödik, szakképző évfolyamát, és Magyarországon szeretne továbbtanulni vagy Pécsett, vagy a pesti Zeneakadémián.

Kép: www.egrstore.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta