Szentjánosbogár-technológia

Rovat

Megosztás

Kétszer fényesebbek lehetnek azok a LED-ek, amelyeknek fényszóró felületét a természetben látotthoz hasonlóan alakították ki. Az új dizájnt a szentjánosbogarak pásztázó elektronmikroszkópos vizsgálatának segítségével dolgozták ki.

 

Az Optics Express szaklapban megjelent cikk szerint a rovarokról lekoppintott lencsedizájn 55 százalékkal növeli a LED-ek hatékonyságát.A szentjánosbogarak segítenek a kutatóknak fényesebbé tenni a LED fényforrásokat. Az apró, kis energiaigényű világító diódák rendkívül sokat fejlődtek az elmúlt tíz évben, de a gyártóknak még mindig van mit tanulniuk a természettől”Gyártető alaknak nevezzük azt, ahogy az új élek kinéznek. A pikkelyek éle kiemelkedik és egy ferde, lejtős résszel folytatódik, pont mint egy gyártető” – mondta Annick Bay az EurekAlertnek.A belga Namur egyetemén kutató Bay francia és kanadai kutatókkal közösen oldotta meg a szentjánosbogár hasáról vett minta LED-ekbe metszését. A tudósoknak mikronos – ez a méter milliomodrészének felel meg – méretekben kellett dolgozniuk, mert az egyes pikkelyek tízszer három mikron méretűek.Végül a mintát lézerrel tudták belemetszeni a fényforrásba. Az egymással apró átfedéseket kialakító pikkelyek és a köztük futó bordák úgy törik meg a fényt, hogy a zöldessárga tartományból 45 százalékkal többet sugároz ki a LED. A teljes, 55 százalékos teljesítménynöveléshez a tudósok úgy módosították a gyártető alakú mintát, hogy ne csak a zöldessárga fény szóródását segítse.

Bay szerint a szentjánosbogár LED-ek az elkövetkező pár évben megjelenhetnek a piacon. Új típusú fényforrásokra nincs szükség a gyártás elindításához, sőt igény esetén akár a régi LED-eket is át lehet alakítani, csak egy kellően pontos lézerre van hozzá szükség.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta