Gráf – Nem tanított témakör a matekérettségin

Rovat

Megosztás

Három-négy feladatot általános iskolai tudással is meg lehet oldani, de van egy olyan példa, amely a felkészült diákoknak is problémát okozhat – mondta a középszintű matekérettségi első feladatsoráról az eduline-nak nyilatkozó szaktanár.

Halmazelmélet, százalékszámítás, másodfokú egyenlet, kamatos kamat, logaritmus, gráfok, síkgeometria, valószínűségszámítás – ilyen témakörből is szerepelnek feladatok a középszintű matekérettségi első, rövidebb példákból álló részében. Az eduline-nak nyilatkozó szaktanár szerint a tizenkét feladatból hármat-négyet általános iskolai tudással is meg lehet oldani, ilyen például a százalékszámításra épülő példa, illetve a másodfokú egyenlet. Furcsa döntésnek nevezte, hogy az első feladatsorban két halmazos, két függvényes és két szöveges feladat is van, az előző években mindegyik típusból egy-egy példa volt.

Kellemetlen meglepetés lehet a diákok számára, hogy az idén is van gráfelmélet az első feladatsorban, ezt pedig nem minden iskolában tanítják elég részletesen, sőt az eduline által megkérdezett szaktanár olyan érettségizővel is találkozott már, aki egyáltalán nem tanulta ezt a témakört. Bár a feladat egyszerű, azoknak gondot okozhat, akik nem találkoztak ehhez hasonló kérdésekkel. Itt találjátok folyamatosan frissülő tudósításunkat a matekérettségiről.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta