Szerelmet receptre

Rovat

Megosztás

Mi lehet a jól működő párkapcsolatok titka? Mindannyiunkban felmerülhetett már a kérdés, hogy mitől van az, hogy bizonyos párkapcsolatok akár hosszú éveken át is működnek, míg mások a kezdeti fellángolás után ugyanolyan gyorsan véget is érnek. Ha szeretnéd megtudni, hogy milyen párkapcsolati típusokat különíthetünk el és, hogy te magad milyenben élsz, olvass tovább!

Robert Sternberg amerikai pszichológus egy háromszög modellt dolgozott ki, amelyben a háromszög csúcsai azokat a „hozzávalókat” jelölik, amelyekre szükség van a párkapcsolatok kialakulásához. Ezek a következők: szenvedély (fizikai vonzalom és szexuális egymásra hangolódás), intimitás (érzelmi közelség: azaz, hogy megbízunk a másikban, megosztjuk egymással az érzéseinket, gondolatainkat) és elköteleződés (az a képesség, hogy hosszú távra tervezzünk együtt). Így a következő párkapcsolati típusok alakulhatnak ki:

– Szeretet: leginkább a barátságokra jellemző, így meglepő lehet, hogy itt szerepel, de csak addig, amíg bele nem gondolunk, hogy az igaz barátság az egyik legfontosabb emberi kapcsolat, amelyben részünk lehet. Szeretetről akkor beszélhetünk, ha az intimitás megvan, a másik két összetevő viszont hiányzik.

– Fellángolás/belehabarodás: a szenvedély stimmel, de a pár két tagja érzelmileg még nem került igazán közel egymáshoz, és nem is tervezik hosszú távra a kapcsolatukat.

– Üres kapcsolat: valamilyen oknál fogva elköteleződtek egymás iránt, de sem érzelmileg, sem fizikailag nem vonzódnak egymáshoz (ilyen lehet például egy előre elrendezett házasság, ahol a felek nem ismerik egymást).

true love

– Romantikus szerelem: egymásba habarodás és mély érzelmek… de még jövőbeli tervek nélkül.

– Őrült szerelem: „szerelem első látásra”, amelyet gyors elköteleződés követ anélkül, hogy igazán megismernék egymást. Ide tartozik a megismerkedést és az egymásba habarodást követő gyors összeköltözés, esetleg házasság, gyermekvállalás.

– Gyengéd szerelem: inkább idősebb korban jellemző, már régóta fennálló kapcsolatoknál, amikor a szenvedély már kiveszett, de a tagok még szeretik egymást és együtt tervezik leélni az életüket.

– Beteljesedett szerelem: mint a tündérmesékben, vagy a romantikus filmekben a „boldogan éltek, míg meg nem haltak” rész: szexuális vonzalom, mély érzések és elköteleződés.

Az igaz szerelem receptje tehát hasonló lehet, mint egy finom ételé: vegyél bizonyos számú, minőségi hozzávalót, érzés szerint keverd össze és ízesítsd őket, de ki ne hagyd egyiket se, és az arányukra is jól vigyázz!

Szerelmet receptre
Te milyen párkapcsolatban élsz?

 

(képek forrása: beliefnet.com , imgkid.com)

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,184RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta