Szexizmus a videóklippekben – mikor lesz már elég?

Rovat

Megosztás

Miley meztelenkedésének margójára

Szörnyülködöm. Mint oly sokszor. Ezúttal Miley Cyrus verte ki nálam a biztosítékot. Az énekesnőről a köztudottan aberrált fotós, Terry Richardson készített képeket a mindkettejüktől megszokott stílusban. Épp ezért nem is volt a fotókban semmi szokatlan: Cyrus a mellét és a nemiszervét mutatja, és, egy műpéniszt szopogat.

Rajongói a manapság oly sokat hallott szlogennel védték: „Az ő teste, azt csinál vele, amit akar.” Kíváncsi vagyok, akkor is így érvelnének-e, ha kedvencük egy bódult pillanatában mondjuk tulajdon fülét akarná levágni. Szinte hallom a kislányok válaszát: „De a meztelenkedéssel senkinek sem árt!” És nagyot tévednek, hatalmasat. Azon túl, hogy befolyásolja a fiatal rajongókat, árt még valakinek: viselkedésével önmagát alázza meg, s degenerálja érzések nélküli szexuális tárggyá. Kábítószerektől üres tekintetét látva attól félek, már hiába figyelmeztetné egy jóakarója – imádóit azonban talán még nem késő megállítani ámokfutásukban.

mileycandy4-1447786814

„Menő vagyok és ribanc”

Természetesen Cyrus videóklippjeiben is fontos szerepet játszik a szex és a meztelenkedés. A Wrecking ballban például (amit Richardson rendezett) egy hatalmas ólomgolyón hintázik, természetes ruha nélkül, az Adore you-ban pedig a takaró alatt simogatja magát.  Pedig dalszövege alapján mindkét szám a szerelemről szól és nem a testiségről. Miley Cyrus nem az egyetlen a popiparban, aki ehhez az eszközhöz folyamodott a nagy nézettség eléréséhez.  Iggy Azalea debütáló videójában, a Work-ben úgy szerzi meg egy autó kulcsát, hogy szexis táncot lejt egy férfi előtt – egy óvatlan pillanatban pedig kicsempészi annak zsebéből a zsákmányt. Mintha csak így érhetné el célját az életben. Beyonce Yonce névre keresztelt dala és annak klippje egyértelműen a kurtizánokra asszociál. Kivillanó fenekek, alig takaró toppok hozzák lázba a férfiközönséget. A rendező, Ricky Saiz elmondta: a háttérbe vonuló énekesnő a madame karakterét testesíti meg a videóban. A ’80-as évek Miley-ja, Madonna egyik legfrissebb szerzeményében (Bitch I’m Madonna) így énekel: „Szeretni fogod, hogy egy rossz ribanc vagyok.”

Ezek a nők azt akarják mutatni, hogy erősek, büszkék és bármit megtehetnek, azonban az ellenkezőjét érik el vele. Egy igazi nőnek, mint például a fennséges és elegáns Audrey Heprurn  meg sem fordul a fejében az ilyesfajta magamutogatás. Mégis ikon lett valahogyan.

https://www.youtube.com/watch?v=jcF5HtGvX5I

„Csak egy éjszakára kellesz”

 Az angol ’bitch’ Rihanna és rengeteg amerikai rapper kedvenc szava is. E-40 Red cup című dala olyan nőkről szól, akik elvarázsolták őt hatalmas fenekükkel, azonban barátnőnek már nem kellenek. A hozzá készített klipp is sokatmondó.

Omarion (és úgy általában véve elég sok férfi előadó) I’m up című kisfilmjében alulöltözött lányok illegetik magukat mellette, akikről az utolsó másodpercekben a melltartó is lekerül. Kid Inknél sem maradhatnak el a twerkelő táncoslányok a Body languages-ben– a refrént éneklő Usher kéjes mosolya mindent elárul! A legízléstelenebb videó E-40-é. Akinek van gyomra, nézze meg a lentebb belinkelt klippet. (A zene viszont jó.)

A legnagyobb port a Robin Thicke nevéhez fűződő  2013-as Blurred lines kavarta. A lehelletnyi plasztikba csavart modell-lányok számára mintha mi sem volna természetesebb, mint a zenész körül táncikálni. „Tudom, hogy te is akarod” – énekli nekik Thicke. A jogvédők nemi erőszakot véltek kihallani a sorok alatt. Mileyt vagy Beyoncet magam előtt látva önkéntelenül is az a gondolat fut át a fejemben: Robinnak igaza volt – a lány nagyon is akarja.

https://www.youtube.com/watch?v=IFfcf2y__DY

 Ezek a férfi előadók csak pár példa a sokból: a kihívó, személyiség nélküli , csak egy tökéletes testből álló táncoslányok állandó kellékei az amerikai rapperek videóinak – a pénzköteg és a luxusautók mellett, természetesen.

Amikor az erősebbik nem a gyengébb

A férfiak önmagukat nem alacsonyítják le– a nők azonban megteszik helyettük. Az egykoron bájos (ez Cyrusról nem mondható el) kamaszlány, Rihanna az S&M-ben egy férfit sétáltat pórázon. A Hard-ban egyenruhába bújt férfiaknak osztogat parancsot.  Az űzött vadként menekülő Katy Perry a Wide awake csúcsjelenetében pofon üt egy mesebeli herceget, ezzel mintegy azt üzenve, minden rosszért a férfiak a felelősek. Lady Gaga két klippjében is megmérgeznek egy férfit (Paparazzi, Telephone). Christina Aguilera szintén férfiak sorát öli meg a Your bodyban, miután az ágyába (vagy épp a mosdóba) csábította őket, majd pedig nevetve törli le arcáról a vért helyettesítő konfettidarabokat. „All I wanna do is fuck your body” – szól az eredeti, cenzúrázatlan dalszöveg. Ha egy férfi tenné ugyanezt, már robbant volna a bomba.

https://www.youtube.com/watch?v=6cfCgLgiFDM

Persze – hála az égnek – nem minden videóklipp ilyen, azonban a legnépszerűbb (főképp amerikai) előadók kisfilmjei , a legnézettebbek nem szűkölködnek erotikában. Nem nehéz rájönni, hogy a számok motiválják őket. Az ingerküszöb egyre nő, és az emberek csak arra kapják fel a fejüket, amit még soha előtte nem tapasztaltak. A legütősebb kártya pedig a szex. Ezért is az egyre durvuló videóklippek. És ezen agymosás miatt tűnnek el a magukra valamit is adó, jóízléssel rendelkező IGAZI nők és férfiak, s vesznek ki az emberekből a valós érzelmek, hogy a rájuk zúduló képeket látva robotként bólogatva csapják össze meztelen karjukat.

Szerző: Fekete Fanni

Fotók: youtube, starity

Szex és más semmi
Téged zavar, ha egy klippben meztelenkednek?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,549RajongóLike
179,233KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta