Ezt nézed:  / Hírek / Suli / “Szigorúan nyilvános” – Az egyik legnagyobb érettségi botrány

“Szigorúan nyilvános” – Az egyik legnagyobb érettségi botrány

2005-ben vezették be a kétszintű érettségi rendszert Magyarországon. A debütálás közel sem volt zökkenőmentes. Az érettségit megelőző hét vasárnapján kiszivárogtak a magyar középszintű tételek, majd hétfőn a matek érettségi anyaga is kikerült.

1996-ban döntött úgy a kormányzat, hogy bevezetik a kétszintű érettségi vizsgát. A cél az egyetemi felvételik megszüntetése, és az érettségik értékének az egységestése volt. A kormányzat 2004-ben kívánta bevezetni az új típusú vizsgát, de végül a következő évben került sor az új vizsgarend szerinti maturálásra. És valljuk be, az új rendszer nem vizsgázott ötösre…

Május 8., vasárnap: Kikerülnek az internetre a magyar érettségi tételek. A DC++ nevű fájlmegosztó oldalon jelentek meg a szövegek.

Május 9., hétfő: Megírják a diákok a magyarérettségit, és kikerül a netre a matek tételsor. A Magyar Televízió Este című műsorában Magyar Bálint kezébe adják a másnapi matematika tételsort.

Május 10., kedd: Teljes a káosz és óriási a botrány. A matekérettségit végül megírják a diákok. Megváltoztatják a történelem érettségi feladatsorát, a korábbi póttételsort fogják megírni a diákok másnap. A új történelemtételeket Belügyminisztériumi segítségével juttatják el az iskolákba. A budapesti iskolák képviselői a Vasas csarnokban vehették át a tételeket. Az épületet 250 rendőr biztosította.

Május 11., szerda: Döntés születik arról, hogy a matekérettségit újra kell írniuk a diákoknak. Az eredmények megsemmisülnek, de aki nem akarja újraíni a feladatokat, annak az évvégi osztályzata lesz az érettségi jegye. Az új időpont: május 28-a. Lezajlott a történelem érettségi. Magyar Bálint oktatási miniszter arról beszélt, hogy az egész rendszert át kell alakítani, mert nem garantálható az érettségik biztonsága. Azt is szóbahozta, hogy az iskolákat nagyon nehéz lenne olyan nyomtatókkal felszerelni, amelyeken ki lehetne nyomtatni a tételeket. Mi azóta már tudjuk, hogy a rendszer maradt. A hisztérikus hangulatban az is felmerült, hogy az új történelemtételek is kiszivárogtak. Erről később bebizonyosodott, hogy alaptalan pletyka volt.

Május 12., csütörtök: A tanulók megírják az angol érettségi gond nélkül.Kiderül, hogy  csak azoknak a diákoknak kellett újraírnia a matekérettségit, akinek a felvételi tárgya volt a matek az egyetemre. A Nemzeti Nyomozó Iroda meggyanúsít egy diákot, hogy szolgálati titkot sértett.

Május 13., péntek: Őrizetbe vesznek egy diákot, három gyanúsított van a szivárogtatási ügyben.

Május 28., szombat: A diákok, akik azt választották, hogy újraírják a matematika érettségit, levizsgáznak. A rendőrség szerint a gyanúsítottak nem bűnösek a tétellopás ügyében. Csak a szivárogtatásért felelősek.

Június 1., szerda: A Legfőbb Ügyészség szerint az érettségi tételek nem zámítanak szolgálati titoknak, így ejtik a vádakat.

Forrás: index.hu, hír24

Kép forrása: www.pinterest.com