A szitkomok legalapvetőbb karakterei

Rovat

Megosztás

Ha szeretnél többet tudni szitkomról, vagy esetleg még nem is hallottad ezt a kifejezést, mi most megismertetjük veled a Középsuli sztárjainak bevonásával!

A szitkom – angolul sitcom – szimplán a szituációs komédia vagy helyzetkomédia rövidítése. Ezekben a vígjátékokban a szereplők és a helyszínek ugyanazok, a humor forrása pedig az ismert szereplők különböző szituációkba való helyezése. Ez ellentétben áll a klasszikus vígjátéksorozatokkal. A helyzet általában az otthon, a munkahely, vagy emberek bizonyos csoportja (barátok, munkatársak, üzlettársak) köré helyezkedik. Ilyen például a Jóbarátok, az Így jártam anyátokkal, a Modern család, a Két pasi meg egy kicsi, a Simpson család, a Már megint Malcolm és még sorolhatnánk…

A szitkom eredete

Gondoltad volna, hogy a műfaj eredete a rádióhoz köthető? Méghozzá a WGN adóhoz Chicagóban, ahol 1926. január 12-én mutatták be az első szitkomot, ami a Sam ‘n’ Henry volt.  A legsikeresebb rádiós szitkom pedig a Fibber McGee and Molly volt, amit 1935-1959-ig (!) sugároztak.

Aztán jött a televízió… az 1940-es évek végén az egyik legelső és legsikeresebb műfajnak számított a szitkom a TV-ben is. Általában fél órás műsor volt, hetenként újabb epizódokkal. A kezdeti időszakban a legtöbb tévés helyzet komédia rádiós változatok adaptációja volt.

Néhány érdekesség:

–  A Beulah rádiós sztikom volt az első, amelyet TV-ben közvetítettek afroamerikai főszereplővel.

–  Az I love Lucy c. helyzetkomédia az elsők között volt, ahol filmre rögzítettek az epizódokat, így lehetővé vált a későbbi vágás. Az első sikeres többkamerás szitkom Desi Arnaz munkája volt.

– Az 1960-as években jöttek létre az első rajzolt szituációs komédiák, mint például a Flintstone család, valamint a Jetsons.

– Az animált szitkomok, úgymint A Simpson család, valamint az olyan sorozatok, amik fejlődő szereplőket ábrázoltak, mint a Jóbarátok és az Egy rém rendes család az 1990-es évek alkotásai. Ekkor jöttek létre olyan egy órás sorozatok is, amelyet egy kamerával forgattak, mint az Ally McBeal, vagy a Született feleségek.

Most pedig vegyük sorra az alapvető karaktereket:

A naiv 

Az egyik legáltalánosabb szereplőtípus. Ő lesz az, aki félreérti az eseményeket és ebből adódnak a konfliktusok. Vannak olyan sorozatok, ahol az összes szereplő beleesik ebbe a típusba hosszabb-rövidebb időre.

A lázadó

Ennek a szereplőnek a viselkedése valamilyen ellentétben áll azzal, ami társadalmilag elfogadott lenne. Sokszor ő az , aki kirobbantja a fő konfliktust, és sok esetben ő lehet az, aki a fellépésével megmenthet egy adott szituációt. Ez a karakter a Középsuliból, Olivér.

kozepsulisorozat06

A bölcs

Ő az, aki a többi szereplőnek segítséget nyújt az adott helyzetben, általában idősebb, vagy több tapasztalattal rendelkezik, mint mások. 

A komikus

A komikus, egy olyan kirívó és egyedi személy, aki más módon reagálja le az szokásos, átlagos helyzeteket, ami lehetőséget adhat az abszurd, váratlan humorhoz. 

Az egyenes ember

Sok esetben a főszereplőhöz közelálló személy-barát,házastárs, üzlettárs-, vagy éppen ő a főszereplő, aki kiemelkedik a körülötte levő világból. Általában szarkasztikus humor jellemzi, amivel például a naiv, vagy a komikus karakter szeretné ellensúlyozni.

A furcsa szomszéd

Mindig a főszereplő közelében él, és egy váratlan helyzetben beugrik a történetbe így adva annak egy plusz csavart. Ez a szitkom karakter például az évfolyamtárs Juli, a Középsuliból.

horváth_juli_03

Az ellentét

Ez a szereplő mindenben, de legalábbis fő jellemvonásokban a főszereplő ellentétét, ellenfelét képezi.

Macsó, vagy férfifaló

Természetesen nemtől függetlenül egy agresszívabb szexuális töltetet jelent a történetben, ebből egyenes következik, hogy a humor, vagy a konfliktus forrása is ilyen jellegű. Ugye Ti is rögtön Középsuli Bendére és Zsófira gondoltatok?

11037335_380164142169757_1539040568399105861_n

Etnikum

Néhány komédia szerepeltet más nemzetiségű, más országból/területről való szereplőt is, akinek beszédstílusa, akcentusa, viselkedés- vagy felfogásbeli különbségei adják a lehetőséget a konfliktusra, vagy humorra. Ő Paula, a spanyol cserediák.

paula-1

Lehetnek egyéb, kisebb jelentőségű szereplők is, mint a szeretni való vesztes, idegesítő férj vagy feleség, stb. Ilyen például Rozi, a lúzer a Középsuliból.

hqdefault (2)

Vagy a vendégszereplőként feltűnt Vitó Zsombor.

11846632_857242940998340_3202943636310888526_n-e1439299304914

A Középsuli sorozatnak is vannak olyan ismert szereplői, akik bár kimaradtak az előző felsorolás valamelyikéből, de szintén szitkom karakterek, a rájuk legjellemzőbb tevékenységük alapján.

Eszter, a sportlady,

hqdefault

Korinna, a bombázó,

hqdefault (1)

Barbi, a tatai lány,

hqdefault (3)

Zsanett, a plázacica.

XER_0003-e1427470774112

A fiúknál Dominik, a srác,

dominik-fekvő-e1438397944522

Matyi, a sármőr,

MG_3718-e1441765508449

Berci, a stréber.

DSCF0155

A szitkomok
Szerinted melyik az a karakter, amelyik egyetlen szitkomból sem hiányozhatna?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,661RajongóLike
179,599KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta