Szóbeli érettségi, avagy a tudást elemésztő rettegés

Rovat

Megosztás

Elérkezik a várva várt pillanat, a vizsgabizottság bizalomgerjesztő mosollyal fürkészi a tekinteted, minden figyelem rád összpontosul, majd fokozatosan úrrá lesz rajtad a félelem. 

“Ugyan ki ne szeretné elégedettnek látni tanárait, bizonyosságot adni számukra, hogy munkájuk nem volt hiábavaló? Hogy is volt a harmadik tétel? Biztosan átvettem minden apró részletet? Hányszor is koronázták meg Károly Róbertet? Mi volt tegnap a vacsora? Mit is szeretett volna Dani tegnap éjjel? Ott egy veréb! Pogácsa illat van… Tényleg tanultam ezt a tételt?”

Amikor már abban sem vagy biztos, hogy hívnak, a lámpaláz és a megfelelési vágy ötvözete leblokkol, segítségkérően pillantasz ki az ablakon, majd tűnődve elmerengsz: mások számára ez a nap is olyan, mint a többi. A nap ezután is lenyugszik, majd újra felkel, és a külvilág mit sem vesz észre abból a káoszból, ami az elméd uralja.

A fejedben uralkodó zűrzavar, stressz rendszerezve egészséges vizsgadrukk is lehet. Ha felkészültél, nincs okod aggódni, minden eszköz a rendelkezésedre áll, hogy a legjobb formád hozd. A bizottság árgus szemekkel várja, hogy elkápráztasd őket. Ha már belevágtál ebbe a megpróbáltatásba, ragadd meg a pillanatot, mert most bebizonyíthatod, méltó vagy az előtted álló kihívás. Meríts bátorságot a felkészültséged szintjéből, építs fel egy logikai gondolatszálat az atlaszod segítségével, alkoss egy cáfolhatatlan retorikai remekművet, amitől minden tanárodnak leesik az álla. Aggodalomra semmi ok, a harminc perces felkészülési idő alatt olyan dolgok is eszedbe fognak jutni, amit épphogy csak említés szintjén hallhattál órán.
Íme néhány tanács, ami enyhítheti az izgalmadat:

  • Vigyázz, nehogy hosszú fogalmazást írj a lapra. Elég olyan félmondatokat rendszerezned, amit a gondolataid által folyamatos előadássá tudsz alakítani.
  • A feleleted során célszerű összefüggően, alaposan és lényegre törően beszélni, elakadás nélkül. Ha mégis elakadnál, ezt nem számítják negatív dolognak, nyugodtan vehetsz egy nagy levegőt, két mondat között is,  hogy szépen, választékosan meg tudd fogalmazni a tételt.
  • Ha nem jut eszedbe semmi és már hosszabb ideje hallgatsz, mert kizökkentél, akkor a bizottság segítő kérdéseket tesz fel, így vissza tudnak terelni a gondolataidhoz.
  • Ha kerülöd a lényegi részt a feleletedben, számolj azzal, hogy rá fognak kérdezni a lexikális tudást igénylő kérdésekre.
  • Ha teszel egy állítást, mindenképpen indokold, mert ha nem teszed, meglepetésként érhet, ha ezt várják el tőled.
  • Kényelmes és elegáns öltözetet viselj,
  • igyál elég folyadékot, egyél valamit,
  • és a legfontosabb: MOSOLYOGJ! 🙂 

 

Szóbeli érettségi
Te hogyan készülsz?

Borítókép: firesz.sk

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta