Szorongok a koronavírus miatti bezártságtól. Mit tehetek?

Rovat

Megosztás

Múlt hét hétfőtől a koronavírus miatt bezártak az iskolák, a kormány pedig azt kérte, hogy aki teheti, maradjon otthon. Bár elsőre jól hangzik, hogy végre huzamosabb ideig távol lehet lenni a sulitól, egy idő után a folyamatos bezártság, otthonlét szorongást hozhat. Nem kell így legyen, tehetsz ellene. A tippekért olvass tovább!

Először is fontos, hogy tisztázd magadban, nincs azzal semmi baj, ha bezártságtól rossz érzéseid lettek, ha hiányoznak a barátaid és legszívesebben inkább kimennél, bandáznál. Természetesek ezek az érzések, emiatt ne érezd rosszul magad, mindannyian ilyen gondolatokkal küzdünk most!

Legyenek fix emberek!

Legyen 1-2 vagy akár több olyan fix barát vagy családtag, akikkel rendszeresen beszélsz, akár telefonon vagy chaten. Beszélgessetek, elevenítsetek fel régi emlékeket, és próbáljatok ne az aktuális helyzetről beszélni. Vitassátok meg a legújabb sorozatokat, a sulis dolgokat, bármi, ami mosolyt csalhat az arcotokra, és egy kis időre felejtsétek el a zűrzavart, ami most zajlik.

Kellenek biztos pontok!

Legyen napi rutinod! Attól, hogy most megváltozott az életed, még nem kell egész nap tétovának lennek! Vannak “tiltólistás” dolgok az otthoni karantén alatt! Készíts magadnak új napirendet, amiben szerepel a tanulás, a pihenés, a sport is, még a házimunkát is beleteheted (vagy, amit a szüleid kérnek), és próbáld magad ahhoz tartani.

Vezess naplót!

Segíthet a szorongáson, ha kiírod magadból az érzéseidet. Vezess naplót, írd bele a nap történéseit, bármit, amit érdekesnek gondolsz, és írd ki magadból az összes érzést, ami nyomaszt. Ne gondolkodj azon, hogyan fogalmazd meg, írd le rögtön, ami eszembe jut, úgy, ahogy eszedbe jut. Jót fog tenni, meglátod.

Találj „mentsvárakat” a nehezebb pillanatokra!

Mentsvár lehet bármi, amitől jobban érzed magad, ami elvonja a figyelmed az aktuális helyzetről, a bezártság miatti rossz érzésekről. Ez lehet egy konkrét hely a lakásban, vagy akár olyan tevékenységek, mint egy fél óra játék a háziállatoddal, egy jó film nézése vagy a kedvenc együttesed dalainak hallgatása. Bármi jó, ahova kicsit elmenekülhetsz a világ zajától, és megnyugodhatsz.

Kapcsolódj ki mandala színezőkkel!

Ha még nem próbáltad, akkor itt az ideje, hogy kipróbáld ezt a szuper kikapcsolódási lehetőséget, a Mandala színezőt. Csodaszép rajzokat színezhetsz kedvedre, a legkisebb részletektől a legnagyobbakig, és az eredmény garantáltan el fog bűvölni. Relaxációs tevékenységnek kiváló, és tuti, hogy büszke is leszel majd a végeredményre. A neten rengeteg letölthető mintát találsz, a színezés pedig rajtad múlik!

GIFek forrása: giphy.com

Dóri

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,839RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta