Ezt nézed:  / Divat/Életmód / Hírek / Szőrös a lábad és utálod? Ilyen gyakran kellene borotválnod

Szőrös a lábad és utálod? Ilyen gyakran kellene borotválnod

Jó irányba végzed a borotválást? Mennyi idő után kellene cserélned a borotvát? Ezekre a kérdésekre is választ kapsz.

Annak ellenére, hogy egyre többen dobják el a borotvát és vállalják magukat természetesen, a lányok többsége még mindig szőrtelenít. A borotválkozás a legegyszerűbb és leggyorsabb módja a nem kívánt szőrszálak eltávolításának, amihez ezernyi eszközt választhatunk az egészen olcsótól a több ezer forintos tételig. Arról mégis keveset tudunk, hogy kellene megfelelően borotválkozni. Dr. Arielle Nagler a New York University professzora és Dr. Mona Gohara a Dove munkatársa a Seventeen Magazin olvasóival osztotta meg a tanácsokat.

Milyen gyakran?

A bőrgyógyászok szerint ez egyéni kérdés, ami attól függ, mennyire erős és milyen gyorsan nő a szőr. Naponta borotválni nem szükségszerű, de ha valaki úgy gondolja, ez a megoldás a szupergyorsan növő szőrszálakra, tegye nyugodtan. Számolnia kell viszont vele, hogy a gyakori borotválás irritálhatja a bőrt és szőrbenövést is okozhat. A borotvahab vagy gél és a megfelelő borotva használatával, majd a hidratálással kivédhető a kellemetlenség.

Hogyan?

Mindenképpen a kádban vagy a zuhanyzóban, vizes környezetben tegyük. Minél melegebb a víz, annál jobb, hiszen attól megnyílnak a pórusok és a szőrszálak is lágyabbak, ami jobb feltétel a borotválkozáshoz. Az irány, vagyis hogy felfelé vagy lefelé húzod a borotvát függ a szőr típusától is. Ha göndör hajjal és szőrzettel vagy megáldva, akkor Dr. Shamban szerint a szőr növésével megegyező irányba érdemes borotválkozni, azaz a térdtől a boka irányába – így kevesebb esély van a szőrbenövésre. Ellenkező esetben, azaz egyenes hajnál – szőrnél ellentétes irányba, bokától a térd irányába végezzük a szőrtelenítést.

Milyen borotvával?

Milyen érzékeny a bőröd? Ha gyakran van szőrbenövésed, akkor elég az 1 pengés verzió – mondja Dr. Gohara. Ez a típusú borotva ugyan nem végez olyan látványos munkát, mint a szupermenő 4 vagy 5 pengés társai, borotvahabbal esetleg géllel kombinálva mégis kevesebb az esély rá, hogy kipattogsz utána, vagy hogy csúnya benövéseid lesznek. Viszont ha bírja a bőröd, válassz több pengével felszerelt borotvát a selymesebb hatásért. A hidratálást se felejtsd el!

Milyen gyakran cseréld az eszközt?

Dr. Nagler borotvánként 30 alkalmat javasol, és rendszeres tisztítást. Ha lusta vagy számolni, akkor onnan is tudhatod, hogy ideje már cserélni, hogy borotválkozáskor nem elég egyszer végighúzni a lábadon a borotvát. Ekkor érdemes egy újat beszerezni.