Szuper dráma beavató programok

Rovat

Megosztás

Téged is érdekel a színház, az önkifejezés, esetleg  betekintést nyernél ebbe az izgalmas világba? Most részletesen megismerkedhetsz a programokkal és ezek céljával, hasznával is.

A dráma beavató programok lényege-mint az a nevükben is benne van-, hogy megszólítsák a fiatalokat, lehetőséget adjanak a kreativitásuk kibontakozására, valamint arra, hogy közelebbről is megismerkedjenek a színház, a tánc és a művészetek világával.

Íme 5 szuper beavató program:

1. Tünet Együttes. Amint az honlapjukról is kiderül, az együttes működésében fontos a társadalmi szerepvállalás. A legtöbb beavató programhoz hasonlóan célközönségük a középiskolai és egyetemi korosztály, akiknek szeretnék bemutatni a kortárs tánc és színház világát. Programjuk már 6 éve működik, fennállásuk alatt számos budapesti, vidéki és határon túli iskolában jártak már, ahol igazán maradandó élményt szereztek a diákoknak. A ,,beavatásnál”, azaz a megismertetésnél természetesen legfőbb cél az interaktivitás és szórakoztatás.

A program két részből áll: egy iskolai foglalkozásból és egy színházlátogatásból, ami után egy kötetlen megbeszélés alatt véleményezhetik  a látottakat, mindenki felteheti az esetleg felmerülő kérdéseit.

Az előbbi  helyszíne maga az oktatási intézmény , ahol 90 perces foglalkozás zajlik tanítási időben, órarendhez igazítva, a Tünet Együttes valamely előadásához kapcsolódva.  A gyakorlatok három részből állnak: mozgásos, szöveges és drámai gyakorlat (térérzékeléssel, koncentrációval, kontaktusteremtéssel, önismerettel kapcsolatos improvizatív feladatokat), ezeket pedig a diákok a táncosokkal együtt végezhetik.

Az utóbbi, azaz a színházlátogatás a már említett módon, beszélgetéssel zárul, ahol a fiatalok nemcsak egymás között, hanem az előadások alkotóival is megoszthatják élményeiket. 

https://www.youtube.com/watch?v=5w7PpLo6lDM

 

2.  Nemzeti Táncszínház. A Nemzeti Táncszínház beavató programja már nem kizárólag a középiskolás korosztályt érinti, hanem az óvodásokat is. Az óvodásoknak mozgásos játékokkal, táncelőadásokkal, kulisszatitkokkal készülnek és az év során összesen hat előadást tekinthetnek meg. A középiskolás programba olyan diákokat várnak, akiket érdekel a táncművészet, a profi előadások, népszerű koreográfusokkal, táncművészekkel való találkozás.  Négy előadást tekinthetnek meg egy évben, ezek előtt lesz  ráhangolódó órák, utánuk pedig beszélgetés a szereplőkkel. Mindkét típusú bérlet ára: 6000 Ft/fő.

,,A Táncé a Szó tánc- és színházpedagógiai programjai az őszi tanév beköszöntével indulnak, illetve folytatódnak, melyekre a régi résztvevők mellett, új jelentkezőket is várunk. A különböző korosztályokat megszólító tánc-és színházpedagógiai programok között szerepel a Beavató Táncszínházi Program, ami 2007 őszén indult útjára a Nemzeti Táncszínházban.”

 

beavatoberlet_201516w

 

 

3. Gondolat Generátor. A Trafó kortárs színházi beavató programja, ami két időszakra lebontva, az őszi és a tavaszi félévben várja az érdeklődő  14-18 év közötti középiskolai csoportok, osztályok jelentkezését. Az itt zajló színházi nevelés nagyon innovatív, sokszor kísérletező, több  határműfajt is érintő, alapjában véve pedig a színház, zene, tánc és a képzőművészet világát tekintő. Önálló gondolkodásra sarkall a színházpedagógia eszközein keresztül. Fontos információ, hogy pedagógusok és osztályaik, vagy csoportjaik jelentkezését várják, minimum 10, maximum 30 fővel, természetesen egy iskolából több csoport is érkezhet. A program érdekessége, hogy a résztvevők saját maguknak állíthatják össze Gondolat Generátor órarendjüket, kiválaszthatják azokat a témákat, amik a legjobban érdeklik őket.

Ha még többet szeretnél tudni a programról és a jelentkezésről, kattints ide!

11139415_896878400404878_1295181409910952407_n

4. Radnóti Színház. A teátrum színházi nevelési ajánlata egy új lehetőséggel bővül a középiskolások számára-írja a 7óra7. Ez a program heti egyszeri foglalkozást nyújt két féléven keresztül. A két időszak más és más lehetőségeket kínál. Az első félévben  megismerkednek a különböző színházi munkafolyamatokkal gyakorlati feladatokon keresztül, színházi emberek segítségével (dramaturgia, rendezés, színészet, színházi mozgás, jelmez- és díszlettervezés). Majd a következő félévben egy önálló produkcióban is megmutathatják magukat. Nem feltétel a színházi ismeret, a fő cél a kreativitás elsajátítása.

,,Célunk, hogy lefektessük egy hosszú távú ifjúsági program alapjait.”

images_26872

 

 

5. Közép-Európa Táncszínház. Azaz a Horda2/tánc/színházi nevelési program, amely a Közép-Európa Táncszínház, a Nemzeti Táncszínház és a Káva Kulturális Műhely közös produkciója. A középiskolai foglalkozás furcsa címét magyarázza, hogy a ,,hordaság” és az egyén és közösség viszonyát vizsgálják, amely során megismerhetik Kun Attila koreográfiáját is.  Új helyszínen a Bethlen Téri Színházban délelőttönként várják az érdeklődő középiskolai osztályokat. A további információkat megtalálhatod a közös színházi program honlapján.

,,Az alkotók célja, hogy az előadás újrateremtésével lehetőséget adjanak a középiskolásoknak arra, hogy gondolataikat, érzelmeiket és testüket a felkínált problémakör közös értelmezésen és cselekvésen keresztüli vizsgálatának szentelhessék, fejlesszék aktív értelmi és érzelmi kifejezőkészségüket a mozgáson keresztül, más szóval: képesek legyenek testük szabad kifejező erejét felnyitni és használni.”
pic_57
Dráma beavató programok
Hallottál már valaha a beavató programokról?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,176RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta