Ezt nézed:  / Hírek / Környezetvédelem / Talán tudjuk, ki építette a Stonehenge-t

Talán tudjuk, ki építette a Stonehenge-t

A Stonehenge álmatlan éjszakák okozója az archeológusok körében. Talán most egy lépéssel közelebb kerültünk a rejtély megfejtéséhez.

Herbert Henry Thomas vitákat folytatott arról, hogy a 2-3 tonnás kövek Mynydd Preseli környékéről, Dél-Wales partvidékéről származnak. De vajon a Stonehenge építői hogyan lehettek képesek arra, hogy ezeket a hatalmas kőtömegeket Salisbury-be mozgassák? Herbert elméletére támaszkodva sokan azt állították, hogy a tengeren keresztül szállították le a walesi parton, amég el nem érték a mai Bristolt.

Forrás: iflscience

 

A Stonehenge egy misztikus csoport által épült, több lépésben, az évszázadok során. Az első i.e. 3000 évvel épült. A Stonehenge építőkövei fajtáji alapján különíthető el egymástól. A kisebb “kékkövek” (“bluestones”) és az ikonikusabb nagy “sarsen” táblakövek. Izotópos vizsgálat alapján megállapították, hogy az első “kékkövek” i.e. 2400 és 2200 között kerültek helyükre. Egy új tanulmány szerint Craig-Rhos-y-felin és Carn Goedog területéről származnak a kövek valójában. Így az új analitikus technika, a mikroszkópos vizsgálattal Herbert tanulmányának felülvizsgálatát igényli. Mindenesetre további felderíthetetlen tény, hogyan tudtak a kövek 160 kilométert megtenni lelőhelyüktől.

Forrás: brian-mountainman.blogspot.com

 

A Stonehenge-el kapcsolatos ismereteinket tovább mélyíti, hogy a monumentumnál talált 25 ember temetkezési maradványait vizsgálták a University of Oxford tudósai. Eredményük szerint a legtöbben Wessexből származtak. Legalább 10 ember Nyugat- Walesből való volt, ami legalább 200 km-re van az építménytől. I.e. 3000-ben ez a távolság emberi léptékekben egészen eltér a hétköznapitól. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a “kékkövek” innen is származhattak. Az újabb kutatások szerint inkább a – Miért a Nyugat-Walesiek kerülnek kapcsolatba az építménnyel – a kérdés, nem pedig az, hogy honnan kerültek ide a kövek. Úgy vélik, hogy a Stonehenge-t két közösség építette együttes erővel, kapcsolatuk alapja pedig személyes vagy családi kötődés lehetett, ami átívelte a két régiót.

Forrás: dailymail

 

Talán tudjuk, ki építette a Stonehenge-t
Szerinted közelebb kerültünk a rejtélyes építmény megfejtéséhez?

Borítókép: iflscience