Ezt nézed:  / Pszicho, szex / Tanuld meg kezelni a pánikrohamokat!

Tanuld meg kezelni a pánikrohamokat!

Az Egyesült Államokban évente, közel 6 millió felnőttet diagnosztizálnak pánikbetegséggel, de több millióan küzdenek pánikrohamokkal naponta, és sokan közülük talán nem is tudják, min mennek keresztül.

A pánikroham a szorongással járó pszichés zavarok közé tartozik, egyéntől függően nagyjából bárhol és bármikor előjöhet, és az előtörő félelem akár szívrohamhoz hasonló jeleket is produkálhat. Nem hangzik túl jól, igaz?

De hogyan kezelhető a hirtelen ránk törő félelem, rosszullét, és az érzés, ha az irányítás kicsúszik a kezünkből?

Sodródni az árral. Sokan csak elnyomni próbálják a rohamot, nem pedig együtt élni vele, ami akár ronthat is a helyzeten. Egyrészről érhető az a fajta reakció, amikor az ember sulykolja magába, hogy ez most nem fog megtörténni, hiszen a pánikroham rendkívül kellemetlen szituációkhoz is vezethet, másrészről a tapasztalat nagyon hasznos módja annak, hogy az ember megismerje önmagát. Ha ismerjük a pánikrohamaink okát, könnyebb lesz kezelni, vagy akár megszüntetni őket.

Kapcsold össze a tested, és a lelked! Nem kell lótuszüléseben meditálni a tömött BKV-n, egyszerűen, amikor úgy érzed, elveszted az irányítást a dolgok felett, lélegezz mélyeket, és képzeld el, hogy a tested megtelik levegővel, mint egy léggömb! Orron be, szájon át ki. Ez a fajta légzés segít megnyugtatni a szívet, és hamarosan tisztábban látjuk a helyzetet. Be kell bizonyítanunk magunknak, hogy túlreagáljuk a dolgot, és két lábbal a földön kell maradnunk, különben úrrá lesz rajtunk a szürreális félelem. Ha valaki látta az Eredet című filmet, akkor máris van némi elképelése arról, hogyan is működhet ez a „bizonyítás”. Keress valamit, ami ráébreszt arra, mi zajlik körülötted.

inception

Kép: ericpbutts.com

Foglald le valamivel az agyad! Pánikroham esetén az agyad érzelmekért felelős része átveszi az irányítást, a stressz hormonok elárasztják az agyat, az pedig egyfajta túlélő módba kapcsolja az egész testet. Oké, ez még működött az őseinknél, de ma már nem szükséges minden apró kis mozgásra katapult módba kapcsolni. A jó hír az, hogy azóta már több mindenre használjuk az eszünket, így az agyunk egy másik része képes felülkerekedni az érzelmeken is. Pánikroham esetében az egyik legjobb módszer, ha megpróbáljuk a gondolatmenetünket másik irányba terelni és tudatosítjuk magunkban, hogy igen, ez most egy pánikroham, ami mindjárt el fog múlni. Sokat segít az is, ha elfoglaljuk magunkat valamivel, legyen az egy játék, vagy mosogatás, igazából mindegy, csak elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy visszatérjünk a való világba.

Ezek a módszerek segíthetnek megnyugodni, és egy időre magunk mögött hagyni a dolgot, de ha gyakran kerülünk ilyen helyzetbe, ajánlatos olyannal konzultálni, aki mentális egészségügyi zavarokra specializálódott, hiszen megfelelő segítséggel akár végleg meg is szabadulhatunk a pánikrohamoktól.

Forrás: Psyhologytoday.com
Kiemelt kép: woodcockpsychology.com

Pánikroham
Neked volt már valaha pánikrohamod?