Ezt nézed:  / Környezetvédelem / Bogarak vagy nyomtatott ételek? Te melyiket eszed majd 2050-ben?

Bogarak vagy nyomtatott ételek? Te melyiket eszed majd 2050-ben?

Tudnál olyan világban élni, ahol a szárnyasok és négylábúak helyett rovarok biztosítják a fehérjeforrást? Sőt, még tovább megyünk: az ízeltlábúakon túl, a 3D-s ételnyomtatásé lenne a főszerep, és ezek a készülékek olyan átlagosak lennének a konyhákban, mint ma a mikrohullámú sütő. Tudósok szerint erre a világra már nem is kell olyan sokat várnunk.

A mai húsfogyasztás hosszútávon nem fenntartható – állítják a tudósok. Az állatok hely-, víz- és ellátmányigénye hatalmas energiákat emészt fel, és ezzel csak határos ideig tudunk lépést tartani. Az egyre növekvő népesség 2050-re eléri a 9,6 milliárdot, az évszázad végére pedig akár tizenegy milliárdan is élhetünk már a földön. Az éhínség dobogós helyet foglal el a minket fenyegető veszélyek között. Hogyan tudnánk ezt megelőzni? Gyors lépésekkel, bogarakkal, kémiával és ételnyomtatással.

Lombikhusi

Holland tudósoknak  néhány évvel ezelőtt már sikerült laboratóriumi körülmények között húst előállítani, mégpedig tehenek őssejtjéből. Az Oxford Egyetem egy tanulmánya azt állítja, tíz éven belül e technológia olyan szintre emelkedhet, hogy az ilyen körülmények között előállított hús költséghatékonyabb és környezetkímélőbb lesz, mint a ma ismert gazdálkodás, sőt akár fel is válthatja azt.

sott.net

Ízeltlábúak az asztalon

Sok kultúrában ma is természetes dolognak számít a sült tücsök vagy a sült termesz az étkezés részeként. Helyesen is teszik, hiszen ezek a rovarok magas fehérje és tápanyagtartalmuknak köszönhetően nagyon jó hatással vannak az emberi szervezetre. Lehetséges, hogy nekünk is ideje lenne megbarátkozni a kitinesek és egyéb rovarok gondolatával. Ki tudja, lehet, hogy száz év múlva az emberiség nagy részének már ezek az állatok ropognak majd a fogunk alatt.

 

Nyomtató a konyhában

A 3D-s ételnyomtatásnak rengeteg pártfogója akad világszerte, hiszen az éhezés világméretű problémájára is valós és hatékony segítséget nyújthatna. A projekt egyik legnagyobb támogatója a NASA, aki elsősorban az űrutazók étkeztetésére keres alternatívát. A 3D-s nyomtatóval por alapú alapanyagból (amely könnyű és így könnyen is szállítható), gombnyomásra tápláló és ízletes fogásokat állíthatna elő űrhajósai számára. Ha sikerül megvalósítani a nyomtatót, nem csupán az űrutazás idejére tudnának táplálékot biztosítani, de a Mars kolónia tagjainak étkeztetése is könnyebbé válna új bolygójukon.

dailymail

A jövő ételei
Te melyiket ennéd szívesebben?

Fotók: dailymail.co.uk, appliancesonlineblog.com.au, sott.net

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share