Tanulj nyelveket a nagyvilágból!

Rovat

Megosztás

Mit tegyél, ha angol nyelvtudásod fejlesztenéd?

A Középsuli már több ízben is adott ötleteket az idegen nyelvek elsajátítására: alkalmazásokat, szóvicceket mutattunk be. Hasznos lehet egy érdekes újság is (én kamaszkoromban rengeteg Top of the Pops magazint  megvettem, hogy kedvemre olvashassak kedvenc együttesemről), hogy a dalszövegfordítást ki ne felejtsem. Most pedig megmutatjuk a nyelvtanulásnak egy olyan arcát, ami más téren is bővíti tudásodat.

Showműsor helyett a valóság

Nem kell hozzá más, csak egy televízió vagy számítógép, egy szótárfüzet, és a két füled. Ez a bizonyos módszer ugyanis egy idegen nyelvű műsor megnézése, meghallgatása. Persze nem a Celebrity Big Brotherre gondolok (csak ha valaki az angol trágár szavakat gyűjtené egy csokorba), ilyen jellegű sorozatokat sajnos szép számmal találni a hazai csatornákon is. Ehelyett olyan idegen nyelvű műsort válassz, ami tényleg tanít is valamire: angolul/németül/olaszul… beszélni, és nyitottá tenni a nagyvilágra. Mint például egy rövid, de tömör híradó. A Tanárblog nevű oldal  a CNN tíz perces videóit ajánlja. A Student News névre keresztelt mozgóképek kifejezetten tanulóknak készültek, és körülbelül kétnaponta kerülnek ki az amerikai híradó honlapjára. Nem csupán a politikát veszik górcső alá: foglalkoznak a tudománnyal, s egyéb meghökkentő eseményekkel is. A tudósítók meglepően érthetően beszélnek, nem hadarnak. Ha valamit mégsem értenél meg, kattints a videó alatti kék szövegre – és elolvashatod a híradó szövegét, szóról szóra.

tv 2

Természetesen ez csak egyetlen angol nyelvű hírműsor a sok közül. Belepillanthatsz például a szintén angol BBC adásaiba is, ahogyan német, orosz, francia és így tovább híradókat, riportokat is megnézhetsz. Én a tudományos-ismeretterjesztő műsorokat is erősen ajánlom: ide kattintva a Planet Earth Tv néhány adását találhatod meg angol nyelven. Érdekes lehet még a Discovery is , itt az orosz nyelvű szériáiba leshetsz bele. Ez utóbbi más nyelveken is fenn van a legnagyobb videómegosztó oldalon: A Discovery Tiếng Việt vietnami, a Discovery Channel – Documentários HD portugál, a konkurens National Geographic Abudhabi nevű csatorna pedig arab. A te döntésed, melyiket választod. Azért is jó ötlet ez, mert így valóban az adott nyelvet anyanyelvi szinten beszélő embereket hallgathatsz, olyan szófordulatokkal, igehasználatokkal, amikkel ténylegesen élnek (és nem csupán a tankönyvek írnak azokról).

Gazdagabb szókincs, gazdagabb ismeretek – ilyen sokat ad tíz röpke perc.

Do you speak english?
Te szoktál nézni híradót idegen nyelven?

Szöveg: Fekete Fanni

Fotók: weheartit, tumblr

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta