Tanulj ösztöndíjért!

Rovat

Megosztás

A legtöbb szülő igyekszik gyermekét takarékosságra ösztönözni azzal, hogy bizonyos időközönként, vagy rendszeresen zsebpénzt ad neki, hogy beossza és akkor költse el, ha szüksége van valamire. Van, aki úgy gondolja, a jó jegyért, a házimunkáért érdemes megjutalmaznia csemetéjét, de vannak, aki ezt épp fordítva látják, és persze olyanok is akadnak, akik bármikor odaadják a gyerek által kért összeget, bármire. De mi a helyzet azokkal a tanulókkal, akik nem kapnak zsebpénzt, vagy akiknek a szülei nincsenek olyan anyagi helyzetben, hogy finanszírozni tudják gyermekeik kiadásait? Cikksorozatunkkal nekik szeretnénk hasznos információkkal szolgálni.

Tudtad, hogy…?

Nem csak az egyetemi tanulmányaid alatt lehetsz jogosult ösztöndíjra, vagy arra, hogy külföldön tölts néhány szemesztert? A középiskolában eltöltött évek alatt is pályázhatsz ösztöndíjakra vagy külföldi tanulmányutakra, persze ezekért a támogatásokért meg kell felelned bizonyos feltételeknek, vagy általában kiemelkedő átlagot teljesíteni.

Ösztöndíjak

–          Sok családnak okoz gondot az iskolakezdés ősszel, de a helyi önkormányzatok általában igyekeznek segítséget nyújtani ebben. A nehezebb szociális helyzetben levő óvodásoknak, általános-és középiskolásoknak valamint egyetemistáknak egyszeri, kisebb összegeket tudnak adni, amik általában 4 és 10 ezer Ft között mozognak és, amihez mindössze néhány iratot kell benyújtani. Ezzel kapcsolatban érdeklődj lakóhelyed önkormányzatánál!

–          A magyar kormány is sok középiskolást igyekszik támogatni, ösztönözni kisebb-nagyobb összegekkel. Több programot is működtetnek ennek érdekében, ilyenek például az Út a középiskolába és az Út az érettségihez programok, amelyek által havonta akár 15 ezer Ft összegű támogatás is elnyerhető. Természetesen ennek is vannak szociális feltételei, de a tanulmányi átlagot is figyelembe veszik. Ha jól tanulsz, mindenképpen érdemes utánanézned a pontos pályázati feltételeknek.

–          Városonként, településenként, sőt a fővárosban kerületenként is eltérő a középiskolások számára megpályázható ösztöndíjak fajtája, az elnyerhető összeg mértéke, a kifizetés rendszeressége, így attól függetlenül, hová jársz iskolába, nem árt tájékozódni a környékbeli lehetőségekről, hiszen ezen támogatások is átlagosan 5, de akár több 10 ezer Ft-os összegek is lehetnek.

–          Vannak támogatott középiskolai képzések is, melyek a jó átlagért és a sikeres vizsgákért cserébe folyamatos anyagi juttatást biztosítanak a tanév ideje alatt, ezek főként szakmát nyújtanak, de a gyorsan változó képzési rendszer miatt érdemes folyamatosan tájékozódni a lehetőségekről. Aki ilyen irányban tanul tovább, az a képzés első félévében havonta egységesen 10 000 Ft ösztöndíjra számíthat, a következőkben pedig az átlagok döntenek majd:

–          a) 2,51 és 3,0 között van, az ösztöndíj mértéke 10 000 Ft/hó;

–          b) 3,01 és 3,5 között van, az ösztöndíj mértéke 15 000 Ft/hó;

–          c) 3,51 és 4,0 között van, az ösztöndíj mértéke 20 000 Ft/hó;

–          d) 4,01 és 4,5 között van, az ösztöndíj mértéke 25 000 Ft/hó;

–          e) 4,51 és 5,0 között van, az ösztöndíj mértéke 30 000 Ft/hó.

Érdemes tehát jól tanulni, hiszen annak, aki jó vagy kiemelkedő tanulmányi átlaggal zárja a tanévet, lehetősége van ösztöndíjakra pályázni, így könnyebben megoldhatja a zsebpénzhiányt, lesz mit eltenni a nyári fesztiválra.

Forrás: eduline.hu, mszoe.hu
Fotó: tozsdeforum.hu

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta