Tanuljak? Dolgozzak? Mit? Miért? Mit akarok? Áááááá!

Rovat

Megosztás

Ma különleges nap van! Ma van életed hátralévő részének első napja!

Lehet, hogy ma kezdődik el az az időszak, aminek a végén irányba állsz, és sejted már, hogy merre kellene menned. Az is lehet, hogy már pontosan tudni fogod. De egy biztos: valami meg fog változni, és ennek örülni fogsz!

Ez is lehetne a jelmondata annak a “Magyarországon egyedülálló, fiataloknak szóló, átfogó, kis csoportos személyiségfejlesztő és pályaorientációs tréningsorozat” -nak, amiről most fogok mesélni Nektek.

Élet Akadémia.  Ide Andi, a cégvezető hívott meg, mert tudja, hogy imádom a személyiségfejlesztő tréningeket. Ellátogattam hát a Szív utcába, és beültem másfél órára az első, ismerkedős és önismereti napon. Itt megtudtuk, mi fog történni a 12 hét 6 alkalma alatt. Saját tapasztalataimból egy kis szösszenet:

13 fiú és lány (+ én 🙂 ) 2 oktató, nyitott, barátságos légkör. Olyan oktatók, akik szakmájukban profik, közvetlen stílusban beszéltek arról, ami minden ember fejében kattog néha: mi kell ahhoz, hogy megtudjam magamról, jó úton járok-e, és mi ez a sok bizonytalanságérzet bennem? De az is lehet, hogy éppen megerősít, hogy jó az irány.

IMG_0576

Vicces bemutatkozással kezdtük: egy általunk választott kép alapján elmondtuk, kik vagyunk mi, és miért jelentkeztünk a képzésre. A 16-24 éves korú srácokkal-lányokkal teli csoportban legtöbben azért, mert annyi, de annyi minden érdekli őket (tudom, miről beszélnek :)) hogy nem látják, melyik úton kéne menni. Ismerős?

Aztán volt, aki azért jött, mert amit tanul, azt igaz, hogy első helyen jelölte meg évekkel ezelőtt a jelentkezésnél, de most éppen nem tudja biztosan, hogy ezt akarja-e folytatni.

Ezek után mélyebben is beleástunk kicsit a saját magunk feltérképezésébe…az én személyiségteszt eredményem egy nem titkos részlete: (…) Ezt a típust úgy is nevezhetnénk, hogy “idealista”.  És valóban! Aztán sajnos a másnapi pszichológia vizsgám miatt el kellett mennem, de hát végül is én “újságírok”, nem részt veszek…sajnos. 🙁

Egy korábbi résztvevő ezt mondta a programról:

https://www.youtube.com/watch?v=Bc6Qe2i8XLc

 

Mi kell az élethez? Pénz, pénz, pénz… oké, és még? Önismeret, önismeret, önismeret.

De mi az az önismeret? Bóta Timi szerint – aki az Élet Akadémia egyik oktatója, egyébként gyógypedagógus és egyben pszichológus – ez a szó mostanság elbulvárosodott. (Igen, tudjuk, sok köztünk a „paulokoelju” 🙂 ) Azt mondja, attól, hogy nagy emberek nagyot mondanak, és mi elolvassuk, magunkévá tesszük a gondolatot és egyetértően bólogatunk, még nem tettünk az önismeretünkért túl sokat. Max kinyitottunk egy kis kíváncsiságnak nevezett kaput.

Akkor miazmiazmiaz?

Az önismeret kemény munkával jár, néha jó, néha nem, néha könnyen megy, néha nehezebben. Egy biztos: minden lépéssel közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy a helyünket megtaláljuk a világban. És nem, most nem a nagy szavak meg napi izék ideje van, hanem tényleg így van!

Hogy miért vagyunk mi, emberek ilyenek, nem tudom, de azt mondják a sok száz éven keresztül végzett pszichológiai kutatások, (most tanulok épp pszichológiát) hogy az ember csak azt hiszi, hogy ismeri magát, (persze jobban ismeri, mint bárki más) de valójában csak gondolunk magunkról ezt-azt.

Ha mélyebb önismeretet akarunk, akkor nem szabad etetnünk magunkat kamu válaszokkal (Pl: „hát szeretnék színész lenni, de nem baj, a programozás is ugyanolyan jó lesz” vagy: „nem hiszem, hogy humán beállítottságú lennék, bár imádom az irodalmat, és utálom a matekot, de nekem itt a helyem a Közgázon…”). hanem elkezdeni önmagunk felfedezését. Ezt én mondom, napi Sziporka. 🙂 Nézd meg, mit mond erről a Wiki

Na de, vessünk egy pillantást az egész Élet Akadémia kiötlőjére, Deák Andira. Ő HR-esként 20 éve nyomja a fejvadászatot. Húsz év nagy idő, ez alatt rengeteg hasonló esetet látott: 35-40 évesen új életet kezdeni akaró, „kiégett” emberek kértek tőle segítséget a váltáshoz, nagy számban. Azt mesélte nekünk Andi itt a képzés legelején, hogy úgy véli, meg lehet előzni a kiégést, ha az ember hajlandó fiatalabb korában kicsit jobban feltérképezni a világot és saját magát – ez sarkallta őt arra, hogy ezt a segítő vállalkozást elindítsa.

Van is sikere bőven, ajánlják egymásnak a fiatalok, szülők, pedagógusok. Nem csodálom.

Bogi és Bálint (18 és 24) ezt mondták az első másfél óra után:

„Az Élet Akadémia bemutató napján vett részt egy osztálytársam, nagyon tetszett neki az egész, és ő ajánlotta nekem, és nagyon jó, hogy itt vagyok. Mivel van már minimális tapasztalatom arról, hogy mi az az önismeret – a suliban például voltak már tesztek – ezért nem olyan furcsa ez nekem, sőt! És ami a legjobb, hogy mindenki nyitott és közvetlen!”

„Én azért jöttem el, mert szeretném megalapozni a döntéseimet az életemről. Most marketing MSC-re járok a BME-re. Valójában viszont a filmezés vonz igazán. Csakhogy nem tudom eldönteni, érdemes-e ebbe az irányba elmennem, és ha igen, hogyan tegyem? Nem akarom feladni azt sem, amit eddig tanultam, valahogy jó lenne mégis belekóstolni a filmezésbe is. Tehát a hosszú távú tervezésben szeretnék segítséget kapni.”

A képzés egyébként 6 modulos, a témák sorrendben:

Önismeret, kommunikáció, pénzügyek, munka világa, egészség, záró alkalom.

A következő modulról készült összefoglalóval két hét múlva jelentkezem! Addig is, itt egy kis gondolkodnivaló:

 

Tükröm tükröm
Te mit szeretnél magadról leginkább megtudni?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta