Tanulni alvás közben? Lehetséges?

Rovat

Megosztás

Ugye Te is arról álmodozol, hogy elég csak a tankönyvvel a párnád alatt elaludnod és reggelre a tudás valamiképpen beleszáll a fejedbe? Sajnos ez így nem fog megvalósulni, de mégis tanulhatsz valamit alvás közben is!

Minden tantárgyból ugyan nem tudsz átmenni pusztán azzal, hogy kényelmesen elszenderedsz az ágyikódban, de fejlesztheted például az idegennyelv tudásodat. Erre pedig most már tudományos bizonyíték is van!

Német tudósok végeztek egy kísérletet, amiben 60 diákot figyeltek meg alvás közben. A diákok egy része lefekvés előtt ismeretlen holland szavakat memorizált, majd ezeket alvás közben magnófelvételről hallgatta tovább. Egy másik csoport magnó nélkül aludt, míg a kevésbé szerencsések egyszerűen csak ébren maradtak és tovább magolták az idegen holland szavakat. Órák múlva összehívták a tanulókat és kikérdezték őket a leckéből. Mit gondoltok kik voltak azok, akik a legügyesebben megjegyezték a házit? Természetesen azok, akik alvás közben hallgatták a leckét. Természetesen ez sem csodamódszer, hiszen a kutatás eredményei 10%-os javulást mutattak a memória teljesítményében a magnóhallgatós résztvevőknél.

Tény, hogy az alvás fokozza a memória teljesítményét, így már az is hatásos, ha egy maratoni tanulás után alaposan kialszod magad.  Ellenben nem valószínű, hogy hasítani fogsz, ha hajnalig magolsz, majd pár óra vegetálás után bezombizol az órádra.

HULU reading read sarah chalke cozy

Képek: sciencenews, giphy

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,181RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta