Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Társalgási hibák, melyeket ne kövess el!

Társalgási hibák, melyeket ne kövess el!

A hétköznapi életben a társalgásnak igen nagy szerepe van, az emberek közötti kapcsolat, érintkezés egyik formája. Viszont vannak alapvető hibák, amiket Te is elkövethetsz egy beszélgetés alkalmával.

Természetesen a szóhasználatod, társalgási stílusod nagyban függ attól, kivel beszélsz éppen. Máshogy kommunikálsz a tanároddal és a haveroddal, ezek alapvető tézisek.

Bármilyen szituációban vagy, a beszéded jellemez és leír téged. Vannak olyan általános hibák, amelyek igénytelenné teszik a mondandódat.

1. Egyhangúság

Borzasztóan unalmas a monoton beszéd, gondolj csak egy olyan órára, amikor már tíz perc után lefekszel a padra a tanár altató hangjától. Ez rád is vonatkozhat néha, ügyelj rá!

2. Nyelvhelyességi hibák

Van, akinek ezzel nincsenek problémái, de ha egy fiatal hibásan beszél, az inkább ciki, mint menő, tehát mindig gondold át , hogy mit és hogyan mondasz valakinek.

3. Töltelékszavak

Sokan, amikor nem tudnak mit mondani, teletömik beszédüket izé-vel, ö-vel és a többi. Olvass sokat, nagy segítség tud lenni!

4. Durva szavak használata

A túlzott káromkodás gusztustalan. Nemcsak egy lány szájából, de tőlük különösen. Nincs annál kiábrándítóbb, amikor egy tinilány azt hiszi, ha undorítóan beszél, attól ő lesz valaki. Ne csináljátok, csak nevetség tárgyai lesztek. A fiúknál ugyanez érvényes, főleg, ha még a hangerőt is felnyomják hozzá, ami sajnos manapság elég gyakori jelenség.

5. Közhelyek

Iskolai előadásnál például, vagy egy normál beszélgetésnél is vannak néhányan, akik közhelyparádét tartanak az általuk ismert szófordulatokból. Ezeket igyekezz elkerülni, nem jó pont.

Beszélgetni VALAKIVEL:

Először is tisztázzuk, hogy nem a Facebookon való , semmit nem érő kommunikációról beszélünk. Persze, kell a kapcsolattartás, de mennyit ér, ha élőben, bizonyos helyzetekben meg sem merünk szólalni. Haiman Éva életvezetési tanácsadó tökéletesen megfogalmazta a jó beszélgetés alapjait: figyelem és kíváncsiság. Ennél több tényleg nem kell, csak, hogy a másik érezze, hogy érdekel minket és fordítva. Minden kapcsolatnak megvan a maga szépsége. A szüleidnek jobb esetben mindent elmondhatsz és megértenek téged. Ha van egy igaz barátod, már gazdag ember vagy, hiszen olyan dolgokat is megbeszélhetsz vele, amit mással nem szeretnél. Ha pedig olyan a párkapcsolatod, hogy mindenről őszintén tudtok beszélgetni, szintén nyertes vagy. Azonban vannak olyan nem nyelvtani dolgok – azokat fentebb már taglaltuk-, amik hozzájárulnak egy társalgás pozitív, vagy negatív kimeneteléhez.

1. Ne legyél önző!

Rengeteg olyan ember van, akinek a jó beszélgetés annyit tesz, hogy elmondja a bánatát, a másik meghallgatja, és kalap kabát. Tudnod kell, mikor jön el az ideje annak, hogy csendben maradj és most rá figyelj, kérdezz tőle és hallgasd meg, hiszen csak ezen a fajta kölcsönösségen alapulhat egy jó kapcsolat.

2. Figyelj!

A tényleges figyelemről van szó. Tehát ha valaki beszél hozzád, elmondja az esetleges problémáit, ne a telefonod nyomkodd, vagy nézelődj, ez rettenetes érzés a másiknak és semmivel nem segítesz a helyzetén. Egy beszélgetés alkalmával, ha csak egy szimpla haveri társalgás is, ügyelj arra, hogy nézz a másik szemébe, ha hozzád beszél.

3. Érdeklődj!

Az érdeklődés nem ott kezdődik, hogy ,,na mizu” és nem is itt ér véget. Ha valakire nem vagy kíváncsi, ne beszélgess vele csupán azért, hogy éreztesd mennyire iszonyatosan untat. Neked is jobb és neki is. Persze ez is attól függ, kivel beszélgetsz éppen. Ha viszont tényleg érdekel, kérdezd meg mindenről, ne ragadj le egy szimpla ,,hogy vagy”-nál.

A jó beszélgetőpartner alapismérvei tehát a figyelem, a kíváncsiság és ehhez hozzájárul a helyes beszéd. Benned mindezek megvannak?

 

Társalgási hibák
Te mennyire ügyelsz a beszédedre egy társalgás alkalmával?

 

 

 

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share