Ezt nézed:  / Divat/Életmód / Hírek / Te faluban vagy városban élsz?

Te faluban vagy városban élsz?

Nem is az az igazán nagy kérdés, hogy faluban vagy városban élsz-e, hanem, hogy szereted-e azt a települést, ahol élsz. Ebben a cikkünkben erre keressük a választ. Videóval és megszólalókkal méretjük össze a falvak és a városok erejét. Hogy melyik győzött, nehéz lenne eldönteni.

Vidéken nyugodtabb a környezet, sokkal csendesebb minden, kivételt képeznek az ott élő állatok, hiszen a bárány folyamatosan béget, a kutya ugat, a macska nyávog, a kakas kukorékol. A levegő teljes mértékben tisztább, hiszen az autók forgalma, ami egy igazán apró faluban előfordulhat, nem túl nagy. Vidéki barangolásom során azt tapasztaltam, hogy többeknek a véleménye az, hogy a vidéki levegő tesz igazán szabaddá. Pedig anno még nem így volt, hiszen a középkorban lehetőségük volt a jobbágyoknak arra, hogy amennyiben egy bizonyos időt városban élnek, kikerülhetnek a jobbágysorból, de ez már történelem, e cikkünk mondanivalója nem ez.

Edina, a most huszonhat éves és már budapesti lánynak más, igen meglepő szempontból örömteli vidéki származása:

“Én mindig azt mondom, hogy büszke vagyok arra, hogy parasztcsaládból származom, de arra is, hogy végül a fővárosba hozott az élet: ha kell, egy csirkét is meg tudok kopasztani, de ugyanúgy üzletasszonyként is megállom a helyem.”

 

Ha éppen Magyarország egyik nagyobb városában vagy, most kicsit belekóstolhatsz a vidéki életbe. Akik pedig kisebb településről olvassák e cikket, valószínűleg túl sok újdonságot nem fog adni eme videónk, de azért vannak benne aranyos állatkák, ezeket már érdemes megnézni:

 

A másik oldal pedig a nagyváros forgataga, nyüzsgése. Sokaknak ez kedvezőbb az életstílusokhoz, mint a lassú, nyugodt falusi lét. Így gondolja ezt a 16 éves Vitó Zsombor, Magyarország egyik népszerű YouTube-osa, legújabban a Középsuli sztárja, és nem utolsó sorban igazi nagyvárosi, fővárosi, budapesti srác.

IMG_1623

“Itt megtalálható minden, amire egy embernek szüksége lehet, nem kell vonatra szállni, hogy mosógépet vegyek, itt sosem áll meg az élet, sosem érzem kihaltnak a várost körülöttem, az éjszaka bármelyik pontjában haza tudok menni éjszakai busszal, és nem kell megvárnom az első hajnali volánt. Mindenféle hely megtalálható itt, van belváros, külváros, hegy, rét, gettó, és luxus-negyed is, nem tipikus. Magyarországon ide van koncentrálva az emberek élete, és én ezt nem bánom, szeretek itt élni, semmiképpen nem költöznék innen el.”

– meséli Zsombor.

Bevallom, magam még csak egy éve élek nagyvárosban, Magyarország fővárosában, így számomra kissé frusztráló egy-egy nagyvárosi alapszituáció: a rengeteg embert nehéz megszokni egy olyan személynek, aki több évtizedet élt vidéken, ahol az is csoda volt, ha két három emberrel találkozol az utcán, annyira kihalt, antiszociálisnak tűnő környék egy-egy vidéki falu, mégis sokaknak szükségük van arra a személyiségükből adódóan, hogy ne is jöjjön több ember szembe velük. Tamás, a 17 éves gimnazista az általános iskola végéig faluban élt, azután költözött Budapestre szüleivel.

“Nekem sokkal emberközelibb volt vidéken, mert mindenki ismert mindenkit, és mindenki köszönt mindenkinek éppen ezért. Itt már nem így van, ha nem ismerek valakit, csak elmegyek mellette. Ez nem egy rossz dolog, csak éppen különös számomra.”

 

Most pedig megmutatjuk videóban azt is, hogy milyen egy igazi nagyváros, mi mindent találhatsz meg itt. Ugye, hogy mekkora a különbség?

 

Falu vs. Város
Te faluban vagy városban élsz?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share