Ezt nézed:  / Zsebpénz / Te tudnál élni pénz nélkül?

Te tudnál élni pénz nélkül?

Lakókocsi, munka egy farmon, komposztvécé, tisztálkodás a közeli folyóban. Ilyen lenne az életünk pénz nélkül? Egy ír férfi szerint igen.

Az élet minden területén jelen van a pénz, még ha sokszor nem is vesszük ezt észre. Mindenért fizetni kell, amit fogyasztunk, kezdve a víz, gáz villannyal és a munkánkat is ezzel honorálják. Iskolásként nem kell sokat törődnünk a számlákkal, vagy azzal, hogy milyen összeget kell beosztanunk havonta, hiszen a szüleink igyekeznek biztosítani, hogy semmire ne legyen gondunk, így el sem tudjuk képzelni, mi minden változna meg, ha eltűnne az életünkből.

Néhány éve olvashattunk egy Mark Boyle nevű férfiről, aki 2 évre teljesen mellőzte a pénzhasználatot és e nélkül a már alapvetőnek számító eszköz nélkül próbált meg boldogulni. Új, nem mindennapi életmódjának 2008 novemberében vágott neki, miután otthagyta munkahelyét és elvágta magát mindenféle pénzforrástól.

A pénz egy értékmérő, csere-, illetve fizetőeszköz, amiért dolgokat vásárolhatunk. De milyen hatással lenne ránk, ha nem lenne az életünk része? Hol laknánk? Hogyan jutnánk el nélküle egyik pontból a másikba? Mit ennénk? Boldogabbak lennénk nélküle?

Az imént említett Mark Boyle-nak 2 év alatt sikerült minden kérdésre megtalálnia a megoldást és azt állítja, egyértelműen boldogabb volt az élete ez idő alatt. A következőket olvasva azonban nem biztos, hogy mindannyian tudnánk alkalmazkodni az általa folytatott életmódhoz:

Az ír úriember egy farm mellett állíthatta fel adományként kapott lakókocsiját, cserébe heti néhány napot a földeken dolgozott, ez idő alatt saját élelmét is megtermelve, amelyet egy fatüzelésű kályhán főzött meg.  Áramhoz egy korábban vásárolt napelem segítségével jutott, tisztálkodni pedig a közeli folyóban tudott, saját kezűleg készített szappannal és fogkrémmel. Pénz nélkül a ruhák kimosását sem bízhatta a mosógépre, így az is sokkal több időt és munkát igényelt annál, amit mi is megszoktunk. Arról nem is beszélve, hogy nem könnyű dolog mindenhová gyalog, vagy biciklivel menni.

Sokan el sem tudnának képzelni hasonló életet, van, akik pedig mindent feladva választják ezt az utat. Több országban is működnek már önfenntartó közösségek, akik többnyire csere alapon igyekeznek kielégíteni szükségleteiket, a lehető legnagyobb mértékben mellőzve a pénzhasználatot.

Mark Boyle kísérlete remekül példázza, mennyi mindenre költünk életünk során anélkül, hogy észrevennénk. A pénz olyannyira jelen van a világ minden területén, hogy csak mások példájából láthatjuk, milyen lenne az élet nélküle.

Forrás: telegraph.co.uk
Fotó: wiki

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share