Techno antológiával indít Zságer Balázs új lemezkiadója

Rovat

Megosztás

Az elsősorban a Žagar zenekarból ismert, de sok más produkcióban is közreműködő, az utóbbi időkben pedig produceri munkájáról ismert Zságer Balázs még 2020 tavaszán indította el a Move Gently Records kiadóját, melynek nyomán most egy újabb projektet hívott életre. Ez a Free Sequence, mely eredetileg egy live act sorozatnak indult, melynek célja különböző stílusban mozgó és eltérő világnézettel alkotó művészek összehozása. A fellépéseken a zenészek szabad utat kaptak, hiszen a lényeg az improvizáció és a spontaneitás.

A fellépések nagy sikert arattak, nem sokkal később azonban élő performanszok a járványügyi korlátozások miatt megszűntek, ezért a zene is jobb híján az online térbe tevődött át, így a Free Sequence mostanra már lemezkiadó is lett. A stúdió pedig nem aprózta el az indulást: egy válogatáslemezzel startol a hazai zenei színtéren.

A 16 számos albumon a budapesti underground techno színtér meghatározó alakjai jelennek meg egy-egy szám erejéig. Az antológiára rögzítők közt megtaláljuk a Farbwechsel színeiben Imre Kisst és S Olbricht-ot, a Techno Dub Seance művészeit, Bekø, Zol-t és Garpot, Bernáthy Zsigát, Ramin Sayyah-t, a DirekTorz-t és Mangot is.
A lemezt hallgatva pedig arra is rájövünk, a techo valójában mennyire sokszínű műfaj, hiszen az acid techo, a dub techno, az ambient techo és néhány experimentális szerzemény is helyett kapott a válogatáson.

A lemez egyébként a Free Sequence Anthology, Vol. 1 címen fut, amelyről így nyilatkozott a Zságer Balázs:

„Az első kiadványnak mindenképp egy átfogó válogatást szerettem volna, amelyre nagyrészt az eddigi fellépőktől kértem számokat, illetve azoktól a producerektől, akik a műfaj keretein belül szeretnek kísérletezni. Annyi trekk jött össze, hogy már egy sorozatban gondolkodom. Az első Free Sequence-antológia a techno, azon belül is az acid-techno, a dubtechno és hypnotic techno vonalon mozog. De már a második kompiláció is alakul, amelyen inkább ambient és experimentális zenék lesznek. Emellett már tervben vannak szóló megjelenések is: egy Disandat-, egy Kalumet- és egy Axa-EP is kijön majd a Free Sequence-en a következő hónapokban.”

A lemezről a Žagar Baikonur 2030 című dala videóval együtt jelent meg.

Főkép: Zságer Balázs oldala

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta