A telefonod nem csak okos, de takarékos is. Spórolj applikációkkal!

Rovat

Megosztás

Az okostelefonod sok segítséget tud nyújtani abban, hogy ne fogyj ki idő előtt a zsebpénzedből, és ne legyen hajmeresztően magas a telefonszámlád sem.

pénzköltés

A spórolás szó hallatára legtöbbünknek nem vidám dolgok jutnak az eszébe. Szigorú önmegtartótatás, lemondás. De ha jobban belegondolsz, ha tudatosan költöd a pénzedet, nehezebben kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy éppen arra nem jut már a költésgvetésedből, amit igazán szeretnél. Akár a karácsonyt követő leárazásokon vennél egy igazán csinos új felsőt magadnak, akár a barátokkal ülnétek be valahova, elég kellemetlen tud lenni, ha ezekről azért kell lemondanod, mert nem gondolkoztál kellőképpen előre.

end-of-cons-nulla

kép forrása: http://www.uzletahalon.hu/de/cikkek/a-fogyasztoi-gazdasag-vege

Tudatosnak lenni nagyon nehéz. Sokat segíthetnek azok az applikációk a telefonodon, amelyek észben tartják, hogy mennyi pénzből gazdálkodhatsz és abból mennyit költöttél eddig. Életformává teheted ezeknek a programoknak a használatát. Ha szerencséd van, végre egy igazán hasznos dologtól válhatsz függővé. A telefonnal való takarékoskodás több szempontból is hasonlít egy diétára. Ha szigorúan tartod magad a céljaidhoz, és rendszeresen vezeted a kiadásaidat és a bevételeidet, működni fog, de ha elkalandozol, könnyen visszaaeshetsz. Megéri kitartónak lenni, mert ahogy a diéta esetében végül beleférsz abba a ruhába, amit már régen kinéztél magadnak, a pénz okos beosztásával nem kell lemondanod az igazán fontos dolgokról.

Tippek a takarékoskodáshoz

  1. Figyelj az apróságokra is! Hiába nagyon olcsó valami, ha sokat vásárolsz egyenként kis értékű termékeket, a végén azon kapod magad, hogy nem tudod, hogyan költöttél el annyi pénzt. Vezesd a kiadásaidat, akár a telefonodban is, hogy reálisan lásd mennyit költöttél.
  2. Légy őszinte magadhoz! Sokszor kapjuk azon magunkat, hogy inkább bele sem merünk gondolni, mennyit költöttünk, csak ne kelljen szembesülni az igazsággal. Így akár kínos helyzetbe is kerülhetsz azáltal, hogy nem számítottál arra, hogy már nincs mit elköltened. Ha hozzászoktatod magad, hogy egyenként minden kiadást feljegyezz a telefonodba, akkor elég csak egy apró pillantást vetni az egyenlegedre, és tudni fogod mekkora összeg áll még rendelkezésedre.
  3. Fordíts energiát a legjobb megoldás megkeresésére! Válassz internethez kötött kommunikációs formákat, ha van rá lehetőséged. Olcsóbb egy WhatsApp üzeneted küldeni, mint egy SMS-t.
  4. Gondolkozz hosszú távon! Elképzelhetelennek tűnik, hogy valaha megengedhetsz magadnak egy új Iphone-t, vagy egy nyaralást a barátokkal? Nem lehetetlen ezeket a vágyakat is teljesíteni. Rendszeresen tegyél félre egy kisebb összeget, és csodálkozni fogsz, hogy mennyi pénzt tudsz összegyűjteni. Ebben is segíthetnek azok az applikációk, mint például a Piggy Bank, ahol nyomon követheted, hogy egy konkrét cél elérése érdkében mennyit tettél félre.

 

make_money

Kép forrása: http://www.action.vn/tin-cong-nghe/tin-moi

Vannak olyan applikációk is, amelyek nem a pénzed beosztásában segítenek, hanem a használatukkal közvetlenül is pénzt spórolhatsz. Az alábbiakban mindkét típusú ingyenes programból mutatunk neked néhány példát.

Wally (iOS, ingyenes)

A nagyon letisztult, szép vizuális megjelenésű applikációban tematikusan vezetheted a kiadásaidat és a bevételeidet, így mindig láthatod, hogy mekkora összeget használhatsz fel az adott hónapban.

Money Lover (Android, iOS ingyenes)

Követheted, hogy mennyit költesz el az előre beállított keretedből. Hangi és képi jelzésekkel is figyelmeztet az applikáció, ha esetleg van valami törleszteni való adósságod, ezen kívül rendszeresen emlékeztet  arra is, hogy ne feledd el bejegyezni a kiadásaidat. Grafikonok is segítenek könnyebben áttekinteni a pénzügyeidet.

Money Manager (Android, iOS ingyenes)

Ez az alkalmazás neked való, ha nagyrészt bankkártyát használsz. A bevételeidet és a kiadásaidat itt nem csupán te adhatod meg, hanem ha engedélyezed, az applikáció követi a bankkártyaforgalmadat, így egészen pontos képet kaphatsz pénzforgalmadról. Ezen kívül a többi hasonló applikációhoz hasonlóan itt is áttekinteted grafikonokon a megadott időszak pénzügyi mozgásait.

 Best Budget (iOS, Android, ingyenes)

Az applikáció lehetőséget ad arra, hogy kézben tartsd, mekkora összegből gazdálkodhatsz, és ebből mennyit költesz. Kiválaszthatod, hogy milyen pénznemben szeretnél takarékoskodni. Grafikonokon is követheted a pénzügyi helyzetedet, ezen kívül ha fizetési határidőket is beállítottál, az applikáció hangjelzéssel is figyelmeztet, hogy itt az idő cselekedni.

Piggy Bank (Android, ingyenes)

A Piggy Bank egy virtuális malacpersely. Kitűzhetsz egy célt magad elé, és vezetheted, hogy egy megadott időn belül mennyi pénzt gyűjtöttél össze annak elérése érdekében, és mennyi hiányzik még álmaid megvalósulásához.

WhatsApp (minden operációs rendszerre van verziója, ingyenes)

Segítségével barátaiddal úgy üzenhettek egymásnak, hogy csak internetkapcsolatra van szükségetek. Használata úgy a legparktikusabb, ha fenn vagy egy ingyenes WIFI hálózaton, így még a mobil adatforgalmaddal is spórolhatsz.

Skype (minden operációs rendszerre van verziója, ingyenes)

Hasonlóan a WhatsApp-hoz, itt is internet segítségével válthattok üzeneteket. Videókapcsolatra is ad lehetőséget az applikáció. Igazi segítség ez a messze élő családtagokkal, barátokkal való kapcsolattartásban, mert így a személyes beszélgetés hangulatát is képesek vagytok megidézni, csak egy webkamerára van szükségetek hozzá.

Onavo (minden operációs rendszerre van verziója, ingyenes)

Ha telepíted az Onavo Extend applikációt, az a háttérben dolgozva segít optimalizálni a mobil adataforgalmadat. Többek között vigyáz rá, hogy csak azokat a képeket töltse le a telefonod, amelyeket éppen nézel, így nem kell értékes byte-okat elpazarolnod olyan tartalomra, amelyet aktuálisan nem is használsz. Az Onavo segítségével nyomon követheted az adatforgalamadat és azt is, hogy a program segítségével hogyan csökkent a felhasznált megabyte-ok száma.

 eBay (minden operációs rendszerre van verziója, ingyenes)

Ha az eBay-en vásárolsz, könnyen találhatsz jó minőségű használt de akár új termékeket is igen kedvező áron. Ezen kívül te is árulhatod megunt, de jó állapotú régi kedvenceidet, így jutva egy kis extra bevételhez.

–          Az eBay egy nemzetközi oldal. Vannak azonban magyar online adok-veszek közösségek is. Ilyenek például az OLX, a Vatera és a Jófogás.hu is.

 

 

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta