Zöldülj be télen is!

Rovat

Megosztás

Biztos te is észrevetted, milyen kevés a hó az elmúlt években télen, hogy néha egészen meleg van ebben az évszakban is. Kisgyerekként hozzászoktunk a téli hideghez és a sok hóhoz. Gyakran pedig iskolába sem kellett menni napokig. A jövő generációinak ebben valószínűleg már nem lesz része.

Egyes kutatások szerint a globális felmelegedésnek köszönhető éghajlatváltozások miatt 2071-re akár 40 nappal is rövidebb lehet a tél, hazánk éghajlatára pedig a mediterrán öv viszonyai lesznek jellemzőek ( nagy hőingadozások, egyenlőtlen csapadékmennyiség, magasabb hőmérséklet télen is).

Nem csak a nyári hónapokban kell ügyelnünk a környezetünkre, télen ugyanolyan fontos, hogy körültekintően bánjunk az energiával, a vízzel, de a madarakra is jó, ha odafigyelünk, hiszen ők télen nagyon kevés élelmet találnak.

Mit tehetünk télen a környezetünkért?

  • Amikor üres a lakás, nyugodtan lejjebb vehetjük a fűtést. Ezzel nem csak a természetet óvjuk, de a pénztárcánkat is. 1,5 fokkal lejjebb vett termosztát 10%-al csökkenti a fűtési számlát, és sok Co2 kibocsájtást akadályoz meg. Használhatunk pl. hőtükröt is, amellyel szintén javítjuk a fűtés hatékonyságát.
  • Mivel hamarabb sötétedik, így tovább égetjük a villanyokat a lakásban. Fényre szükségünk van, de ha energiatakarékos vagy Led-es izzókat használunk, máris sokat segíthetünk.
  • Ha nincs szükség nagy fényre, pl. a vacsorához, használhatunk gyertyákat is. Fényt is ad, hangulatos is és a szobát is melegíti egy kicsit.
  • Használjuk ilyenkor is a tömegközlekedési eszközöket, hiszen azokon bármennyi ember legyen is, ugyanannyi szennyezőanyagot juttatnak a levegőbe, ha viszont te a garázsban hagyod az autód, máris csökkented a levegő szennyezettségét.
  • A fűtőtestekre lehetőleg ne tegyünk semmit, mert felfogja a meleg terjedését, így jobban kell fűtenünk.
  • Ha tehetjük, tegyünk ki madáretetőket. Már egy műanyag flakonból is egyszerűen elkészíthetjük. Rakjuk tele magvakkal, gyümölcsökkel.

http://www.youtube.com/watch?v=NkImBp7Yhw4

 

  • Telente lehetőleg ne gyújtsunk tüzet odakint, hiszen a füst is rengeteg mérget juttat a levegőbe!
  • A kinti hideg után jólesik a meleg zuhany, de a vízzel ekkortájt is spóroljunk!

A téli időszak mindenki számára nehezebb, de ettől függetlenül nem szabad megfeledkeznünk a Földről, amelyen élünk.

Forrás: www.epa.gov, www.youtube.com
Fotó: wiki

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,839RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta