Ezt nézed:  / Környezetvédelem / Tényleg egészséges az ásványvíz?

Tényleg egészséges az ásványvíz?

Hazánk szerencsére bővelkedik természetes ásványvizekben. Nagyon sok lelőhely és kút van. Így természeti kincsnek is minősül. Egy örök kérdés van azonban, ami mindig felvetődik. Vajon tényleg jobb-e a csapvíznél?

A különbség, hogy az ásványvíz nagyon mélyről érkezik. Több száz méterről szivattyúzzák fel, aminek az a sajátossága, hogy nem szennyezett. A vízzáró rétegeknek köszönhetően mentes mindenféle vegyi anyagokból és önmagában is iható. Tele van ásványi anyagokkal, ami a kőzetekkel érintkezve került bele hosszú évmilliókon át.

Ezzel szemben a csapvíz a földfelszínről érkezik. Így persze önmagában nem iható és különféle eljárásoknak köszönhetően szűrik ki belőle a szennyeződéseket, aminek a végén fogyasztható lesz. Nálunk nagyon jó helyzet, ugyanis néhány kisebb települést kivéve mindenhol iható és nagyon jó minőségű a csapvíz.

De vajon egészségesebb-e az ásványvíz, mint ami otthon a csapból folyik?

Sokféle ásványvíz van a piacon, amiknek változatos az összetevőjük. Érdemes egy kis időt rászánni és átnézni, hogy miket is tartalmaznak, mert két ásványvíz között is nagy különbségeket lehet találni. Viszont az mindenképpen kijelenthető, hogy a szervezetünk számára szükséges ásványokat tartalmazzák.

Egy dologgal azonban érdemes tisztában lenni. Ne álljunk rá egy fajta vízre! Érdemes gyakran váltogatni őket, mert a különböző ásványvizekben más-más anyagok vannak, így jobban járunk, ha folyamatosan váltogatjuk a vizeket. Vissza lehet térni ugyan, de érdemes gyakran váltogatni. A szakemberek is ezt tanácsolják. Rengeteg márka van piacon, így bőven tudunk egy körforgást kialakítani közöttük.

Tényleg egészséges az ásványvíz?
Csapvíz, vagy ásványvíz?