The Venus Project: támogatott és tervezett megújuló energiák

Rovat

Megosztás

Jacques Fresco, a Venus Project vezetésével egy egészen új, korszerűsített jövőt vázol fel, amely a mai szennyező anyagokkal ellentétben, a megújuló energiákra összepontosítana.

A mai kor energiaforrásai számtalan módon veszélyeztetik a Föld természeti környezetének fennállását. Ezek közül a legfavorizáltabbak a fosszilis tüzelőanyagok (kőszén, kőolaj, földgáz), az urán, az atomenergia, a hidrogén, a biomassza és a nukleáris anyagok. A Venus Project ezzel szemben, támogatva a megújuló energiákat, olyan új innovációkat is tervez, amelyekkel megóvhatnánk a Föld állapotát, de az emberiség előnyére is válhatnának.

A közlekedés legdominánsabb eszközei közé tartozik az autó és a repülőgép. Mindkettő túlnyomórészt fosszilis üzemanyagot használ. Autók esetében erre már évek óta létezik egy jóval környezetkímélőbb és korszerűbb megoldás: az akkumulátor technológia. A legfrissebb felmérések szerint egy elektromos jármű akár 329 km/óra sebességgel is képes haladni. Azonban az olajipar ennek igénybevételét és hozzáférhetőségét merőben megnehezíti. Ellenőrzik az akkumulátorok szabadalmát, valamint saját piaci részesedéseik fenntartása érdekében korlátozzák azoknak a használatát.

1109-50 439
Electric Blue elnevezésű elektromos autó a Brigham Young University által tervezve

 

A repülőgépek korszerűsítésére a Venus Project megtervezte az úgynevezett MagLev Technológiát, amely egy mágneses meghajtással működő vonat. Mágneses mezőben lebegve, nem igényelne kerekeket, tehát nem tudna elkopni. Egyaránt tudna földön és víz alatt is haladni egy súrlódásmentes csőben. A repülőgépek energiaigényének kevesebb, mint 2%-át igényelné. A mai vonatok tempóját jóval alábbhagyva, 6400 km/óra csúcssebességgel rendelkezne. Ez azt jelenti, hogy akár 2 óra alatt eljuthatna az ember Los Angelesből New Yorkba, vagy Washingtonból Pekingbe.

A geotermikus energia nem mást jelent, mint a Föld belsejében lévő hő kiaknázását, amely folyamatosan újra és újra megújul. Víz felhasználásával viszonylag egyszerűen elérhető. Korábbi felmérések szerint 13, 000 ZJ kapacitást tudna biztosítani a világ számára, amelyből 2, 000 ZJ könnyen kinyerhető lenne. Becslések szerint csak geotermikus energiát használva, akár 4 000 évre elegendő energiához lehetne jutni.

solar-power-generator

A mára már jóval közismertebb energiaforrások közé tartozik a nap- és a szélenergia is. A nap energiája oly mértékű, hogy egyetlen déli óra alatt képes a világ éves energiafelhasználását túlszárnyalni. A szélenergiát illetően pedig, az Amerikai Energiaügyi Hivatal már évekkel ezelőtt elismerte azt, hogy a megfelelő kivitelezésekkel az USA teljes területét képesek lennének ellátni.

Mindezek mellet az árapály- és a hullámenergiára is nagy jelentőséget fordít a Venus Project. Turbinák telepítésével az apály mozgásából hatalmas energia nyerhető ki. A közelmúltban az USA-ban korábban 42 olyan erre alkalmasnak vélt területet is találtak, ahol ennek igénybevételével az ország energiaigényének 34%-át tudnák kielégíteni. A hullámenergia, amely az óceánon futó hullámok energiáját jelenti, akár a világ energiafelhasználásának felét is képes lenne fedezni 80 000 TW/óra teljesítményével.

wind-turbines17

Tehát a Föld természeti, és környezeti állapotát jelentő megoldások tervben, és valahol kivitelezésben is már megvannak. A teljes megvalósulás mégis várat magára. Hogy miért? Erre a választ a Venus Project a bénító profitorientált struktúrában látja, amely a saját hatalmi, és pénzügyi érdekei révén nem hagyja kibontakozni a tiszta, megújuló energiákat.

 

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=Uh9VxaO12zY, index.hu

Fotó:http://news.byu.edu/releases/archive11/Oct/byuelectriccarrecord/110950%20439.jpg

cleantechnica.com, innovativesolarsystemsllc.com, styleaccess.de

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,905RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta