Ezt nézed:  / Suli / Tipikus hibák állásinterjún – Te ne kövesd el!

Tipikus hibák állásinterjún – Te ne kövesd el!

Egyre több diákmunka van, amire csak akkor lehet menni, ha megfeleltél az interjún. De most nem csak erről lesz szó, hanem a felnőtt munkák kezdetéről is. Arról a félelmetes interjúzásról.

Olyan ez, mint egy vizsga, izgulunk, próbálunk felkészülni, de tudjuk, hogy érhet meglepetés. Természetes, hogy néha hibázunk, hiszen emberek vagyunk, de azért összeszedtem pár dolgot, amit jobb elkerülni.

Késés

Nemcsak ilyen szituációban, hanem úgy eleve senki nem szereti az ilyen magatartást. Az lenne a legjobb, ha pár perccel előbb érkezne a jelölt az interjúra, de ha mégis történik valami, például lassú a busz vagy elaludtál, illik telefonon szólni.

Nem megfelelő ruházat

Van olyan, hogy előre szólnak: üzletiesen kell megjelenni az interjún. Ha azonban nem tájékoztatnak az ilyen elvárásokról, akkor se rövidnadrágban és mély kivágású pólóban feszítsünk. Erre a fél órára a farmert is hagyjuk a szekrényben. Egy elegáns, de nem túl ünnepélyes fekete nadrág és világos ing/blúz tökéletes.

Átlátszó hazugságok

Tudom, a legjobb fényben akarjuk feltüntetni magunkat. Tőlem is kérdezték már, hogy miért csak három hónapot dolgoztam egy helyen (mert mondjuk diák voltam és tanulni is kellett). Ezek miatt szoktak kicsit lódítani az önéletrajzban, például a fél év tapasztalatot egy évre kerekítik, az alapfokú nyelvtudásukat középfokká alakítják, stb. Azonban vigyázni kell ezzel, nehogy túl átlátszó legyen. Ne is írjunk olyanokat, amikhez közünk nincs, mert könnyel elhasalhatunk az interjún.

Nem utánanézni a cégnek

A nagy rohanásban, amikor napi két interjúra szaladgál az ember a meglévő munkája mellett, elég nehéz számon tartani, hogy most pontosan melyik hirdetésre jelentkezés miatt hívtak. Ha sose hallottunk a cégről, mindenképp olvassunk utána a neten. A feladatkört pedig úgyis elmondják az interjún.

 

A túlzott izgulást nem emeltem ki, de próbáljunk lazán hozzáállni, a lehető legtöbb önbizalommal. Sok sikert!

Írta: Czár Fruzsina