Tippek, hogy ne mások elvárásai szerint élj!

Rovat

Megosztás

Életed során biztosan több helyzetben találkoztál már azzal, hogy mások elvárásai szerint kellett elvégezned egy feladatot. Ilyenkor felmerülhetett benned, hogy vajon muszáj-e mindig mások elvárásai szerint élned, vagy dönthetsz másképp is. Mutatjuk!

Akár a suliban, akár otthon vagy, sőt néha még a baráti kapcsolataidban is szembesülhetsz azzal, hogy emberek különböző elvárásokat támasztanak feléd. Minden elvárásnak biztosan nem tudsz megfelelni, ezért nem is érdemes azért korholnod magad, ha néha nem sikerül mások elvárásainak megfelelned.

Mutatunk néhány tippet, hogy hogyan NE élj mások elvárásai szerint!

Szelektálj!

Az első és legfontosabb szempont, hogyha mások elvárásaira gondolsz, hogy szelektálj az elvárások és azok között, akik elvárnak tőled valamit. Vajon érdemes egy olyan távoli ismerősöd elvárásai szerint élned, akivel alig találkozol, és aki alig tud rólad valamit? Inkább azok elvárásait vedd figyelembe, akik ismernek téged, és tudják is, mit várhatnak el tőled.

Vizsgáld meg, mennyire reális!

Ha azzal szembesülsz, hogy a feléd támasztott elvárás nem reális, akkor érdemes meggondolnod, hogy szeretnél-e aszerint élni. Ha például a biológia tanárod orvost szeretne képezni belőled, de téged a töri érdekel elsősorban, akkor érdemes tisztáznod, hogy neked nem az az érdeklődési területed, amiben a másik ember elképzel téged, és inkább afelé fordulni, ami a te utad lehet.

Tudd, hogy mik a céljaid!

Mindenkinek a saját útját érdemes járnia, ezért ahhoz, hogy ne mások elvárásai szerint éld az életed, fogalmazz meg célokat, amiket szeretnél elérni. Ha például a reklámszakmában szeretnél dolgozni, akkor gondold át, milyen út vezet odáig, és készíts egy tervet, hogy miket és hogyan fogsz elérni.

Érdeklődj!

Ha azt érzed, hogy az elvárások kereszttüzébe kerültél, akkor érdemes megvizsgálnod az adott elvárást. Ha például a szüleid várnak el tőled valamit, amivel te nem értesz egyet, kérdezz rá, hogy miért várják el az adott dolgot tőled. Az első út mindig a kommunikáció legyen, hiszen akár rájöhetsz olyan dolgokra is, amiket azelőtt nem tudtál, és így nem hozol hirtelen döntést, hanem megfontolhatod, hogy jogos-e az elvárás, amivel szembesültél.

Nem befolyásolja, hogy mennyire vagy szerethető!

Nagyon fontos, hogyha azt látod, hogy nem tudsz minden elvárásnak megfelelni, az nem azt jelenti, hogy elbuktál, és nem vagy szerethető. Ha valaki ilyet állítana, akkor ő valószínűleg nem a barátod/jóakaród.

Érdemes törekedned arra, hogy fejlődj, és a legjobbat hozd ki magadból, de attól, hogy nem tudsz minden elvárásának megfelelni, még ugyanolyan szerethető vagy.

Források: giphy.com

Te mások elvárásai szerint élsz?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta