Tippek profiktól | Így fotózz profin a mobiloddal karácsonykor is!

Rovat

Megosztás

A jó minőségű fotó elkészítéséhez nem elég, ha egy csúcsmobil van a kezünkben, az apró részletek is számítanak. Öt profi magyar fotóst kérdeztünk meg arról, mire kell figyelnünk – írj a a hvg.hu.

Íme a tippek! Alkalmazzátok őket bátran!

1. Minden telefonos kép elrontója a digitális zoom

Ezt próbáljuk kerülni, mert ugyan a témát közelebb hozza és pár lépést megspórolhatunk vele, azonban a képminőség drasztikusan csökkenni fog a szoftveres rásegítésnek köszönhetően. Sok készülék már optikai zoomot használ egy bizonyos pontig, illetve úgynevezett portré funkcióval is ellátják a mobilokat, kis mélységélességet (magyarul: háttér elmosást) szimulálva ezzel. Utóbbi esetben mehet a zoom, de mindenképpen figyeljünk annak határaira – mondja Farkas Márton, a Travelisedme bloggere, fotósa.

2. Portréfotózás esetén érdemes elkerülni minden olyan elem belekomponálást a háttérbe, ami elvonhatja a néző figyelmét

Gondolok itt a belógó faágakra, autókra, vagy minden olyan felesleges elemre, amit zavaróan hathat a képre. Továbbá javasolt még, hogy a horizont (amennyiben látható a képen) ne a portréalany fején keresztül haladjon át, hanem lehetőleg alatta vagy felette helyezkedjen el. Mindemellett a leggyakoribb hiba, hogy nem a témára fókuszál a kép készítője, hanem megpróbál minél többet megmutatni egy fotón. Érdemes arra törekedni, hogy csak a lényeget, minél lényegre törőbben, szűkebb kompozícióval mutassa meg a fotós – meséli Jancsó Gergely, fotós, vlogger, a Jancsó fotósuli vezetője.

3. Szoktassuk magunkat ahhoz, hogy csak egy képet készítünk

Ha van egy egyszerű téma, ami lehet ételfotó, vagy egy épületfotó, akkor ne csináljunk temérdek képet, amiből aztán úgyis csak egyet használunk. Próbáljunk arra törekedni, hogy csak egy fotót készítsünk, de az legyen tökéletes. Ezzel a hozzáállással magunkat is fejlesztjük, és jobb fotók készülnek majd a jövőben. Az sem hátrány, hogy a jövőben nem kell tucatnyi rosszul sikerült fotó közül megtalálni azt, amit éppen keresünk – állapítja meg Simonffy Péter, fotós, videós.

4. Egy Instagram feed-nél gyakori hiba, hogy változtatás nélkül ugyanaz a filter kerül minden feltöltött képre

Érdemes első lépésben a filter hatásának erősségét állítani, lehetőleg minél alacsonyabb értékre, így a képek a minimális színezés és effektezés miatt sokkal jobban mutatnak majd együtt – de ha szeretnénk ráerősíteni egy-egy színre, minimális kontraszt, csúcsfény és árnyék állítással azonnal értékelhető kép lesz az eredmény. A kulcs a mértékletesség! – Dragon Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem oktatója, a #BREW Instagram-kísérlet kutatója szerint.

5. Válasszuk inkább az arany óra, azaz a naplemente időszakát, amikor a tárgyak és személyek csodás kontúrt kapnak, a színek pedig légiesen elegánsak lesznek

Hála a telefonos kamerák technikai fejlődésének, egyre jobb képeket készíthetünk velük az éj leszálltát követően is, de azért változatlanul a nappali fotók azok, melyekkel bátran megtölthetjük az Insta-feedünket. Még a profi géppel dolgozó fotóstól is precíz beállításokat és sok türelmet követel egy jól sikerült esti kép elkészülte, telefonos felvételeknél pedig még nagyobb a zajosodás és az elmosódás, azaz a képminőség jelentős romlásának esélye – írja Farkas Anna, a Colorcam Magazine főszerkesztője.

Készüljenek karácsonykor is remek képek! Ezt kívánjuk nektek!

Forrás: hvg.hu

Fotók: instagram.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,227RajongóLike
178,206KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta