Tíz ok, ami miatt hálás lehetsz, hogy diák vagy

Rovat

Megosztás

Remek kedvezmények, amiket a diákigazolványodnak köszönhetsz

Senki sem szeret iskolába járni, dolgozatot írni, hát még arra tanulni. Sok kamasz sóhajtozik a tankönyv felett görnyedve, pislákoló lámpafényben: “De szívesen dolgoznék inkább valamit!” Pedig ha tudnák, mennyivel könnyebb az élet, míg az embernek csak a tanulás a dolga…!

Ami jár, az jár

Diákigazolványoddal a normál árnál 90%-kal olcsóbban vehetsz közlekedési bérletet a lakhelyed és iskolád közti távolságra. (Ha viszont máshova vennéd, légy résen – én is megjártam már, amikor a vidéki gimnázium elvégzése után, de még a budapesti  egyetem megkezdése előtt  a fővárosba szóló bérletet vettem – nagy  meglepetésemre megbírságoltak tudatlanságom miatt.) De ha csak jegyet vásárolsz, akkor is féláron megúszod. Valószínűleg ezzel te is tisztában vagy, azt viszont kevesebben tudják, hogy a könyvtárakba is 50%-os áron iratkozhatnak be a diákok. Ahol aztán annyi könyvet elolvashatnak, amennyit csak akarnak, az őket érdeklő összes témában. Ugyanez az akció igaz a  múzeumlátogatásra is. A felsoroltak államilag meghatározott kedvezmények, és ahogy mondani szokás, ez még csak a kezdet.

bzusg

Szórakozni olcsón is lehet

A kereskedelmi kedvezmények száma szinte végtelen: a Diákkedvezmény.hu oldalon jelenleg 725 elfogadóhely szerepel, s ezek a lehető legkülönfélébbek. A fiatalok legkedveltebb szórakozási formája, a mozi is ide tartozik. A Cinema City filmszínházakban például 16-25%-ig terjedő árengedménnyel nézheted meg a mozikat, a Művész Moziban ez 27%. Ez kecsegtetően hangzik, pedig valójában nem annyira az. Ugyanis a normál árak sem épp pénztárcabarátok, nem beszélve arról, hogy a 3D-s filmeknél már a szemüvegért is külön fizetni kell.

Két óra egyhelyben ülésnél izgalmasabb lehet a fővárosi Láthatatlan Kiállítás, ahol megtapasztalhatod, milyen a vakok élete. Egy óra teljes sötétségben, s az eligazodásban csak a többi érzékszervedre támaszkodhatsz.  Emellett megismerkedhetsz a Braille-írással vagy a beszélő vérnyomásmérővel is, továbbá arra is választ kapsz, hogyan vásárolnak a vakok, s miképp mérik az időt. Nemcsak az ismereteid, de az empátiád is tágulhat azáltal, hogy  megtanulhatod, hogyan nyújthatsz segítséget nem látó társaidnak. A kiállítás belépőit 15-18%-os kedvezménnyel veheted meg.

12063756_1069226233112322_3129634410699513278_n

A múzeumok és mozik mellett a színházakban is számít, hogy diák vagy, egészen pontosan a Karinthyban, a Turay Ida Színházban, a kaposvári Csiky Gergely Színházban és a Bárkában, ahol a darabok mellett koncertek, kiállítások is várnak. A Fortuna Jegyirodában pedig az ország összes színházába vehetsz belépőt a normálnál olcsóbb áron. Az a tapasztalatom, hogy a középiskolás diákok zöme akkor megy színházba, ha azt az iskola szervezi – ebből adódóan pedig nincs hozzá nagy kedve. Családoddal, barátaiddal válassz olyan előadást, ami őszintén érdekel, vagy amiben kedvenc színészedet láthatod viszont – rá fogsz jönni, hogy egy élőszereplős darab is van olyan izgalmas, mint egy mozifilm. Sőt.

Ha a fővárosi állatkertbe nem is, a Tropicariumba kedvezménnyel bemehetsz. Nem minden nap lát cápát az ember, hát még az etetésüket – garantáltan feledhetetlen élmény lesz. A tenger élővilága mellett az esőerdők madarait és majmait is meglesheted, ahogyan az édesvizek halait is. És ha már természet: ha időd engedi, látogass el egy túra keretében a Visegrádi Fellegvárba (belépő 50%-os kedvezménnyel), ahol valóságos időutazáson vehetsz részt. Célállomás: az 1300-as évek.

419903_345354602174156_87622664_n

A listában olyan üzletek is szerepelnek, amikre nem is gondolnál. A középiskolákban évente egészségügyi vizsgálatnak vetik alá a diákokat, a látás ellenőrzése azonban kifullad a rettegett táblaolvasó módszerben. Az Optic World optikákban ennél tüzetesebben megvizsgálják szemed világát, s ha (új) szemüvegre kontaktlencsére lenne szükséged, a diákigazolványoddal 20%-os kedvezménnyel vásárolhatsz (kivéve két fővárosi plázában). Az egészségednél nincs fontosabb – ennek ellenére (akár lány vagy, akár fiú) nem árt megtanulni főzni. A Studio Italia tanfolyamain erre diákkompatibilis áron van lehetőséged. Aztán az itt elfogyasztott tésztamennyiséget lemozoghatod például a budapesti Príma Wellness Sportközpontban.

Az elfogadóhelyek teljes listáját a már említett Diákkedvezmény.hu oldalon böngészheted át, a keresést érdeklődési köröd szerint szűkítve.

Diáknak lenni mindenhol jó

Ha tüzetesebben megvizsgáltad előző és jelenlegi diákigazolványodat, láthatod, hogy a mostanin szerepel egy embléma, ami az előzőn nem: az EYCA, azaz az Európai Ifjúsági Kártya Egyesület angol nevének betűi. Mindez azt jelöli, hogy hazánkon kívül más európai országokban – összesen 36-ban – is részesülsz a tanulókat megillető kedvezményekben. Közel hatvanezer helyen fogadják el diákodat, legyen szó kultúráról vagy a tömegközlekedésről. (Ha régi típusú igazolványod van, se keseredj: igényelhetsz EYCA Nemzetközi Ifjúsági Kártyát, ha nem akarsz lemaradni az európai országok diákokat megcélzó kedvezményeiről.)

167

Használd ki, hogy még tanuló vagy, s élj a téged megillető  kedvezményekkel – ha már dolgozni fogsz, garantáltan vissza fogod sírni ezeket az éveket.

Szöveg: Fekete Fanni

Fotók: Youtube, weheartit, facebook, youthinfo.gov.mt

Mint hal a vízben
Te szeretsz diák lenni?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,159RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta