A Tokio Hotel életútja az übergagyi tini pop-rocktól az amerikai elektróig

Rovat

Megosztás

Már egy évtizede, hogy a Tokio Hotel felbukkant ’Schrei’ című számával. Németország egykori legsikeresebb tini pop-rock zenekara néhány évre visszavonult a rajongók elől, de tavaly megértek a visszatérésre. A zenekar 2015-ös turnéjának alkalmából megnéztük, milyen út áll mögöttük, és összegyűjtöttük ennek az útnak a fontosabb állomásait, amik a jelen Tokio Hoteléhez vezettek.

http://fc07.deviantart.net/fs70/i/2014/268/e/0/tokio_hotel_kings_of_suburbia_wallpaper_by_leilaalien-d80gmw3.jpg

A zenekar eredeti neve Develish volt, és csak később vették fel a Tokio Hotel nevet. A német tinizenekart 2001-ben alapította a magdeburgi Bill Kaulitz és ikertestvére, Tom Kaulitz, de igazán híressé 2005-ben váltak Schrei című debut albumukkal. Bill énekes és dalszerző, Tom gitározik, a zenekar további két tagja pedig Georg Listing basszusgitáros és Gustav Schäfer dobos. Bill 2003-ban egy tehetségkutató versenyen mutatta meg magát és zenekarát, itt figyeltek fel rájuk először, és ekkor ismerkedtek meg egy hamburgi producer csapattal, akik egykor a Mötley Crüe, a Corrs és a Falco sorsát is egyengették, innen pedig már nem volt megállás.

http://images4.fanpop.com/image/photos/23200000/Tokio-Hotel-2005-tokio-hotel-23282536-896-596.jpg
A zenekar 2005-ben

 

A ’Schrei’ volt az első szám, amivel berobbantak a köztudatba, a szám, amivel megismerte a csapatot Európa, majd később a világ. Rajongótáboruk nagyjából a kései emo hullámot meglovagló lázadó tinédzserekből állt, mára azonban a régiek mellé új rajongókat tudhatnak magukénak új imidzsüknek köszönhetően. Míg akkoriban az igazán kúl arcok meghallgatás nélkül is messzire elkerülték a Tokio Hotelt, addig mára oda jutott a csapat, hogy többé nem ciki őket hallgatni.

Első kislemezük a ’Durch den Monsun’ címmel jelent meg, klipjét pedig 2005-ben kezdték játszani a német zenei csatornák. A kislemez hamar a slágerlisták elejére került Németországban és Ausztriában. ’Schrei’ c. számuk megjelenését követően sold-out bulikat adtak mindenfelé, turnéjuk összes állomásán teltház fogadta őket. A hullám hamar hazánkat is elérte, az első budapesti fellépésükön, a 2006-os VIVA Comet-es Tokio Hotel koncerten kisebb tömeghisztéria alakult ki a tini lányok körében. Egy évre rá még egy teltházas koncertet adott a magyar közönségnek.

http://www.flensburg-online.de/blog/wp-content/uploads/2010/05/tokio-hotel-bei-viva-comet-2010-b.jpg

Ezután még egy ideig aktív volt a zenekar, de a 2009-es ’Humanoid’ után már nem nagyon lehetett róluk hallani. Az album megjelenése után még egy évig turnén voltak Dél-Amerikában és Európában, ezután Tom és Bill Amerikába költöztek, és lassan elkezdtek visszatérni a zenéléshez. Míg az ikrek Los Angelesben élnek, Georg és Gustav maradtak szülőhazájukban, Magdeburgban, de sokat látogatják az ikreket, hogy közösen alkossanak, a turnékon pedig úgysem számít, ki hol él, mert arra az időszakra a turnébusz az otthonuk.

A Németországban 2005-ben megjelent debut albumuk, a ’Schrei’ egykor több mint félmillió példányban kelt el. Legutóbbi albumuk pedig majd’ egy évtizeddel később ’Kings of Suburbia’ néven látott napvilágot tavaly októberben, és a srácok most sem panaszkodhatnak a hallgatottságra, hiszen a lemez 30 országban a top chartok elején végzett, és 17 országban a top 5-be is bekerült, ezzel a legsikeresebb Tokio Hotel albummá válva. A 2014-es évben megjelent ’Kings of Suburbia’ lemezükön ugyan még visszaköszön a régi TH, de sokkal elektronikusabb formát öltött zenei világuk, és jól megfigyelhető, hogy dalaik már több technikát igénylő alkotások a korábbiakhoz képest. Sokkal energikusabb vibe-okat kapunk, táncolós, bulizós zenéket, mint a ’Love Who Loves You Back’, ugyanakkor még mindig találhatók személyesebb hangvételű, mélyebb üzenettel bíró, sötétebb dalok is, mint a ’Run Run Run’, de a zenekar egyértelműen megújult, ami az egész albumon érezhető.

http://s1.dmcdn.net/HZ0Xr/x240-Eyh.jpg

Szövegeiket ma már jellemzően nem németül, hanem angolul írják és adják elő. Ennek az az oka, hogy bár már 2007-ben, nemzetközi babérokra törve, egyébként is elkezdték német nyelvű dalaikat angolra fordítani, de a folyamatban sok számuk veszített mondanivalójából. Bill, mivel egy ideje már Amerikában él, fejlettebb angoltudással is rendelkezik, mint pár éve. Angolul gondolkodik és ír, és komfortosabb is angol nyelvű számok megalkotásával, mert így nem kell amiatt sem aggódnia, hogy a számok tartalma elveszne a németről angolra történő fordításban.

Az új hangzás nemcsak annak is köszönhető, hogy most először hoztak létre albumot teljesen önállóan, hanem annak is, hogy az amerikai klub kultúra részeseivé váltak, aminek hatására az évek során a zenei ízlésük is jelentősen változott, formálódott. A zenekar tagjai az utóbbi években elég sokat jártak klubokba, gyakran lógtak DJ-kkel, megszerették a techno zenét, ami nagy hatással volt zenei világukra és külső stílusjegyeikre egyaránt.

„Ezt az újfajta kreatív energiát lehet érezni a számainkban, a videóinkban és mindenben, amit csinálunk.”

– nyilatkozta nemrég Bill.

http://tokiohotel-lovealways.com/THgallery/albums/KOS-LadoAlexi%202014/KOS-LadoAlexi_2014_8.jpg

Mostanra nem csak stílust váltottak, de koncerteket is tőlük szokatlan módon adnak. Míg 2007-ben több százezer ember előtt léptek fel az Eiffel-torony közelében a franciák nemzeti ünnepén, addig az idei „Feel It All World Tour” turnéjuk során olyan klubokat választottak fellépésre, amik befogadóképessége jelentősen kisebb, így ezeken a helyszíneken csak pár száz embernek koncerteztek.

Ezt azzal magyarázzák, hogy bár régebben több százezer ember előtt léptek fel, ma jobban élvezik, ha kisebb közönségnek koncertezhetnek. Noha kisebb a hely és kevesebb az ember, a hangulat sokkal jobb, hiszen így közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a rajongókkal és egy átlagos koncert helyett egy nagy buli fogadja őket.

„Ki akartunk próbálni valami teljesen mást attól, amit korábban csináltunk. Sokkal intimebb, meghittebb így, és olyan különleges atmoszférája van, amit egy nagytermes koncerten sosem kapsz meg.”

– nyilatkozta Bill múlt hónapban, párizsi fellépésük után.

Azért mindenki megnyugtatására, nagyban is meg lehet őket nézni az év vége felé, mivel turnéjuk második szakaszában nagyobb fellépéseket is beterveztek – árulta el az ikerpár másik fele, Tom.

 

Borítókép: topbravado.com

Képek: fanpop.com, flensburg-online.de, tumblr

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta