Tolvajok a nagyvilágban

Rovat

Megosztás

A Juventus Rádióban Simori Reni és Esperes Ákos, Dr. Kiss Róbert Richárd, Prima Primissim-díjas újságírót kérdezték arról, hogy a RádioTours műsorvezetőjét milyen átvágások, lopások érték eddigi útjai során, külföldön.

ricsi2

Az Esperes Ákos által, magyar Willy Fog-nak becézett turisztikai újságíró cikksorozatot is készített arról, hogyan vágják út a turistákat külföldön.  Néhány történetet elmesélt a Hello Budapest című műsorban a Juventus rádión, és tanácsokat is kaptunk, hol érdemes nyitott szemmel, és zsebre szorított kézzel járni.

Japánban inkább a turisták lopnak, vagy rabolnak, a helyiekre ez nem jellemző.

Az európai turistáknak Dél-Amerika egyes részein, Ázsiában, és Afrikában nagyon drága a taxi. Van, hogy 20-30 ezer forinttal lehúzzák a szolgáltatást igénybe vevőket. Nem igazán lehet mit csinálni, a taxisok összeverbuválódnak, odamennek 3-6-an, és akkor még több pénzt szednek ki az emberből.

Ha Venezuelában túl olcsón hirdetik a taxit, akkor semmiképp nem szabad beülni, mert a taxisoknak az a szokásuk, hogy elviszik a mit sem sejtő turistát jó messzire, ahol a haverok várnak az utasra. Ekkor a lehető legtöbb pénzt szedik ki az emberből, aki azt hitte, hogy mekkora üzletet csinált azzal, hogy a legolcsóbb tarifát kínáló taxiba ült be.

Thaiföldön a vízitaxival kell nagyon vigyázni. Miután megbeszélik a turistával az összeget, még cetlit is adnak a naiv ember kezébe. Megígérik, hogy a megbeszélt időpontra visszatérnek a helyszínre, ahol különváltak. A mit sem sejtő turista ebbe beleegyezik, de sajnos a nap végén hiába várja vissza a taxist. Ilyenkor csak borsos áron visznek vissza, jóval drágábban, mint ahogy odavittek.

Három megoldás létezik, hogy megússzuk ezt az átvágási formát:

1. Fényképet kell készíteni a csónakról, vagyis az emberről, hogy tudjuk bizonyítani, ki vert árt.

2. Fenyegetőzni kell a Tourist Police-szal, mert tőlük tartanak.

3. Nem szabad már az elején kifizetni a pénzt, adni kell X százalékot. Ha nem egyeznek bele, egyszerűen kérni kell egy másik taxist.

A lopásokról méltán híres Prágában egyszer ötszáz euróba fájt a Pulitzer-emlékdíjas írónak a téren való sétálgatás. A zsebéből egyszerűen, feltűnés nélkül lopták ki a pénzt, amit csak akkor vett észre, amikor a szállást akarták kifizetni.

Sajnos sok hely van, ahol direkt a turistákra utaznak a helyiek. Többek között Dél-Amerika, Kolumbia, Venezuela. Ha Venezuelában gyanús külsejű alakok lézengnek az út szélén, és azt mutatják, hogy állj, akkor egy dolgot lehet csinálni: beletaposni a gázba. Ezek az emberek a gyanútlan sofőröket egyből kirabolják, amint azok megálltak.

 

 

Foto: static.femina.hu, windsorstar.com, graphics8.nytimes.com, travel-tips.s3-website-eu-west-1.amazonaws.com, timesnewroman.ro, themetrotalk.in, amyvansant.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,157RajongóLike
177,760KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta