Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Top 5 ellenszer a vizsgadrukk ellen!

Top 5 ellenszer a vizsgadrukk ellen!

Nem hiszed, hogy sikerülni fog, görcsöl a hasad? Feszengsz egy-egy vizsga miatt? Előtte már enni és aludni sem tudsz rendesen? Nem hiszed, hogy van orvosság a vizsgadrukkra? Pedig létezik! 

Na nem a szó szoros értelemben vett orvosság, bár egyet valóban szájon át lehet alkalmazni! Fogadd meg a vizsgadrukk elleni tanácsainkat. Már egy-egy is sokat segíthet, de persze a legjobb eredményhez, a vizsgadrukk legyőzéséhez érdemes mindet betartanod!

1. Ne az utolsó pillanatban készülj!

Oszd be az idődet! Ez a legalapabb, amit egy vizsga sikerességért és egyben magunkért is megtehetünk. Amikor megtudjuk egy közelgő vizsga pontos dátumát, érdemes egy beosztást készíteni, időpont szerint ütemezni a felkészülést rá! Az biztos, hogy így nem fogsz azon izgulni, vajon sikerül-e, a kérdés csak az lesz, mennyire jól sikerül?

2. Tudj meg róla minél többet!

Érdemes, amit csak lehet kiderítened a vizsgáról! Azt tudod, hogy mikor lesz, de pontosan hány órakor és hol, melyik tanár vizsgáztat, hogyan is fog kinézni az egész? Ha ezek az infók megvannak, akkor képzeld el magad a vizsgaszituációban, képzeld el azt, milyen lesz bemenni az adott terembe, mit viszel magaddal (víz, csoki, alma, legalább két toll stb.). Így emiatt nem fogsz izgulni! Jó tanács: ha kell, kérdezd meg a tanárodat, vagy egy idősebb diákot, aki már letette azt a vizsgát, amire készülsz.

3. Egyél rendesen!

Egy-egy vizsgára készülve hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az étkezéseket kihagyhatjuk (legalább inni isztok rendesen?), mert csak időt pazarlunk vele, plusz úgyis csak a fenekünkön ülünk és tanulunk… Ez mennyire nem igaz! Az agyunknak éppúgy kell a tápanyag, mint a hasunknak, hiszen tanulás közben is égetjük a kalóriákat. Egyetek rendesen, de ne vigyétek túlzásba, mert ha túl sokat esztek, akkor elálmosodtok és az tényleg a tanulás rovására mehet.

4. Lazítani is kell!

Fontos tanulni, igen! És nagyon is fontos, hogy jól oszd be az idődet, hogy legyen a tanulás mellett arra is elegendő belőle, hogy lazíts egy kicsit. Lehetőleg ilyenkor mozgasd át magad, állj fel a székből és mozogj, ha lehet szippants szabad levegőt, hogy plusz oxigénhez jusson az agyad, amit olyan serényen használsz készülés közben!

5. Aludd ki magad!

Egy kiadós alvás higgyétek el többet segít,  mint az, ha átvirrasztjátok az éjszakát. Éjfél előtt feküdjetek le és inkább keljetek fel korábban, ha még valamit szeretnétek átnézni, esetleg az utolsó tételt megtanulni, amire nem maradt időtök.

Ennyi a titok! Nem is olyan bonyolult tenni a vizsgadrukk ellen, igaz?!

 

Giffek forrása: giphy.com

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share