Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Top 5 tévhit a tanulásról | Iskolában régen és ma!

Top 5 tévhit a tanulásról | Iskolában régen és ma!

Ma már nehéz elképzelni azt, hogy milyen lehetett akkor egy iskolában tanulni, mikor még nem létezett az internet, nem volt otthon mindenkinek számítógépe, nem volt evidens a füzet, a tankönyv, sőt még a toll sem! Milyen lehetett régen? Elmondjuk!

Az Újpesti Bajza József Általános Iskola tanárai és a Károli Gáspár Református Egyetem tanító szakos hallgatói különleges órával készültek a diákjaik számára a Tanítók napja alkalmából!

Beavatták a diákokat a régi iskolai élet jellemzőibe!

Íme a top 5 tévhit, amikre Ti gondoltatok!

1. Szóval tartottak fegyelmet!

Mit gondoltok, ez ma működik? Régen volt alternatíva, és a fegyelem is sokkal nagyobb volt, mint ma. Nádpálcát használtak a tanárok, persze csakis indokolt esetben! Így aztán egy-egy diák kétszer is meggondolta, hogy félbeszakítsa-e az órát a rendetlenkedésével.

2. Mindenkinek volt tankönyve!

Ki kell, hogy ábrándítsunk Titeket (vagy éppen ez lenne a jó hír?), összesen egy tankönyv állt rendelkezésre egy-egy óra kapcsán. Ezt, amikor órán tanultak, körbe-körbe adták a diákok és úgy olvastak fel belőle, vagy a tanár tartotta kezében és úgy oktatott.

3. Közel volt az iskola!

Bizony nem egyszer fordult elő, hogy több kilométert gyalogolt egy-egy gyerek azért, hogy eljusson az iskolába. Tömegközlekedés nem volt, autók sem, így más lehetőség nem kínálkozott, plusz nem volt annyi iskola, mint ma. A legközelebbibe jártak ugyan a diákok, ami manapság is jellemző, de az odajutás sokszor nehézkes volt.

4. Mindenki füzetbe írt!

Ismerős a palatábla szó? Dereng valami? Nos, palatáblára írtak régen a diákok, s nem füzetbe. Hogy hogyan tudták később visszaolvasni a jegyzeteiket? Sehogy! Hogy hogyan emlékeztek rá? Figyeltek órán! Megbecsülték azt, hogy tanulhatnak.

5. Tollal írt mindenki!

Inkább krétával, ahogy a fentebbi kép is mutatja. Ha papírra szeretettek volna írni, akkor meg lúdtollat használtak, amit tintába mártottak előtte, hogy a tinta fogjon a papírra. Nem úgy, mint ma! Megveszed, kifogy (belőle a tinta) és kidobod!

Úgy tűnik, régebben nagyobb megbecsülés övezte a tanulást!? A diákok szerettek iskolába járni, vagy legalábbis örültek annak, hogy járhatnak. A pedagógusokat tisztelték és becsülték azért, hogy a tudást közvetítik! Az órákon pedig figyeltek! Hihetetlen, de igaz! 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share