Top 5 tévhit a tanulásról | Iskolában régen és ma!

Rovat

Megosztás

Ma már nehéz elképzelni azt, hogy milyen lehetett akkor egy iskolában tanulni, mikor még nem létezett az internet, nem volt otthon mindenkinek számítógépe, nem volt evidens a füzet, a tankönyv, sőt még a toll sem! Milyen lehetett régen? Elmondjuk!

Az Újpesti Bajza József Általános Iskola tanárai és a Károli Gáspár Református Egyetem tanító szakos hallgatói különleges órával készültek a diákjaik számára a Tanítók napja alkalmából!

Beavatták a diákokat a régi iskolai élet jellemzőibe!

Íme a top 5 tévhit, amikre Ti gondoltatok!

1. Szóval tartottak fegyelmet!

Mit gondoltok, ez ma működik? Régen volt alternatíva, és a fegyelem is sokkal nagyobb volt, mint ma. Nádpálcát használtak a tanárok, persze csakis indokolt esetben! Így aztán egy-egy diák kétszer is meggondolta, hogy félbeszakítsa-e az órát a rendetlenkedésével.

2. Mindenkinek volt tankönyve!

Ki kell, hogy ábrándítsunk Titeket (vagy éppen ez lenne a jó hír?), összesen egy tankönyv állt rendelkezésre egy-egy óra kapcsán. Ezt, amikor órán tanultak, körbe-körbe adták a diákok és úgy olvastak fel belőle, vagy a tanár tartotta kezében és úgy oktatott.

3. Közel volt az iskola!

Bizony nem egyszer fordult elő, hogy több kilométert gyalogolt egy-egy gyerek azért, hogy eljusson az iskolába. Tömegközlekedés nem volt, autók sem, így más lehetőség nem kínálkozott, plusz nem volt annyi iskola, mint ma. A legközelebbibe jártak ugyan a diákok, ami manapság is jellemző, de az odajutás sokszor nehézkes volt.

4. Mindenki füzetbe írt!

Ismerős a palatábla szó? Dereng valami? Nos, palatáblára írtak régen a diákok, s nem füzetbe. Hogy hogyan tudták később visszaolvasni a jegyzeteiket? Sehogy! Hogy hogyan emlékeztek rá? Figyeltek órán! Megbecsülték azt, hogy tanulhatnak.

5. Tollal írt mindenki!

Inkább krétával, ahogy a fentebbi kép is mutatja. Ha papírra szeretettek volna írni, akkor meg lúdtollat használtak, amit tintába mártottak előtte, hogy a tinta fogjon a papírra. Nem úgy, mint ma! Megveszed, kifogy (belőle a tinta) és kidobod!

Úgy tűnik, régebben nagyobb megbecsülés övezte a tanulást!? A diákok szerettek iskolába járni, vagy legalábbis örültek annak, hogy járhatnak. A pedagógusokat tisztelték és becsülték azért, hogy a tudást közvetítik! Az órákon pedig figyeltek! Hihetetlen, de igaz! 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta