Töri lecke: Amit eddig nem tudtál az óvszerről

Rovat

Megosztás

Ne gondold, hogy dédapáid még csak nem is hallottak az óvszerről! A mechanikus fogamzásgátlás valójában több ezer éves, és korábban sem volt éppen unalmas a paletta.

Történészek szerint már 13.000 évvel ezelőtt is használhattak óvszert. Legalább is erre következtetnek a francia Grotte des Combarrelles barlang falán felfedezett rajzokból. Az ókori egyiptomiak valószínűleg valamilyen vászonnal védekezhettek a különböző fertőzések ellen. Az ókori krétai Minósz király pedig kecskebőrrel védekezett a házasélet közben.

Az óvszerhasználatot később már írásos emlékek is bizonyítják. A 16. századi olasz tudós, Gabrielle Fallopius például az akkor gyakori szifilisszel kapcsolatban ajánlotta a vászonból készített burkot. A mai gyógyszergyártókhoz hasonlóan ő is kísérlettel bizonyította a termék hatékonyságát. Állítólag 1.100 férfival próbáltatta ki, akik közül senki sem kapta el a kórt.

Ennek ellenére volt, aki kifogásolta az óvszert. A 17. századi katolikus teológus, Leonardus Lessius például erkölcstelennek nevezte. Érdekes, hogy a vitát évszázadok alatt sem sikerült megoldani.

Akárhogy is a 19. századig többféle óvszert is használtak. A vászon és bőr változatok mellett, állati bélből, macskahólyagból, vagy selyempapírból is készítettek. Idővel arra is rájöttek, ha különböző oldatokba osztatják, akkor hatékonyabb. Ezek azonban nem egyszer használatosak voltak, hanem rendszeresen tisztították őket.

A nagy fordulatot Charles Goodyear hozta el a 19. század első felében. Akkor kezdte el vulkanizált gumiból gyártani az óvszereket. Rajta kívül más gumigyárak is megértették az új idők szavát és megindult a tömeggyártás. Az 1920-as években már a reklámra is nagyobb gondot fordítottak a cégek. Ebben az évtizedben megkétszereződött a gumióvszerek eladása.

A mai legnagyobb gumióvszer gyár, a Durex 1957-ben jelent meg a piacon a síkosított óvszerrel. Úttörő szerepét később sem adta fel. 1997-ben a Durex volt az első óvszergyártó, aki honlapot indított. Egyes előrejelzések szerint a fogamzásgátlás és a betegségek elkerülése miatt 18 milliárd óvszert fogunk elhasználni az idén.

Kép: Óvszer 1813-ból (Wikipedia)

Töri lecke: Amit eddig nem tudtál az óvszerről
Szerinted kinek kell gondoskodnia az óvszerről?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

76,875RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta