Tornyok és díszletek – Kastélyok a filmekben

Rovat

Megosztás

Amikor filmturizmusról beszélünk, óhatatlan is szóba kerülnek azok a csodás kastélyok és kúriák, melyek már a múlt század elejétől fogva végigkísérték a magyar, később pedig a nálunk forgatott nemzetközi filmeket.

A filmek és kastélyok egymáshoz való kötődése Magyarországon is végtelennek tűnik. Ám mi most igyekszünk csak azokat a helyszíneket górcső alá venni, melyek eddig más fejezetekben még nem kerültek bemutatásra.

Helyszín: Dabas, Dég, Gödöllő, Nádasdladány, Edelény, Fehérvárcsurgó, Nagykovácsi, Nagytétény, Noszvaj, Tiszadob, Tóalmás

Filmek: Ludas Matyi (1950) A tizedes meg a többiek (1965) Bob herceg (1972) Kékszakáll (1972) Fekete gyémántok (1977) Nárcisz és Psyché (1980) Te rongyos élet (1984) A vörös grófnő (1985) Az elvarázsolt dollár (1986) Josephine Baker élete (1991) Maigret (1992) Underworld (2003) Lieb Ferenc, az edelényi festő (2013) Fleming – Rázva, nem keverve (2014) Kincsem (2017) A merénylet (2018) Vörös veréb (2018)

A felidézett filmeket a Ludas Matyival kezdjük. Ez a magyar filmtörténet első színes kópiára készített remekműve, melyben a tragikusan fiatalon elhunyt Soós Imre keltette életre Ludas Matyit.

Fotó: Ludas Matyi/port.hu

A történetben a Döbrögi birtokot és a többi helyszínt, a filmes alkotók nagyrészt Dabason találták meg. Így a nagyságos földesúr kastélyát is, melyet a Halász Móricz-kúria játszott el. Az 1821-ben épült kis kastély, a kisnemesi építkezés legjobb példájaként ismert klasszicista kúria.

Fotó: Halász Móricz-kúria, Dabas/Basa Balázs

A magyar filmesek az 50-es évek elején hamar beleszerettek, hiszen korhű megjelenése mellett, saját kis parkkal rendelkezett. Közeli fekvése a fővároshoz alkalmassá tette, ha egy-egy kosztümös kalandfilmhez, vagy irodalmi adaptációhoz kerestek külső helyszínt. Bán Frigyes például akkoriban ugyanitt forgatta a Móricz regényéből készített Úri muri című ismert filmjét. Keleti Mártonnak 1965-ben bemutatott klasszikus háborús vígjátéka, A tizedes meg a többiek, a tóalmási Andrássy-kastélynak változtatták meg örökre az imázsát – a főképen.

Fotó: A tizedes meg a többiek/port.hu

A korszakos film kézjegyét a mai napig magán hordozza az épület és a park. 1972-ben a véres és misztikus Kékszakáll forgatásán, Richard Burton és Raquel Welch is dolgozott a kastélyban.

Fotó: Kékszakáll/imdb.com

Budapesten belül és közvetlen környékén is találhatunk olyan kastélyt, melyek szintén játékfilmhez köthetőek.

 

Ilyen például a nagytétényi Száraz-Rudnyánszky kastély, mely a magyar barokk kastélyépítészet egyik ékkövének számít, jelenleg pedig múzeumként funkcionál. A Bob herceg operett filmváltozatában, a londoni királyi palotát alakította.

Fotó: Bob herceg, Nagytétény/mafab.hu

A merénylet című történelmi film az Erzsébet királyné ellen elkövetett merényletet dolgozza fel. Az 1898 szeptember 10-én a svájci Genfben bekövetkezett tragédia drámai jelenetét, a stáb a gödöllői Grassalkovich-kastélyban forgatta. A kastély története szorosan kötődik Ferenc József császár hitveséhez: Sissihez, hiszen a magyarokat kedvelő királyné többször is megfordult itt, és egyik kedvenc rezidenciája volt.

Fotó: A merénylet/Grassalkovich-kastély/magyar-media-mecenatura.hu

A monarchia széthullását követően, Horthy Miklósnak volt kedvelt pihenőhelye. A második világháborút után a kastélyt a megszálló szovjet csapatok módszeresen lerabolták és tönkretették. A barokk kastély felújítási munkái a 80-as évek derekán kezdődtek meg. Magyarország egyik legelegánsabb kastélya, ma már újra szebbik arcát mutatja, és múzeumként látogatható. Mind az épület, mind pedig a kastélypark szépségében kihagyhatatlan látnivaló.

Fotó: Grassalkovich-kastély, Gödöllő/Basa Balázs

A Budai-hegység lábainál, Nagykovácsiban találjuk azt a gyönyörűen felújított klasszicista stílusú épületet, mely hajdanán a Teleki, később pedig a Tisza család kastélya volt. A 19. század közepe felé felépült, ma már műemlék védettséggel bíró egykori vadászkúria, egy tíz hektáros telken, ősfás parkban található.

Fotó: Teleki-Tisza-kastély /Basa Balázs

Az államosítást követő évtizedekben előbb nevelőotthonként, később kollégiumként működött. A kastély több filmben is szerepelt, így az 1985-ben, Bujtor István főszereplésével készült Az elvarázsolt dollár krimiben is.

Fotó: Az elvarázsolt dollár/Nemzeti Filmintézet

A Noszvajon található csodaszép, copf stílusban épült De la Motte-kastély szintén több emlékezetes magyar filmnek, köztük a Jókai-regényből készített: Fekete gyémántoknak adott otthont.

Fotó: De la Motte-kastély, Noszvaj/delamottekastely.hu

A már sokszor emlegetett közönségkedvenc film, a Kincsem mellett, a majd negyven évvel korábban forgatott Nárcisz és Psyché című nagyívű irodalmi és történelmi alkotásban is feltűnt már a dégi Festetics-kastély, illetve a parkban lévő híres Hollandi ház.

Fotó: Festetics-kastély, Hollandi ház, Dég/Basa Balázs

Fotó: Kincsem/port.hu

Fotó:  Nárcisz és Psyché/Nemzeti-Filmintézet

A klasszicista palota parkjában megfordult két éve a hollywoodi sztár, Jennifer Lawrence is, amikor a Vörös veréb című filmjét forgatta.

Fotó: Vörös veréb/imdb.com

A Fejér megyei településtől nem messze találjuk hazánk egyetlen, tudor stílusban épített nádasdladányi kastélyát, amely kiemelt filmturisztikai helyszín. Székesfehérvár és Veszprém felől is könnyen megközelíthető a magyar kastélyépítészet egyik gyöngyszeme. A Nádasdy-kastély, a Magyarországon ritkának számító angol kastélyokat idézi, egyedi homlokzataival és lenyűgöző, ódon belső tereivel, melyeknek köszönhetően évtizedek óta kedvelt helyszíne a Magyarországra érkező külföldi stáboknak.

Fotó: Nádasdy-kastély, Nádasdladány/Basa Balázs

Michael Gambon, a Harry Potter-filmek későbbi sztárja, már 1992-ben Maigret felügyelőt alakította a kastélyban.

Fotó: Maigret/imdb.com

De forgatott itt Kate Beckinsale az Underworld-del is. A helyiek szerint az utóbbi horrorfilm, autós-üldözéses jelenetében látható vaskaput a forgatás alkalmával építették. Ahogy elmondták, az érdekesség az, hogy azóta ezt a kaput használják a kastélypark kapujaként, a valós helyén, a felvétel helyszínétől kb. 100 méterre.

Fotó: Underworld/imdb.com

Ugyancsak kitűnő programlehetőség, a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély megtekintése. Bacsó Péter 1984-ben bemutott filmszatírájához, a Te rongyos élethez jó néhány jelenetet vettek fel itt.

Fotó: Károlyi-kastély, Fehérvárcsurgó/Basa Balázs

Fotó: Te rongyos élet/mafab.hu

A James Bond írójának kalandos életéből készült mini sorozat, a Fleming – Rázva, nem keverve elnevezésű produkcióban pedig a történet főhősét alakító világsztár, Dominic Cooper járt a kastély parkjában.

Fotó: Fleming – Rázva, nem keverve/port.hu

Ha az ország keleti része felé tekintünk, feltétlen említsük meg a csodaszép edelényi L’Huillier-Coburg-kastélyt, amely akár egy mini Versailles-nak is tekinthető! A magyarországi kora barokk építészet kiemelkedő emléke, az ország hetedik legnagyobb kastélya. A gyönyörűen felújított épület, pompás kertjével várja a látogatókat!

Fotó: L’Huillier-Coburg-kastély, Edelény/Basa Balázs

A fennmaradt rokokó falfestmények, melyek valószínűleg az 1760-as évek környékén készültek, Lieb Ferenc, az edelényi festő kézjegyét viselik. A róla szóló látványos alkotás megtekinthető a kiállítás keretében.

Fotó: Lieb Ferenc, az edelényi festő/edelenyi-kastelysziget.hu

Az Osztrák-Magyar Monarchia első külügyminiszterének, gróf Andrássy Gyulának a kézjegyét őrzi a tiszadobi kastély, amely fenséges környezetével csábítja az ideérkezőket. Az épület a francia Loire folyó mentén épült középkori lovagi várkastélyok mintájára készült.

Fotó: Andrássy-kastély, Tiszadob/nöf.hu

A neogót és romantikus stílusjegyeket hordozó kastély, pazar angolkerttel és labirintussal rendelkezik, melyet a filmesek mindig is kihasználtak. A vörös grófnő, és a Josephine Baker életét feldolgozó filmalkotásokban, mindezeket egyaránt megcsodálhattuk.

Fotó: A vörös grófnő/smokingbarrels.hu

Fotó: Josephine Baker/imdb.com

Hazánk számos olyan elrejtett toronnyal és féltve őrzött élő díszlettel rendelkezik, melyek további felfedezésre várnak. A kastélyturizmusban rejlő filmes emlékek beazonosítása az egyik legizgalmasabb feladat. Érdemes hát ebbe a kalandba belevágni, hiszen Magyarországon várnak minket a múlt mesés titkai.

Ezt olvastad már? Hűséges filmek – A Fertő-Hanság Nemzeti Park vidéke

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Főkép: Andrássy-kastély, Tóalmás/Basa Balázs

Szerző: Basa Balázs

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta