Tudtad, hogy a hörcsögök csak egyedül boldogok? 25 fok felett egyenesen hőgutát kapnak!

Rovat

Megosztás

A hörcsögök kedvelt háziállatok, főleg a fiatalok körében, de sok felnőtt is odavan értük. Miért nem tudnak hányni? 25 fok felett durva hőgutát kapnak, egyszóval következzen róluk 10 érdekesség, amikről talán még Te sem hallottál korábban!

A hazánkban kapható hörcsögfajok csak egyedül tarthatóak. Több együtt tartása esetén bármikor vita alakulhat ki, ami akár odáig is fajulhat, hogy az egyik állat belehalhat a másik által okozott sérülésekbe! Nappal alszanak, éjszaka aktívak. A hörcsögök éjszakai állatok, többnyire este 7-8 óra után kelnek fel. Napközben csak ritkán mutatkoznak rövid időre.

25 fok felett hőgutát kaphatnak, mivel éjszaka mozognak, nappal nincsenek kitéve a magas hőmérsékletnek. Nem tudnak izzadni. A vadonban egyetlen éjszaka alatt több km2-es területet barangolnak be, így ingergazdagon berendezett, nagy ketrecre vagy terráriumra van szükségük. Nem ritka, hogy egyetlen éjszaka alatt akár 15 km-t is lefutnak. Sőt, a roborovszki törpehörcsögök, akik a világ legfürgébb hörcsögei, akár 20 km-t is megtehetnek egyetlen éjszaka alatt.!

Nem jó nekik a rácsos kerék! A rácsokon való lépkedés nagy fájdalmat okoz, akár talpfekély is kialakulhat tőle. Törpehörcsögnek legalább 20, aranyhörcsögnek legalább 28 cm átmérőjű kerék kell, ami zárt futófelületű. Csincsillahomokban fürdenek. A hörcsögöknek a csincsillahomok egy természetes közeg. Nagyon szeretnek benne ásni és hemperegni, ezzel tisztítják a bundájukat. Érdemes a csincsillahomokot egy nagyobb edénybe szórni, és úgy betenni a hörcsöglakba. Érdekesség, hogy nem tudnak hányni! Fizikailag képtelenek rá, ilyen az anatómiájuk.

Fontos, hogy a hörcsögnek mindig rendelkezésre álljon friss ivóvíz önitatóban vagy tálban, emellett szükségük van szárított rovarokra, hiszen 3 fő táplálékuk van: A magok, zöldségek és fehérje. Míg magkeveréket és zöldséget naponta kell adni nekik, szárított rovarokat elég 2-3 naponta, ebből fedezni tudják fehérje szükségletüket.

A cikk a Hörcsögmentés (Együtt a Kisállatokért Alapítvány) segítségével készült.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta