Tudtad, hogy ímélezhetsz és küldhetsz fájlokat is?

Rovat

Megosztás

Tudtad, hogy ímélezhetsz és küldhetsz fájlokat is? Az új, 12. helyesírási szabályzatot is figyelembe véve igyekeztünk összeszedni nektek a gyorsan változó digitális világ fogalmainak szabályosan írt alakjait.

A helyesírási szabályzat előző, 11. kiadása 1984-ben jelent meg. Az azóta eltelt 31 évben alapvetően megváltozott a világ, ráadásul 10 éve az életterünk része lett a digitális világ. A helyesírási szabályzat egyes módosításai követték ezt a változást, ám ezzel együtt folyamatosan kerülnek be idegen szavak, kifejezések a mindennapi szóhasználatba. Ezeket a helyesírási szabályokkal foglalkozó nyelvészek a kiejtés elve szerinti írásmódot is engedélyezve építik be a magyar helyesírás rendszerébe, így fordulhatott az elő, hogy most már írhatjuk az e-mailt ímélnek is.

iPhone vagy IPhone?

A szabályzat nem segít mindekt abban, hogy eldöntsük, az eBay vagy az Ebay, illetve az IPhone, vagy az iPhone alak a helyes. Mivel tulajdonnevekről beszélünk, elvileg nagybetűvel kellene írnunk a szavakat, de a gyártó, illetve a tulajdonos máshogyan határozta meg a név helyesírását. Ezt a dilemmát nem oldja fel a szótár – írtuk korábbi cikkünkben az Index nyomán.

Lássuk néhány fogalom helyesírását a digitális világból!

e-mail v. ímél (Mind az -email, mind az ímél szóalak helyes.), e-mailje; e-mail-cím, e-mail-fiók, e-mail-kapcsolat

internet ; internetcím, internetkapcsolat

fájl, fájlja, fájlt, fájllal; fájlátvitel, fájlkonverzió, fájlnév

Facebook, facebookozik (A -z igeképző miatt kis kezdőbetűs a szó: facebookozik. Az igéket kis kezdőbetűvel írjuk.)

Messenger, messengerezik ( A fenti szabály miatt.)

lájkol, lájkolja

blog, blogja; blogírás, blogszerkesztés

pendrive, pendrive-om, pendrive-omat ( 217/a szabály alapján: Amennyiben egy idegen szó végén hangérték nélküli, azaz nem ejtett betű áll, kötőjellel toldalékoljuk.)

Google, google-ozni

SMS v. sms (= short message service);(Mind az SMS, mind az sms szóalak helyes.), SMS-e vagy sms-e, SMS-t vagy sms-t, SMS-sel vagy sms-sel; SMS-küldés vagy sms-küldés

+1

X generáció, Y generáció, Z generáció

 

A Google keresőprogram használatával sok pontatlan szóalakot találhatsz. Ha bizonytalan vagy egy-egy szó helyesírásában, itt keress rá! helyesírás.mta.hu

ímél és fájl
Te utánanézel, hogyan kell írni a bizonytalan helyesírású szavakat?

Kép forrása: Huffingtonpost.com

 

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,839RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta