Tudtad, hogy Te is egy állatot viselsz?

Rovat

Megosztás

Miért ölnek meg 1 milliárd nyulat évente szerte a világon? Azért, hogy viseljék őket… vagyis a bundájukat. Kiegészítőként táskákon, kesztyűkön, cipőkön és mindenféle ruhadarabon. Persze, mindenki tudja, hogy ez egy létező dolog, hogy vannak élő állatból készült áruk, de azért gondoljunk bele egy kicsit…

Az úgynevezett szőrmefarmokon világszerte mintegy 50 millió állatot ölnek meg évente a bundájáért. Ezen kívül összesen 1 milliárd nyúl hal meg emberek által azért, hogy később – durván fogalmazva – lenyúzott bőrüket viseljék. Franciaországban 70 millió nyúl élete ér véget szintén e célból minden évben.

Forrás: http://www.lcanimal.org/index.php/campaigns/fur/fur-trade-facts

Ezen tények tudatában a világ számos helyein kialakult egy „ellentábor”, akik védeni szeretnék ezeket az állatokat. November 28-án második alkalommal rendezték meg a Szőrme Mentes Péntek (angolul Worldwide Fur Free Friday) nevű eseményt. Ez a szőrmeipar elleni demostráció. Az angol nevében a worldwide szó nem véletlenül van ott; a Világ számos pontján és városában tűnt fel valamilyen formában ez az esemény. Például: Chicago, Boston, Las Vegas, Beverly Hills, Dublin, London, Koppenhága, Athén, Brno, Vilnius, Kijev, Tel-Aviv, Jeruzsálem, Johannesburg, Szöul és Budapest.

fur industry 3

Levettem a kapucnimat

Gyanútlanul sétáltam a városban, amikor megláttam a Kígyó utca – Váci utca sarkán egy kisebb embertömeget. Természetesen odamentem kíváncsiskodni. Ez volt a Nemzetközi Szőrme Ellenes Péntek – demonstráció az állatok védelme mellett.

Itt találkoztam Bittner Bettinával / ZöldEllával, aki az esemény aktív résztvevője volt. ZöldElla facebook oldalát ide kattintva érhetitek el. ZöldElláról azt lehet tudni, hogy egy blogot vezet a vegán életmóddal és az állatvédelemmel kapcsolatosan. Ebben a két témában abszolút ezzel azonosulva és példamutatóan éli mindennapjait.  (Megkérdeztem tőle, hogy készíthetnék-e vele interjút? Erre azt felelte: Igen, csak majd vedd le a kabátodról a szőrmét. Le is vettem.

Az interjú kérdései, ZöldElla válaszai:

 Mit jelent számodra a szőrme ellenes demonstráció? Mi az üzenete ennek a kampánynak?

A figyelemfelhívást és az informálást jelenti. Annyira elkényelmesedtek az emberek, hogy azt hiszik minden egy fán terem és csak le kell szedni. Nem látják a dolgok mögötti tartalmat. Nem látják, hogy egy szőrmés kapucnis kabát vagy egy bőr ugg (ami több kisbárány életébe került) mögött hány meggyilkolt élőlény van. Természetesnek veszik az emberek, hogy más fajok egyedeit tárgyakká degradálják és használják. Elfelejtettük, hogy érző, személyiséggel és saját szokásokkal rendelkező élőlényekről van szó, akiknek családja, barátai és szociális kapcsolataik vannak. A szőrme kampány csak egy a rengeteg kínzásmód közül, amit az emberek az állatokkal és a természettel tesznek, ugyanis a szőrmegyártás során kemény vegyszerek kerülnek ki a természetbe és a holttesteket sem a megfelelőképpen semmisítik meg. A demonstráció üzenete pedig az, hogy nincs jogunk más élőlények élete felett rendelkezni, megölni őket és felhasználni a testüket a saját hiúságunkért.

Szerinted mit lehetne tenni mészárlás megfékezése érdekében?

Mindenképpen a vásárlóerőt, a keresletet generáló fogyasztókat kell informálni. Örök szabály, hogy amíg van kereslet, addig mindig lesz kínálat is. Így elsődleges feladat felhívni az emberek figyelmét arra, hogy honnan és milyen áron kerül hozzájuk a szőrme. Amit mi egyszerű civilek tehetünk, az a tájékoztató cikkek megosztása a közösségi oldalakon, illetve ismerőseink tájékoztatása és a szőrmés termékek, jobb esetben cégek bojkottálása.

A blogomon megtalálható két cikk a szőrmeiparról. Ezt leszámítva csak a Noé Állatotthon oldalán található valahol elrejtve információ a témában

http://zoldella.blog.hu/2013/12/02/tudod_hogy_ki_volt_a_kapucnidon_a_szorme_1_resz

http://zoldella.blog.hu/2013/12/02/tudod_hogy_ki_volt_a_kapucnidon_a_szorme_2_resz

Mi tapasztaltál a helyszínen?

A luxusüzlet tulajdonosát leszámítva, aki többször is megzavarta a rendezvényt és inzultálta a demonstráció résztvevőit, pozitív benyomásom volt. A járókelők megálltak és hallgatták a beszédeket, illetve megnézték a performanszt. Sok tájékoztató szórólapot tudtunk kiosztogatni, illetve többen becsatlakoztak a demonstrációba is. Volt, aki transzparenst vett át és tartott, volt aki a szőrmekabátjáról szedte le a szőrmecsíkot, volt aki a bunda szétvágásába csatlakozott be és volt, aki mécsest gyújtott. Meg tudtuk érinteni az embereket és ezáltal az üzenetünk is átment.

Mikor kerültél kapcsolatba az állatvédelemmel, része a mindennapjaidnak?

Konkrétan középiskola után kerültem kapcsolatba az állatvédelemmel, azon belül is a gazdasági állatokkal foglalkozó ágba kerültem bele. Évekig aktív önkéntese voltam a sajnos már megszűnt Fauna Egyesületnek, ahol rendezvényeken segítettem standolni, embereket informálni, aláírásokat gyűjteni és ha volt demonstráció, akkor azon vettem részt. A Fauna által jutottam ki például a 2008-as brüsszeli fókamészárlás elleni nemzetközi demonstrációra, ami bizton állíthatom, hogy életem legmeghatóbb demonstrációja volt. Rengeteg nemzet aktivistája volt együtt és egymás mellett némán, a könnyeivel küszködve hallgatta végig a beszédeket. Egyetemi éveim alatt pedig aktívan jártam ki a Szentendrei Árvácska Állatmenhelyre (http://www.arvacska.hu/) kutyákat sétáltatni. Picit több, mint egy éve pedig elindítottam a vegan életmóddal és állatvédelemmel kapcsolatos blogomat (www.zoldella.blog.hu) és két youtube csatornámat (blog csatorna:
https://www.youtube.com/channel/UCMYR415L6sSuhwQKLFh7idg és vlog csatorna: https://www.youtube.com/channel/UCF1xYGNlytsCLW4Z6toyEYw), mert etikai vegánként feladatomnak érzem, hogy hangjuk legyek a kihasznált, vegetáltatott és kínzott élőlényeknek.

Mi a saját mottód?

Két mottóm van. Az egyik, hogy minden élet értékes. A másik pedig, hogy eszköze vagyok a célnak. Mindkét mottó a sajátom, én találtam ki.

Mi az üzeneted a szőrme szerelmeseinek?

Vegyék le a szőrmét és temessék el, mert nincs joguk más élőlények bőrét, szőrét hordani! A szőrmeviselés a kegyetlenség és a hiúság tükre, nem a szépségé. Manapság már nagyon szép és minőségi textilekből készült kabátokat lehet kapni, amikben nem fázik az ember és divatosak is. Ha pedig valaki továbbra is  ragaszkodik a szőrméhez, akkor csak azt a radikális választ tudom neki üzenni, hogy adja oda csak az egyik karját, hogy érzéstelenítés nélkül valaki lenyúzza róla a bőrt. Had érezze, hogy mit éltek át azok a szerencsétlen áldozatok, akiknek a tetemdarabját viseli és akiket élve nyúztak meg (gyakori jelenség). Akkor talán majd másképp gondolja más élőlények szőrméjének a hordását.

 ZöldElla válaszai lényegre törőek és konkrétak. Hogy eleget foglalkoznak ezzel a témakörrel az emberek, azt döntsétek el ti. Objektív szemmel nézve  elmondhatjuk, hogy ez az esemény értékes, és jó figyelemfelkeltő eszköz volt az „átlag” ember számára. Mindenesetre abba érdemes belegondolni, hogyan kerül az adott ruhadarabra, kiegészítőre, vagy csak egy ékszerre az a pihe puha szőrmécske..

Az alábbi videó nyugalom megzavarására alkalmas képi és hanghatásokat tartalmazhat.

http://www.youtube.com/watch?v=ABCDEFGH

 

Fotó: msnbcmedia.msn.com, photoblog.nbcnews.com, photoblog.nbcnews.com/, facebook

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta