Kérem a pénzem!

Rovat

Megosztás

A zsebpénz rendkívül motiváló tud lenni.  Jutalom, ha munkáért kapod, az ötös biziért, vagy évente egyszer, mert megszülettél, de nagyi is érdemel egy puszit érte karácsonykor. Persze nem mindenkit tud ugyanolyan mértékben támogatni a családja, és ez más országban is hasonlóképp működik. De vajon mennyi pénzzel gazdálkodnak más európai tinédzserek?

Ausztria
Szomszédos országunk tinédzserei havonta átlagosan nagyjából 150 eurót költhetnek el, ami jelenleg 44-45 ezer magyar forintnak felel meg. A „havi kiadások” lista élén ruhák, divatcikkek szerepelnek, de tetoválásra, testékszerre jóval többet költenek, mint pl. bulizásra.

Anglia
Az angol gyerekek havonta kb. 16 ezer forintnak megfelelő fontot költenek el zsebpénz gyanánt, legtöbbször édességre, csokira, sült krumplira, bár fontos megemlíteni, hogy a nagyobb kiadásokat ( ruha, telefon, iskola stb.) a szülők fizetik.

Németország
A német diákok nagy része dolgozik iskola mellett, de a szüleiktől is kapnak egy kis pénzt, szülinapokon, ünnepeken pedig az átlagoshoz képest többen és nagyobb összegeknek örülhetnek, így, amit havonta zsebpénzként elköltenek, az nagyjából 30-35 euró ( kb. 10 ezer Ft) között mozog. Ők a legtöbbet ruhákra, bulizásra, telefonra áldoznak, de a gyorséttermek bevételeit is nagymértékben növelik.

Franciaország
A közhiedelemmel ellentétben a francia csemeték nem gazdálkodnak túl nagy pénzösszeggel, havonta átlagosan 17-18 eurós zsebpénzt kapnak, ami valljuk be, nem túl sok dologra elég.
Portugália
A portugál gyerekek átlagosan majdnem 60 eurót tarthatnak a zsebükben havonta, ami forintban számolva 17-18 ezernek felel meg.

Svédország
A svédek nagyjából 63 euróval ( kb. 19 ezer Ft) töltik meg egy hónapban gyermekük üres pénztárcáját.

Dánia
A dán diákoknak több mint a fele dolgozik iskola után, de a szüleik havonta átlagosan 40 euróval( kb. 12 ezer Ft) egészítik ki a csemetéik költőpénzét.

Ahogy hazánkban is, Európa többi országában is szinte mindig készpénzben jutnak hozzá a nebulók az összegekhez, hiszen bankszámlára nagykorúvá válása előtt nem igazán van szüksége egy diáknak. Mivel minden tinédzser vágyik valamire, így sokan tesznek félre havonta, de mindenki szeret édességre és gyorskajára költeni, miközben a városban cirkál a barátokkal. Az átlagot nézve Ausztriában gazdálkodik a legtöbb pénzzel egy diák, de a skandináv gyermekek szülei sem hagyják üresen a zsebeket. Magyarországon ezzel szemben nagyobb összegekre leggyakrabban diákmunkával vagy ünnepekkor tehet szert egy tanuló.

Forrás: origo.hu
Fotó: wiki

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta