Udvarlás régen és most – mi változott?

Rovat

Megosztás

Minden változik, ahogy az udvarlás is. A szüleink például egész máshogy hódították meg egymást, mint mi a mostani párunkkal. Dédmamáink el sem tudják képzelni, hogy egy nő is kezdeményezhet, ma meg már nem egy olyan pár van, akik így jöttek össze. Na, és még miben változott?

Ezt a cikket az egyik 50 év feletti nő ismerősöm ihlette. Egyik nap azt mondta, ne aggódjak azon, hogy nincs barátom, majd valaki úgyis odajön hozzám a munkahelyemen és elkéri a telefonszámomat. Alig bírtam megszólalni: ilyen tényleg van? Amikor épp szolgálom ki az embereket, majd biztos lesz egy fiú, aki szépnek talál és feltartja a sort azzal, hogy nem is a nevemet, hanem a számomat kéri el, utána még aznap felhív és boldog házasság lesz a dologból. Lehet, hogy régen előfordulhatott ilyen, de manapság nagyon ritka lehet.

Régen csak akkor kerülhettél közel valakihez, ha leszólítottad. Ma már elég kideríteni valahogy a nevét (nem nehéz) és bejelölni Facebook-on. Visszatérve az előbbi példára, ha még meg is tetszem valakinek, biztos, hogy nem a számomat kéri el. 20 éve még így volt, mert akkor nem volt más lehetőség, azelőtt pedig csak élőben lehetett beszélgetni (vagy levélben, de az elég sokáig tartott, mire megkapta a másik).

Sok nő panaszkodik, hogy az udvarlás kihalt és nincs egy bátor férfi sem, aki kezdeményezni merne náluk. Pedig van, csak már ritkább, ugyanis a fiúk elkezdtek félni. Sok visszautasítást kaptak és már nem is mernek tovább pedálozni. Ezért kell nekik a bátorítás a lány részéről. Ma már ez sem gáz, egy lány is kezdeményezhet. Ott mondjuk még nem tartunk, hogy a nők adnak virágot vagy ők veszik a gyűrűt, de nincs semmi kivetni való abban, ha elhívnak egy fiút randizni vagy megcsókolják.

Az internet vette át az irányítást és emiatt az emberek türelmetlenek, mindent azonnal akarnak. Megismernek valakit Tinderről és már a második kérdésük az, hogy mikor találkoznak, régen pedig akár 1-2 hónap is eltelt, amíg szóba került a randi. Szerintem ez a változás nem a legjobb. Az egy dolog, hogy élőben jobb ismerkedni, de ha egy ember nem képes pár napot se várni, akkor egyszerűen csak türelmetlen és ez nem egy jó tulajdonság. Sajnos sok olyan fiúval beszélgettem már, akiknek az is probléma volt, ha 2 óráig nem írtam vissza, pedig amikor még csak email volt, néha egy egész napot is kellett várni, mert az ember nem ült egész nap a gép előtt.

A régi szép idők minden elemét nem hozhatod vissza, de nem is kötelességed elfogadni. Ha neked nem tetszik ez a felgyorsult világ, akkor ne ismerkedj online. Ha tetszik, csak az nem, hogy egyből akarnak, akkor keress olyat, aki hajlandó picit jobban megismerni, mielőtt egyből a dolgok közepébe vágna. Attól se félj, hogy bátorítani kell a másikat: ha látja, hogy kedveled, biztos, hogy bekapcsolódik.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta