Hallgasd meg a világ legextrémebb zeneszóját!

Rovat

Megosztás

A természet hangjai egy kattintásnyira tőled

Korábban már írtam arról, milyen hasznos dolog klasszikus zene mellett tanulni. A Nature Soundmap honlap szintén  hangérzékeléssel segít a tananyag memorizálásában, ám egészen másfajta hangok ezek. Semmi dobpergés, sem zongoraszó – csak a természet lágy zajai.

Mikrofonba zárt csoda

Keveseknek adatik meg, hogy bejárják az egész Földet – rengetegen csak képekről csodálhatják a tengert, a kínai nagy falat vagy épp  a Niagara-vízesést. És még ennél is kevesebben jutnak el a szavannák világába vagy nyerhetnek bepillantást a dzsungel rejtelmeibe. Azonban a technika, név szerint a Nature Soundmap az otthonunkba hozza a legtávolabbi vidékek élőlényeit, természeti csodáit. Az oldal ötlete az auszráliai Marc Anderson fotós  fejéből pattant ki, aki 92 munkatársával (biológusokkal, hangmérnökökkel, zeneszerzőkkel, természetvédőkkel…) összefogva összegyűjtötte a világ különleges hangjait. Két mikrofonnal vették fel a semmihez sem fogható hangokat, s az elkészült sztereó felvétel kiválóan visszaadja azokat. Az élményt fejhallgatóval fokozhatjuk.

nat map

A Nature Soundmap térképén az összes kontinens megtalálható, igaz, nem minden országhoz társít hangokat, így Magyarországhoz sem. Jelenleg  400 hangfevétel hozzáférhető, melyeket 81 országban rögzítettek.

mlsy_06063

CPe84UwUYAAuN9Y
Fent és lent: Marc és kollégái munka közben

 

Összehangolt koncert

A gangfelvételek teljesebb képet adnak az élővilágról. Nem csupán egyetlen élőlény hangját ragadták ki – az állatok, növények  zenekarában nincs frontember. A tanzániai oroszlánok ordítása mellett ugyanúgy hallani a közelben vadászó denevér szárnycsapkodását. A lengyelországi kétéltűek kórusa szintén azért különleges, mert több faj ismerhető fel benne. A nőstény békák, varangyok a hím egyedeket csalogatják, míg a háttérben madarak énekelnek. A két minnesotai mosómedvebébi is nagy egyetértésben társalog egymással.

raccoon-1056831_960_720

Nem csak szórakozás

Tagjaidat ellazítva, szemedet behunyva adhatod át magadat igazán e varázslatos hangoknak: az ötéves kazahsztáni házi rozsdásfarkú csicsergésével a tavaszt idézi, míg a thaiföldi partot csapkodó hullámok morajlása a tengerparti nyaralásokat juttathatja eszedbe. Mielőtt meghallgatnád a pár perces felvételeket, olvasd el a hozzájuk tartozó rövid leírásokat. Meglásd, ezt követően sokkal jobban fog fogni az agyad földrajzórán, és a vaktérképes feladatoknál is szépen teljesítesz majd. A mosómedvékről található huszonkét fotót se hagyd ki – roppant szívmelengető látványt nyújtanak!

tonsai-beach-thailand

Ilyet sehol máshol nem hallhatsz

Olyan különleges hangokat hallgathatsz meg, mint madarak énekének visszhangja egy törökországi szurdoknál, svájci jégdarabok roppanása, a Georgia-i krokodilok kommunikációja vagy – kapaszkodj meg – a Tonga-szigeteknél úszó hosszúszárnyű bálna éneke.

Érdekes, hogy némelyik hang egészen másra hasonlított.  Az ausztriai kenguru ugrásának hangja igen megtévesztő volt számomra. Ha nem tudom, milyen állattól ered, azt hiszem, egy kutya szalad. A Nílusban úszó afrikai barna varangyok ritmikus dala olyan volt,  akár a radar, az arizonai farkasok üvöltésétől pedig a hideg rázott – mintha egy kísértet szájából eredt volna  a hátborzongató hang.

crocodile_water_face_eyes_angry_predatory_26872_1920x1080

Kangaroo_1786273b

Mesél az erdő

Sokkoló, de ez a kezdeményezés egy letűnt kor lenyomata – kihalófélben lévő állatok, a pusztuló természet utolsó segélykiáltása. Rajtunk múlik, emlék marad-e. A kambodzsai fehérarcú gibbonpár fütyülése az állatok szomorú történetére hívja fel a figyelmet: az élőhelyüket adó erdőt ugyanis kiirtották az illegális fakitermelés miatt. A hollandia szarvas bőgése közben az életéért küzdve menekül, miközben vadászok üldözik. A namíbiai fókakolóniáról is ez volt az utolsó felvétel – rövid idő leforgása alatt 90 000 fókakölyköt öltek meg bundájuk miatt.

csontvazpart-10

 A 400 felvételt az oldalon ingyen hallgathatod – de ha támogatnád a készítőket, saját honlapjukról pénzért is letöltheted azokat.

Szöveg: Fekete Fanni

Fotók: pixabay, samuidave, wallpaperscraft, Érdekes világ

ROAR
Te beállítanád csengőhangodnak egy állat üvöltését?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta