Új suliba kell mennem, most mi lesz velem?

Rovat

Megosztás

Tippek a túlélésre

Idegen város, idegen iskola, idegen emberek – hiába ragaszkodsz régi életetedhez, költöznötök kell. És bekövetkezik, amitől titkon mindig is rettegtél: az összeszokott társaság hiénaként veti magát rád, megriadt új diákra.

Sosem volt még ilyen éles a csöngőszó. Az udvaron barátok sétálnak egymásba karolva, míg te a hátuk mögött kullogsz – ez az állapot tarthatatlan. Amint lehetőséged adódik, menj oda hozzájuk s ismerkedj össze velük. Olyanról még nem hallott senki, hogy a vérszomjas osztálytársak felfalták volna az eléjük dobott friss húst. Ha félénk is vagy, s nehezen kezdeményezel, a huszonöt-harminc fős osztályban biztos találsz olyat, aki hozzád hasonló karakter. Új osztályfőnöködet kikérdezheted, melyik diák milyen, így célirányosan a vicces lányhoz vagy a vagány fiúhoz mész majd oda, attól függően, kinek a társaságára vágysz.

Amerikából jöttem…

Amikor új osztálytárs érkezik, ki kell állnia a tábla elé, s jellemezni magát pár szóval. Akármi is jut először eszedbe, az ne hazugság legyen. Hiába szeretnél bevágódni azzal a többieknél, hogy balhés múltad miatt az előző iskolából kicsaptak – ez az alapkő lesz a hazugságvárhoz, amit felépítesz, s amivel magadat is becsapod. Nyerd meg magadnak a többieket valós személyiségeddel, a köntörfalazást pedig hagyd meg a színészeknek.

brbi su

Kísér a múlt

A diákok általában hamar befogadják az újoncokat, ritka esetek alkalmával viszont kipécézik azt. Ez általában azért fordul elő, mert az új diák nem akar beilleszkedni. Különcködik, lázad. (Az én gimnáziumi osztályomba is érkezett egy idegen fiú, akit kinéztek a többiek, s élcük tárgya lett. Az ok pedig pont az volt, amivel el akarta nyerni szívünket: túl balhés volt társaságunkba.) Legyél kedves, ossz meg magadról apró információkat, nevettesd meg őket – ha így is elmarad a siker, az már nem a te hibád. Vannak neked réginek hitt barátaid is a régi életedből, akikkel az iskolaváltás, költözés ellenére sem kell megszakítanod a kapcsolatot. Ők örök életedre melletted maradnak, míg a huszonöt-harminc  fős falka pár év után szétszéled, futni hagyva zsákmányukat.

Új élethez új iskola dukál
Te szívesen mennél új suliba?

Szöveg: fekete Fanni

Fotók: Weheartit, Középsuli.hu

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

76,875RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta