Vállalkozást vezetni diákként sem almás pite!

Rovat

Megosztás

Tudod milyen a vállalkozói élet? Esetleg belekóstolnál? A Junior Achievement Diákvállalkozások Versenyének indulói már tudják, mi fán terem elvezetni egy vállalkozást, annak minden nehézségével és könnyedségével együtt. Cikksorozatunk második részében az Alternatív Közgazdasági Gimnázium és a Veszprémi Bárczi Gusztáv Speciális Szakiskola tanulóinak vállalkozásait ismerhetitek meg közelebbről.

Junior Achievement programjában a diákok nemcsak tanulnak a vállalkozásokról, de élesben is kipróbálhatják azt, hiszen szeptembertől májusig saját üzletüket kell irányítaniuk. Feladataikat az év során egy a program által kiképzett mentor segíti, de a diákok javarészt egyedül üzemeltetik vállalkozásaikat. Közeleg a májusi forduló is, ahol a diákoknak már komoly üzleti tervekkel kell előállniuk, ráadásul angol nyelven, hiszen a tét nem más, mint a berlini nagy verseny!

Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium nem szenved hiányt tehetséges diákokból. A versenyen részt vett két diákvállalkozás közül most a Naff & Paff párnagyártók csapatáról olvashattok. (Korábbi cikkünkben pedig a C.O.O.L. Zrt-t mutattuk be.)

ez2

Diákvállalkozások Versenyén a “legjobb eladó” címet elnyerő Naff & Paff különleges párnák gyártója, melyek között találhatunk gyerekeknek szánt, éjjeli fényként is funkcionáló világító párnát, utazópárnát, vagy egyszerűen csak a dizájnt szolgáló fejtámaszt. 

Hogyan született meg a párnavállalkozás ötlete?

„Mindenképpen valami olyat szerettünk volna létrehozni, ami kapcsolódik a gyerekekhez. Mivel sok kisgyereknek okoz gondot a sötétben alvás, ezért gondoltuk, valamilyen éjjeli fény trükkös megoldása sokat segíthet nekik. Innen ered a világítós párna ötlete, a kollekció többi része pedig már jött magától.”

ez1

Miket tanultatok a program során?

„Hamar rá kellett jönnünk, hogy a vállalkozás nem almás pite. Mindent kitalálni, összeállítani, legyártani és a pénzügyi terveket elkészíteni nem könnyű munka. Nehéz összehangolni az egész folyamatot, de a nehézségeknek hála nagyon sokat fejlődtünk ez alatt az idő alatt szakmailag és emberileg is. Sokkal jobban megértjük már az emberek reakcióit és kívánságait, legyen az vevő vagy éppen cégen belüli munkatárs. Ezek mellett fontosnak tartjuk a folyamatos megújulást, így mindig a szezonnak megfelelő árukészlettel várjuk a vásárlókat.”

Felnőttként is vállalkoznátok saját üzlet vezetésére?

 „Tulajdonképpen ezért is kezdtük el ezt a diákvállalkozást. Közülünk szinte mindenki közgazdaságtant szeretne tanulni a későbbiekben is, és úgy gondoltuk, remek tapasztalatszerzési lehetőség lenne még most, tét nélkül kipróbálni az egészet. Szerintem mindannyian elmondhatjuk, hogy sokat kaptunk a programtól, és abszolút el tudjuk képzelni a jövőnket vállalkozóként is.”

A Veszprémi Bárczi Gusztáv Speciális Szakiskola növendékei vállalkozásának alapja az újrahasznosítás, így a márciusi vásáron bakelitlemezekből készült tálakkal várták vevőiket.

ez3

„A V-teq Kft. több osztály ügyes kezű diákjaiból áll össze. A nálunk megtalálható termékek mindegyike újrahasznosított alapanyagból származik. Iskolánkban külön gyűjtjük a műanyag palackokat, a papírt és az elektronikai hulladékot is, így vállalkozásunk alapja adott volt.”

ez4

Mit tanultatok a program során?

 „Ez az első évünk a programban. Vásározni már voltunk decemberben is, így ide már kicsit felkészültebben érkeztünk. A legnagyobb tanulság a kínálat szűkítésének szükségessége volt, mert az adventi vásáron a sokféle termék miatt nem volt meg a kellő összhatása a vállalkozásunknak, és a vásárlóknak sem ment könnyen a döntés.”

 

Ha te is kipróbálnád, hányadán is állsz a pénzügyi tervekkel próbáld ki magad pályázatunkon! Ha ügyes vagy, még egy Balaton-parti nyaralást is nyerhetsz osztályodnak! 😉

osztalykirandulas-copy

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta