Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Változások az érettségiben!

Változások az érettségiben!

Nagy változások várhatók a 2017-es érettségiben, ezért, ha neked éppen aktuális, akkor mindenképp olvasd végig, hogy milyen változás lesz a töri érettségiben!

1. Tematika változás

A témák szűkülnek, pár résztéma ki is maradhat, mint például a politika és eseménytörténelmi egységek.

2. Változik a pontozás

Eddg az írásbelin és a szóbelin megszerezhető pontok aránya 90-60 volt, az új rendszerben már 100-50 lesz. Az írásbeli pontszámai pedig a teszt és az esszé között 50-50 arányban oszlik meg.

3. Új feladat

“Mind közép-, mind pedig emelt szinten új feladattípusként jelenik meg az ún. komplex tesztfeladat. Ez a feladat alkalmas lehet arra, hogy a vizsgázó egy vagy több forrás segítségével összetettebb, több kompetencia alkalmazását igénylő forráselemzést végezzen el egy adott témakörön belül. A komplex tesztfeladat a 12 tesztkérdés egyikét képezi. A feladat helyes megoldásával a legmagasabb pontszám szerezhető meg a tesztfeladatok között”- írja az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.

4. Kevesebb esszékérdés lesz

Eddig 8 lehetőségből hármat kellett választania a vizsgázóknak, de ezentúl négyből kell kettőt a középszintű érettségin, az emeltszintűn pedig tízből négy helyett hatból hármat választhatnak majd a tanulók.

 5. Változik az időkeret

Az esszékérdések változása miatt az emelt szintű érettségin a régebbi 90-150 perc felosztás helyett 100 perc lesz a tesztre és 140 perc az esszékre.

6. Emelt szinten új esszétípus

Az OFI oldalán olvashatók alapján emelt szinten egy komplex esszétípus jelenik majd meg, például, több korszakon átívelő történelmi problémák elemzése, vagy azonos korszakban párhuzamosan zajló magyar és egyetemes történelmi események összehasonlítására, vagy két különböző korszak eseményeinek összevetésére.

7. Nem mindegy, milyen atlaszt használsz

Az állami tankönyvfejlesztésért és kiadásért felelős szerv által kiadott, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó történelmi atlaszt és a 2015/2016. tanévben tankönyvjegyzékre került középiskolai történelem atlaszokat lehet használni majd.

Fotó: érettségi24.hu

Fotó: érettségi24.hu

 

Változások az érettségiben
Te örülsz a változásoknak?

Borítókép: hjb.hu

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share