Ezt nézed:  / 18+ / Halloween: az év legrettenetesebb éjszakája

Halloween: az év legrettenetesebb éjszakája

Az élők és a holtak világa újra találkozik, összeölelkezik ezen az éjjelen – a Mindenszentek előtti éjszakán. Szó szerint ezt jelenti a Halloween kifejezés  – de nevezik más szóval a boszorkányok éjszakájának is.

Ma ez annyit jelent a gyakorlatban, hogy a gyerekek beöltöznek maskarába és édességet kunyerálnak, egyes idősebbek hajmeresztő történeteket mesélnek – a közeli moziban pedig bömböl a ,,made in Hollywood” horror. Ez  az angolszász hagyomány.

De Latin-Amerika más: ott sosem volt szükség semmiféle különleges alkalomra ahhoz, hogy  hajmeresztő dolgokról beszéljünk.

Túlvilági jelenések, elrettentő rémképek, mutáns  óriások és más természetfeletti rémes dolgok forognak közszájon – vagyis a szájhagyományok útján máig gyűrűznek az elődök rémségei, ez a világnak az a része, ahol szeretik a mesét, szeretik mesélni is, hallgatni is.

Íme néhány a ,,híres hírhedtségek” közül:

Miguel Ángel Asturias guatemalai író a Guatemalai legendák című könyvében sorra vesz többet is ezek közül a történetek közül. Ilyen például El Sombrerón ,,egy koccintásoktól és jókívánságoktól terhelt ünnepen egyszercsak elgurult egy kalap – gurult és pördült és amikor egy gyerek utána futott, a kalap megállt, felemelkedett és az apróság fejére ült: ez a démon kalapja volt, eltakarta a gyereket, szinte ránőtt a fejére. Ettől kezdve ebben a kalapban volt kénytelen járni-kelni…. Mint Astúrias meséli és ez a történet szinte minden itt élő faj – a színes bőrű, az indián, a fehér bőrű –  legendavilágában megtalálható. Guatemlában ez egy szellem, amely valamikor valós alak volt, de a sorsa rosszra fordult. Beleszeretett egy lányba, akit elzártak előle és azóta kísért a világban, hogy megtalálja az utat szerelméhez: hatalmas kalapjában szerenádokat ad.

Ugyanez a figura létezik Kolumbiában is, de ott egy termetes úr, aki egy öszvéren közlekedik. Az öszvért két rettenetes fekete kutya kíséri – a legenda szerint El Sombrerón célja, hogy halálra ijessze a szoknyavadászokat.

Hasonló történet  El Trauco története, aki Chilében ijesztgeti a lányokat. A csúnya kis torz figura a nyomába ered a fiatal, szép szűz lányoknak és jaj nekik, ha a keze közé kerülnek. Aki viszont az útjába kerül és ellenáll neki, az vagy azonnal, vagy egy éven belül meghal.

54651b19901725.562e22a7d0d93

A leghíresebb a legendák közül a La Llorona. A legenda legélőbb változata Mexikóból ismert, ahol egy egy gyönyörű mesztic lány halálosan beleszeretett egy spanyol kapitányba – még a hódítás korában. De a kapitány elhagyta mndkét fiával együtt egy fiatal spanyol szépségért. Az elhagyott asszony bosszút esküdött és azzal a tőrrel, amelyet a kapitány ajándékozott neki, megölte a két gyereket – majd az életével fizetett a tettéért.

la-llorona

Hasonló a története a La Maliche-nek, aki egy rabszolganő volt, akit Hernan Cortésnek ajándékoztak és annyira hűséges volt gazdájához, hogy segítette a hódításaiban. Bárhogy is alakulnak ezek a történetek, mindegyikben ott az elrettentés és a halál.

A venezuelai változata, a La Sayona pedig rájött, hogy a férje hűtlen hozzá: a bosszú hevében felgyújtotta azt a házat, amelyben a hűtlenek csecsemőjükkel tartózkodtak. Tette után elrohant az anyja házába és egy machetével végzett vele. Miután még számos véres tettet követett el, arra ítéltetett, hogy az örökkévalóságig kísértsen és keresse a lehetőséget, hogy bosszút álljon a férfiakon.

Zombie

 

A túlvilági, hatalmas méretű óriás monstrum állatok leghíresebbje El Chupacabras, aki Puerto Ricóban a legnépszerűbb és ahol hivatalos nyomozást is kezdtek a kézre kerítésére. A El Chupacabras, egy hatalmas állat, amely a legkülönbözőbb formákban jelenik meg. A legnépszerűbb történet egy háziasszonytól származik, aki látta és leírta, hogy milyen: olyan kenguru formájúnak látta, amelynek két éles agyara van é szárnyak nőttek a hátán. Összevissza vándorol és háziállatokat keres, hogy kiszívja a vérüket. Ezt a történetet táplálják azok az eseteket, amikor tetemeket találtak extrém körülmények között és nem tudták másként magyarázni a látottakat.

el_chupacabra

 

Argentínában az El Familiar ismert, aki nem más, mint a démon megtestesülése – egy rettenetes élőlény formájában: olyan, mint egy fej nélküli kutya vagy pedig egy szőrös kígyó. A házak környékén járkál, hogy napszámosokat vagy más egyedül lévő emberi lényeket találjon és jól lakjon velük. Ha sikerült neki valahol jól tartania magát, annak a háznak gazdagságot hoz a holnap – mondják.

1230872876713_f

Bolíviában az El Tío kísért, aki a bányák lakója, félig ember, félig állat. Áldozatokra vár és ezektől az áldozatoktól függ, hogy hogyan viselkedik majd: jót tesz vagy a rontást hozza a veszélyes helyek dolgozóira…

DSCF5054

 

Forrás: globoport.hu

 

Képek: http://www.forkingitup.com/, http://3.bp.blogspot.com/, http://www.blogleyendas.com, mir-s3-cdn-cf.behance.net, http://2.bp.blogspot.com/

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share