Van háziállatod? Erre figyelj oda a koronavírus időszakában!

Rovat

Megosztás

Akinek háziállata van, az tudja, nem túlzás, mikor azt mondom, ezek a szőrös, tollas vagy éppen pikkelyes kis élőlények ugyanolyan egyenrangú tagjai a családunknak, mint mondjunk a testvérünk. Sőt, megesik, hogy a kis kedvencünket jobban magunk mellett érezzük, mint valamelyik hozzátartozónkat.

A koronavírus kapcsán tehát abszolút jogosak az esetleges aggodalmaink, félelmeink és kérdéseink: megbetegedhetnek-e az állataink?, mire kell odafigyelnem, ha kutyát sétáltatok? és így tovább.

Most összeszedtünk néhány apró, ám annál fontosabb infót, amire érdemes figyelned, ha állatkával élsz együtt.

Jó tudni, mennyi az annyi

Fotó: Turtle Owners

 

Elsősorban egyedül élőknek javasolják az állatvédelmi szervezetek, hogy írják össze kedvenceik adatait és az infókat ragasszák ki az ajtóra. Így ha esetlegesen megbetegednénk, akkor a szomszédok tudni fogják, hány kisállat is él a lakásunkban, akikről gondoskodni kell majd. A listára érdemes felírni az állat nevét, korát, esetleges betegségeit és azt is, hogy ki lehet az az egy-két kontaktszemély, akiket értesíteni lehet vész esetén.

Legyen tele a pocak

Fotó: Critter Craws

 

A nagy állateledel üzletek 15 óráig továbbra is nyitva vannak és számos webshop is a rendelkezésünkre áll, így nem kell attól tartani, hogy állatkánk esetleg éhen maradna. Ugyanakkor érdemes lehet egy kicsivel több tápot betárazni, különösen, ha kedvencünk speciális étrenden van valamiért. Viszont arra figyeljünk, hogy – hasonlóan az emberi fogyasztásra szánt termékeknél – a háziállatoknak szánt kajánál se toljuk túl a vásárlást, maradjon másnak is a finomságokból!

Most ne simogass meg!

Fotó: Business Insider

 

Ez a pont kifejezetten azoknak szól, akiknek kutyájuk van. Ha a kutyusod mindenkivel barátságos és az emberek szeretik megsimogatni őt, most akkor is jobb, ha tartod a távolságot még más, akár ismerős négylábúak esetében is. Gondolj csak bele: ha egy esetleges hordozó mondjuk beleköhög a kezébe, majd megérinti a kutyád, úgy te is megbetegedhetsz, ha kedvenced puha bundájába fúrod az arcod. Ugyanígy te se simogass más kutyákat és a sétából hazajövet ne csak a kezedet fertőtlenítsd, hanem a barátod tappancsit is törölgesd át langyos szappanos vízzel!

Ők is megbetegedhetnek?

Fotó: Pinterest

 

Az előzőekben érintettem, hogy a kutyusok közvetett hordozói a koronavírusnak. Ugyanez igaz más háziállatokra, sőt még a házkörüli állatkákra, például a tyúkokra vagy a kacsákra is. Ugyanakkor egy friss tanulmány, mely nagyon ingatag lábakon áll ugyan, mégis a jobb félni, mint megijedni teóriát szem előtt tartva mondja, a macskákra talán egy fokkal veszélyesebb a vírus. A bársonytalpúak ugyanis elkaphatják a kórt és egymás közt terjeszthetik is, ugyanakkor az embernek nem képesek átadni a betegséget, ez 100%! Tehát, ha te esetleg beteg  vagy és rátüsszögsz a cicádra, úgy ő beteg lehet, illetve ha kijárós a minitigris, akkor egy fertőzött társa által megbetegedhet. Annyit tehetsz, hogy ha esetleg kiszoktad engedni őt – ami több okból is veszélyes – akkor most semmiképpen se engedd az utcán kóborolni!

Törődj velük, figyelj rájuk

Fotó: Getty Images

 

Kisállataink megérzik a változást. Már az is furcsa nekik, hogy most sokat vagy velük otthon, de bizony megérzik a feszültséged, a hangulatváltozásaid és őket is negatívan érintheti, ha például lerövidül a séta idő vagy nem hancúrozhatnak kedvükre a futtatóbeli barátaikkal, esetleg felborul a napirendjük. Figyelj oda, hogy kedvenced szükségleteit továbbra is maximálisan megpróbáld kielégíteni. Használd ki, hogy a kis barátoddal most többet lehetsz együtt, hidd el, a vele való játék és törődés neked is könnyebbé teszi majd a mindennapjaidat és őt is kiegyensúlyozottabbá teszi majd.

Töltsd ki tesztünket, és tudd meg, milyen háziállat való neked?

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta